Adevărul crunt din spatele coregrafiilor perfecte ale majoretelor nord-coreene

majorete
AFP

Majoretele nord-coreene prezente la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang au atras milioane de priviri și laude, datorită sincronului perfect și a organizării impecabile din timpul competiției.

Un jurnalist al publicației americane The New York Times le-a urmărit comportamentul îndeaproape și a descris marea tristețe din spatele acestui sincron perfect al majoretelor lui Kim Jong-un.

Prezența echipei de majorete, 229 la număr, ca parte a delegației nord-coreene la Jocurile Olimpice de Iarnă a fost încărcată politic, provocând reacții împărțite între spectatori și alte delagații.

majorete

Sunt foarte drăguțe”, a afirmat o femeie din Coreea de Sud, care a filmat majoretele în timp ce acestea își luau locurile cu 30 de minute înainte ca echipa comună de hochei feminin să joace împotriva Suediei. ”Înțeleg criticile negative despre faptul că sunt aici, dar cred că ar trebui să fim pozitivi și deschiși în privința lor. Suntem aceiași oameni”, a adăugat aceasta.

Citește și
Kim Yo-jong
Japonia susține că nu se va lăsa păcălită de „zâmbetul diplomatic” al Phenianului
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Majoretele au fost lăudate și au fost catalogate ca fiind o modalitate preliminară de a atenua tensiunile din timpul actualelor crize nucleare. Totodată, au fost și aspru criticate, considerându-se că ar reprezenta o strategie de propagandă a oficialilor nord-coreeni.

Pe toată durata competiției, majoretele au fost controlate cu strictețe și au fost mereu însoțite de câțiva bărbați, care le interzicea orice interacțiune cu străinii. Numărul lor absolut perfect și scenele suprarealiste pe care le-au creat au atras multă atenție din partea mass-media internaționale.

majorete

Pentru toată atenția pe care au adunat-o, puțini știu însă adevărul despre aceste majorete. La sosire, grupul a călătorit vreme de o oră și jumătate în 8 autobuze însoțite de 6 mașini de poliție.

Majoretele au locuit câte două în aceeași cameră în majoritatea cazurilor, iar în clădirea în care au locuit au stat și 21 de reporteri nord-coreeni. Camerele au fost aproape toate dotate cu televizoare.

Fetele au luat masa la aproximativ 100 de metri de cazare și erau duse la masă în grupuri de câte 30, însoțite de doi bărbați de fiecare dată. La finalul fiecărei mese, se ridicau și se aliniau, apoi erau escortate către cazare.

Jurnalistul american a observat în organizarea acestora o prezicie militară deosebită. Recuzita a fost identică, au strigat sloganuri despre unitate și au cântat melodii vechi populare coreene.

majorete

Nord-coreenii nu au făcut nicio singură mișcare fără a fi monitorizați de un alt compatriot. Mergeau la toalete în grupuri de câte trei, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Majoretele păreau complet indiferente de împrejurările în care se aflau. Reacționau doar în cazul în care jucătorii lor acționau și priveau doar înainte, nu schițau gesturi în stânga și în dreapta.

Într-un moment în care majoretele sud-coreene au început să cânte o piesă, nord-coreenii s-au restras în altă parte și au început să urle cu putere propriul cântec într-un ritm complet diferit, deși aveau echipă comună.

Potrivit jurnalistului, majoretele din Coreea de Nord sunt simboluri ale puterii și disciplinei naționale și provin din familii de elită din Phenian.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cum își caută nord-coreenii jumătatea. Statutul social, mai important decât iubirea
Cum își caută nord-coreenii jumătatea. Statutul social, mai important decât iubirea

Atunci când două persoane decid să se căsătorească, în Coreea de Nord, cel mai important factor de care țin cont este „songbun”, adică statutul social, politic și economic al acestora.

Japonia susține că nu se va lăsa păcălită de „zâmbetul diplomatic” al Phenianului
Japonia susține că nu se va lăsa păcălită de „zâmbetul diplomatic” al Phenianului

Decizia Japoniei de a face presiuni asupra Phenianului pentru abandonarea programului nuclear rămâne neschimbată, în ciuda deschiderii spre dialog pe care Coreea de Nord a manifestat-o la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

Kim Jong Un a cerut
Kim Jong Un a cerut "sporirea climatului cald de reconciliere" cu Sudul

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a calificat drept „impresionant” modul în care delegația din Coreea de Nord a fost primită la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.