Administratia Obama recunoaste ca NSA a interceptat ilegal 56000 de mesaje electronice

Administratia SUA

Administratia Barack Obama a recunoscut miercuri, la doua luni dupa primele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, ca Agentia Nationala de Securitate (NSA) a incalcat legea intre 2008 si 2011.

Astfel, NSA a interceptat ilegal mesaje electronice ale americanilor fara legatura cu terorismul, relateaza AFP.

Conform angajamentului luat de Barack Obama in cadrul unei conferinte de presa la 9 august, administratia a declasificat si a publicat miercuri mai multe documente administrative si judiciare legate de programul de supraveghere pe Interet PRISM, la adresa http://icontherecord.tumblr.com/.

Printre documente figureaza o decizie a justitiei pana in prezent secreta, lunga de 85 de pagini si emisa in octombrie 2011, care ordona NSA sa puna capat unui program de interceptare a comunicatiilor pe Internet pe retelele din fibra optica americane.

Metodele NSA "rezulta din achizitionarea unui numar foarte mare de comunicatii protejate de al patrulea amendament" al Constitutiei, a scris in aceasta decizie John Bates, judecator al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejeaza americanii fata de orice forma de perchezitie sau supraveghere excesiva.

Citește și
cosuri inteligente - 3
Noul sistem de supraveghere din Londra. Cum arata "cosurile inteligente de gunoi" montate pe strazi

De la reformele care dateaza din epoca Bush, FISC are ca misiune sa asculte inregistrarile si sa valideze sau sa respinga programele de supraveghere ale NSA.

Programul ar fi strans nu mai putin de 56.000 de mesaje electronice intre americani in perioada 2008-2011, potrivit unei estimari a NSA furnizata atunci de un judecator, in timp ce legea americana cere un mandat individual atunci cand supravegherea vizeaza cetateni americani sau straini care se afla pe teritoriu.

Strangerea acestor comunicatii era "consecinta unei probleme tehnice (...) si nu a unui exces al NSA", a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informatii, sub acoperirea anonimatului, in timpul unei conferinte telefonice cu jurnalistii.

"Nu este vorba despre abuzuri flagrante", a adaugat el, ci "de o problema survenita din inadvertenta si care afecteaza un numar relativ scazut de americani". Documentele arata "forta supravegherii acestui program", a insistat el, amintind ca NSA are 300 de angajati pentru auditul intern.

Aceasta publicare si recunoasterea de catre administratie a acuzatiilor lui Edward Snowden, fost administrator de retea al NSA, refugiat in prezent in Rusia, au fost celebrate ca o victorie de Electronic Frontier Foundation (EFF), care a actionat administratia in justitie pentru a obtine aceasta declasificare.

Dar pentru Mark Rumold, avocat al EFF, documentul arata ca "tribunalul nu este echipat in mod adecvat pentru rolul sau de supervizare", a declarat el pentru AFP, intrucat judecatorul formuleaza el insusi reprosuri administratiei in privinta transparentei NSA. Rumold a facut apel la crearea unei comisii de ancheta parlamentara.

Declasificarile intervin, de asemnea, dupa dezvaluirile Wall Street Journal, care in editia sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agentia este tehnic capabila sa intercepteze 75 la suta din traficul de pe Internetul american, in scopul de a identifica amenintari straine.

"Sunt bucuros ca NSA ia masuri pentru a-si repara erorile. Dar acesta este si semnul pe care putem si trebuie sa il facem pentru a proteja americanii care sunt nevinovati si care nu au legatura cu terorismul de supravegherea statului, intentionata sau nu", a declarat miercuri Mark Udall, membru al Comisiei de Informatii, care lanseaza avertismente cu privire la NSA de mai multi ani.

Senatorul republican Bob Corker i-a scris presedintelui Obama pentru ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, sa se explice in fata senatorilor la reluarea sesiunii Congresului, in septembrie.

Din iunie, 19 propuneri de lege au fost depuse in Congres de alesii frustrati de lipsa de transparenta ce inconjoara numeroasele programe de supraveghere a NSA, potrivit unei numaratori a asociatiei pentru apararea libertatilor civile ACLU.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Washington Post acuza NSA ca a incalcat legea de
Washington Post acuza NSA ca a incalcat legea de "mii" de ori

Agentia Nationala de Securitate (NSA) a incalcat de "mii" de ori legile privind respectarea vietii private dupa ce a primit noi compentente in urma cu cinci ani, scrie Washington Post pe site-ul sau de Internet, conform AFP.

Noul sistem de supraveghere din Londra. Cum arata
Noul sistem de supraveghere din Londra. Cum arata "cosurile inteligente de gunoi" montate pe strazi

E superb, e urias, e modern si e super-tehologizat. Londra poate fi ori visul cuiva de a trai in una dintre cele mai spectaculoase metropole ale lumii, ori cosmarul cuiva care stie ca este urmarit in fiecare secunda.

Berlinul afirma ca SUA nu a incalcat legile din Germania privind supravegherea persoanelor
Berlinul afirma ca SUA nu a incalcat legile din Germania privind supravegherea persoanelor

Guvernul cancelarului Angela Merkel a afirmat luni ca germanii nu sunt spionati de catre Statele Unite, un subiect care provoaca de mai multe saptamani schimburi dure de replici cu opozitia, odata cu apropierea alegerilor legislative.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.