CE: Romania mai are multe de facut pentru aderarea la Schengen

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: "Va inteleg frustrarea, dar nu am ce face! Mai aveti multe de facut. " Este declaratia pe care comisarul european pentru afaceri interne a facut-o, in privinta aderarii la Schengen, la intalnirea cu autoritatile romane

Comisarul european se afla in Romania si pentru discutii legate de viitorul raport pe Justitie. Nu a vrut sa dezvaluie detalii din document, dar i-a indemnat pe parlamentari sa nu-i mai protejeze pe politicienii care au probleme cu legea. Aviz, cazului Dan Pasat.

Primul popas in Romania a fost, evident, la Ministerul de Interne. Cel mai fierbinte subiect: Schengen. Un raport negativ pe justitie ar legitima practic argumentele Frantei si Germaniei, care ne pun piedici.

"Nu trebuie sa existe nicio legatura intre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si toata aceasta conditionalitate promovata de alte personaje, spune Traian Igas, ministrul de Interne.

Oficialul european ne-a transmis ca nu ne poate ajuta prea mult. Comisia nu are nicio atributie in luarea deciziei. Cu toate acestea: "As incuraja statele membre sa fie mult mai concrete in ceea ce solicita Romaniei, sa prezinte elemente concrete si masurabile", a precizat Cecilia Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne.

Citește și
Spatiul Schengen
UE a decis desecretizarea rapoartelor Schengen privind Romania si Bulgaria
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Si totusi viitorul raport pe Justitie ar putea sa nu fie prea magulitor pentru Bucuresti. Una din cauze, observata chiar de seful statului, la postul public de radio: votul in cazul Dan Pasat.

"Vineri iese raportul de monitorizare pe Justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate. Aceste cazuri pot avea cel mai dur efect", a declarat Traian Basescu la postul de radio.

Chiar la intalnirea cu conducerile celor doua Camere, Cecilia Malmstrom a taxat si ea votul din parlament.

"Nu pot decat sa va incurajez pe dumneavoastra ca parlamentari sa ajutati Guvernul si Ministerul Justitiei in aceasta lupta anticoruptie astfel incat si politicienii de rang inalt sa fie adusi in fata justitie. Fostii ministrii si politicienii trebuie adusi in fata justitiei", a precizat comisarul european.

Joi, Olanda a spus si ea nu aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Desi nici comisarul european nu crede ca modalitatea prin care Romania acorda cetatenia ar trebui sa conditioneze aderarea la Schengen, Cecilia Malmstrom considera ca mai avem pasi multi de facut, mai ales in ceea ce priveste problema coruptiei.

"La nivel european, este un numar de state care considera ca nu pot lasa Romania sa intre in Schengen deocamdata. Sistemul Schengen se bazeaza pe incredere in ceea ce priveste siguranta frontierelor comune, iar cand aceasta nu exista, atunci... trebuie sa luam masuri." - a spus Cecilia Malmstrom, comisar european.

Eurocomisarul a amintit ca, pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen, este necesara o decizie unanima in Consiliul European, iar aceasta unanimitate nu exista in prezent.

"Vom incerca sa lucram impreuna cu statele membre si cu Romania pentru a identifica o solutie. Incurajam statele membre sa zica concret ce se asteapta de la Romania, sa prezinte elemente concrete si masurabile. De asemenea, incurajez Romania sa continue lupta impotriva coruptiei si progresele facute in securizarea frontierelor", a mai spus comisarul european.

In ceea ce priveste actiunea DNA la vamile din tara, Malmström a spus ca aceasta operatiune arata angajamentul autoritatilor romane de a trata problema coruptiei, de a-i aduce pe functionarii corupti in fata justitiei si de-ai inlocui cu oameni onesti.

Unii sindicalisti, dar si politicieni au afirmat ca actiunile anti-coruptie de la frontiere au fost declansate pentru a "curata" imaginea Romaniei, in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen.

Basescu, despre intrarea in Schengen in martie: Practic, nu se poate

Marti, seful statului a declarat ca actiunile de la vami sunt urmare a unei informari privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii.

CSAT a hotarat atunci sa declanseze operatiunea "indiferent" de impactul asupra intrarii in Schengen.

Pe de alta parte, comisarul european Cecilia Malmström a subliniat ca infractiuni precum traficul de droguri, terorismul sau traficul de persoane reprezinta o provocare la nivel european, dar si in Romania si ca a vrut sa vada modul de abordare al autoritatilor romane in legatura cu acest fenomen.

Ministrul francez de Externe l-a anuntat printr-o scrisoare pe omologul sau roman ca la intalnirea de pe 7 martie vor discuta despre aderare.

Finlanda sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Amanarea aderarii la Schengen nu este o
Amanarea aderarii la Schengen nu este o "problema de viata si de moarte"

Amanarea cu cateva luni a aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este o problema "de viata si de moarte", a declarat ministrul finlandez pentru Afaceri Europene si Imigrantie, Astrid Thors, in cadrul unui interviu.

UE a decis desecretizarea rapoartelor Schengen privind Romania si Bulgaria
UE a decis desecretizarea rapoartelor Schengen privind Romania si Bulgaria

Statele membre ale UE au decis, miercuri, la Bruxelles ca rapoartele tehnice de evaluare a candidaturilor romana si bulgara pentru Spatiul Schengen sa fie desecretizate si trimise Parlamentului European.

Geoana va merge in Franta, unde va discuta despre aderarea la Schengen
Geoana va merge in Franta, unde va discuta despre aderarea la Schengen

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, va face, in perioada 14-16 februarie, o vizita in Franta, la invitatia omologului sau, Gerard Larcher, pe agenda discutiilor aflandu-se teme privind relatiile parlamentare si aderarea Romaniei la Schengen.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.