Adevărul despre familia din Rusia care se uită la explozia nucleară

14-08-2019 15:57


Explozie în Rusia. Russia Today acuză presa occidentală de fake news

Russia Today, organ de propagandă al Kremlinului, acuză media occidentală că a manipulat publicul în relatările despre explozia de pe 8 august, folosind o fotografie de pe 5 august care suprinde o altă deflagrație. 

RT acuză agenția americană Associated Press că a ilustrat articole despre explozia produsă  pe 8 august lângă Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), în timpul unui test cu rachetă eșuat, folosind o fotografie de la explozia ce a avut loc, pe 5 august, la un depozit de armament din regiunea siberiană Krasnoiarsk. În imaginea aceasta apare o familie privind deflagrația și orașul Achinsk, care a și fost evacuat după explozie. 

Fotografia folosită greșit de către AP a fost preluată și de alte publicații, susține RT. Exemplul dat este al Al Jazeera, care a folosit aceeași ilustrație greșită, cu titlul „Deflagrația a fost vizibilă de la kilometri distanță”. Al Jazeera n-a făcut nicio referire la orașul din Siberia în care s-a produs, de fapt, explozia din imagine.

„Deci, nu, Al Jazeera, familia din Rusia pe care o arăți în imagine nu se uită la o explozie nucleară. După cum ar spune un lider, ești fake news!”, și-a încheiat articolul organul de propagandă al Rusiei, făcând aluzie la președintele SUA, Donald Trump, care are obiceiul de acuza de fake news publicațiile critice la adresa lui.

Autoritățile din Rusia sunt extrem de reținute în a furniza informații despre cât de gravă este explozia produsă săptămâna trecută. Există indicii, însă, că aceasta a avut loc în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, care a eșuat. Cinci oameni au murit atunci, iar medicii care au tratat victimele accidentului au fost transportați la spitale din Moscova, pentru analize.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să confirme speculațiile, care au stârnit îngrijorare la nivel international.

„Accidente, din păcate, se mai întâmplă. Sunt tragedii. În acest caz, este important să ne aducem aminte de eroii care și-au pierdut viața”, le-a spus Peskov reporterilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: rt.com

VIDEO PROTVPLUS.RO