91 de vamesi si politisti de frontiera din vestul tarii, arestati

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel Bucuresti a arestat 91 din cei 97 de vamesi si politisti de frontiera retinuti pentru luare de mita si favorizarea traficului de tigari in vamile din Timis si Caras-Severin, ceilalti sase fiind lasati liberi.

21:42 Instanta Curtii de Apel Bucuresti a judecatat, joi, si ultimul dosar privind retinutii pentru fapte de coruptie la vamile din vestul tarii. In acest ultim lot, procurorii au propus arestarea preventiva a sapte politisti, vamesi si persoane suspectate de trafic de tigari.

In urma audierilor, instanta a emis mandate de arestare pentru cinci dintre acestia, ceilalti doi primind interdictie de a parasi tara.

Astfel, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile Gheorghe Catalin Dorobantu, Dan Sava, Marin Petruta Horatiu, Ana Cumpanasoiu si Claudiu Daniel Cancescu. Cristian Ghita Burdan si Teodor Badiu au fost lasati liberi, cu interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor.

Citește și
Spaga, mita, euro
3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita

Directia Nationala Anticoruptie a retinut, in total, 97 de persoane implicate in fapte de coruptie la vamile din vestul tarii. Din cele 97 de persoane retinute, 67 sunt de la vamile Moravita, Deta si Foeni si 30 de la PTF Naidas.

Dintre acestia, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au arestat, incepand de miercuri, 91 de vamesi si politisti de frontiera de la vamile Naidas, Moravita, Deta si Foeni, precum si persoane suspectate de trafic de tigari.

Totodata, instanta a dispus pentru sase dintre cei 97 retinuti lasarea in libertate cu interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor.

Deciziile Curtii de Apel Bucuresti nu sunt definitive, recursurile celor arestati preventiv si ale procurorilor urmand sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

19:30 Moravita: Ultimii 15 vamesi si politisti de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita din cei 45 retinuti de procurori au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Anterior, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea si in cazul celorlalti 30.

Alte cinci persoane sunt cercetate in stare de libertate in dosarul privind fapte de coruptie la Vama Moravita.

Toti sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

Cu o ora inainte de miezul noptii, chiar dupa ce s-a dat sentinta, unul dintre inculpati a lesinat.

Medicii de la SMURD i-au acordat repede ingrijiri si omul si-a revenit. Nu a fost dus la spital, ci in celula, la fel ca si colegii sai pe numele carora au fost emise aseara mandate de arestare preventiva.

Avocatii celor arestati aseara au facut deja recurs.

Naidas: Curtea de Apel Bucuresti a dispus, miercuri seara, arestarea preventiva pentru inca 14 vamesi si politisti de frontiera de la PTF Naidas. Un alt vames a fost lasat liber, cu interdictia de a parasi tara.

Ei se adauga astfel celorlalti 15 vamesi si politisti de la PTF Naidas, arestati, printre care se afla si seful Vamii.

De asemenea, una dintre persoanele arestate preventiv la Vama Naidas este vamesul Camelia Mihaila, sotia prim-procurorului Parchetului Judecatoriei Oravita.

In inregistrarile realizate de agentii DNA sub acoperire, colegii acesteia spuneau despre Camelia Mihaila ca sotul i-a interzis categoric sa ia mita.

Citeste aici transcriptul inregistrarii

75 de vamesi si politisti de frontiera din vamile Moravita (Timis) si Naidas (Caras-Severin) au fost retinuti in urma audierilor de marti.

Siret:  Fostul sef al PTF Siret, Aurel Anea, si alti 14 vamesi si politisti de frontiera vor ramane in arest. Instanta suprema a respins, miercuri, contestatiile lor la decizia Curtii de Apel Bucuresti.

In 4 februarie, Aurel Anea si alti 58 de vamesi si politisti de frontiera de la PTF Siret au fost arestati preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucuresti.

Ei sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat, fiind implicati in contrabanda cu tigari. Toti cei 59 de arestati au facut recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

Metode prin care vamesii faceau bani

Prima si cea mai folosita era aceea in care traficantul de tigari oprea masina, ridica portbagajul pentru control, insa tot acolo punea si mita. Vamesul lua banii si se prefacea ca isi face meseria.

O alta metoda era aceea in care contrabandistul punea banii pentru lucratorul vamal sub scaunul din dreapta.

A treia strategie se aplica doar daca traficul era facut de femei. Acestea puneau mita direct in geanta pe care o deschideau pentru ca angajatul statului sa o verifice.

Toate miscarile erau posibile numai dupa ce, spun procurorii, sefii de tura "primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate".

Ba mai mult, anchetatorii au interceptari din care rezulta ca suspectii erau anuntati chiar de la Bucuresti de eventuale controale interne.

Dovada ca inculpatii au reusit sa se miste stau si datele oficiale ale Politei de Frontiera. In 2010, valoarea confiscarilor a scazut dramatic de la 1.307.504 lei, la doar 371.496 lei.

In schimb, sumele cerute drept spaga se pastrau. Cu 50 de euro baxul sau 5 euro cartusul, toata tura isi umplea buzunarele. Uneori incasarile erau impresionante.

O politista de frontiera a fugit cu toata spaga adunata intr-o tura si n-a mai adus banii inapoi. Ar fi vorba, spun anchetatorii, de cel putin 50.000 de euro. Politista de frontiera a spus ca avea datorii mari...

Colegii n-au reclamat-o. Nici nu aveau cum. Au trecut peste asta. De altfel, se purtau ca o mare familie, cu bune si cu rele.

Intr-una dintre tonete o politista de frontiera a facut amor cu un coleg. Din pacate pentru ei, scenele au fost inregistrate de camerele de supraveghere instalate acolo pentru a vedea daca angajatii iau mita.

Unii dintre vamesi riscau enorm. De exemplu, o masina de frontiera a asigurat protectia unui transport de tigari de contrabanda pana la destinatie, ca sa nu apara garda financiara.

Si totusi cum erau distribuiti banii in natura? Cei care asigurau paza in perimetrul vamii primeau cel mai putin. Urmau angajatii din tonete. Ei luau de fapt mita de la contrabandisti sau turisti. Si totusi, sumele cele mai mari le obtineau sefii de tura care organizau lucrul si care decideau practic cine are acces la miere si cine nu.

Anchetatorii presupun ca sume importante ajungeau mai sus la sefii de zone sau de regiune. Acestia ar fi putut trimite, la randul lor, zeci de mii de euro politicienilor sau sefilor de institutii care i-au propus in functii.

Practic, coruptia a functionat perfect, ca un ceas elvetian, in toti acesti 20 de ani si toata lumea a fost multumita.

Romanii "fumeaza" 200 km de autostrada pe an. Tigarile ilegale fac 1 mld. €

Seful Vamilor, demis de Boc. Spaga din Halmeu, luata "pentru un partid"

Omenie=Mita. Vezi aici limbajul celor care "vamuiau" Romania

Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine "vamuia" Romania

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Omenie=Mita. Vezi aici limbajul celor care
Omenie=Mita. Vezi aici limbajul celor care "vamuiau" Romania

Procurorii DNA au prezentat in referatul care vizeaza arestarea preventiva a vamesilor de la Naidas si cateva detalii despre limbajul si metodele acestora din timpul "programului de lucru". Astfel, cand se refereau la mita, ei spuneau .."omenie".

3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita
3 terenuri si 5 locuinte. Declaratia de avere a unui vames de la Moravita

Stefan Gubik Milan, seful de tura din vama Stamora Moravita, este dat in consemn la frontiera. Ca un facut, cu doua zile inainte ca descinderile sa aiba loc acesta s-a facut nevazut.

Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine
Spagi de 5.000 de euro pe tura. Vezi aici cine "vamuia" Romania

Replici ale cutremurului care a daramat punctul de trecere a frontierei Siret au fost resimtite marti dimineata si in judetele Timis si Caras-Severin.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.