Actrita Jeanne Moreau, simbol al cinematografiei franceze, a murit la varsta de 89 de ani
Actrita Jeanne Moreau, simbol al cinematografiei franceze, a murit la varsta de 89 de ani, a anuntat luni agentul ei, noteaza AFP.
Artista cu o frumusete senzuala si o inimitabila voce grava, care a fascinat cei mai mari regizori in cursul unei cariere de 65 de ani, a murit la resedinta sa din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne Hauteserre, primar al arondismentului 8, confirmand informatia pentru revista Closer.
Jenne Moreau a crescut in zona Pigalle. Mama sa a fost dansatoare de musical, iar tatal administra o braserie. Cand a aflat ca fiica sa vrea sa devina actrita, a palmuit-o. Pentru el, a deveni actrita insemna sa faci trotuarul, precum cocotele din la Belle Epoque. Pentru Jeanne, era o sansa: ruptura aceasta evita un destin fara glorie cu singuranta, scrie Le Point. ”Le multumesc ca au rezistat vocatiei mele”, povestea ea mai tarziu. ”Ostitlitatea lui mi-a dat energie sa-mi fac meseria pentru toti si impotriva tuturor. L-am iertat, bineinteles, bietul... De altfel, si-a trait ultimele zile la mine”, vorbea actrita despre relatia cu tatal ei.
???????? French actress Jeanne Moreau dies aged 89 #AFP pic.twitter.com/PPi4VFujJ5
— AFP Photo (@AFPphoto) July 31, 2017
In 1949, cand a inceput sa se afirme si sa-si faca un nume in cinematografie, Jeanne Moreau a ramas insarcinata cu colegul ei, actorul Jean-Louis Richard. ”Nu-mi doream copil, nu sunt mamoasa”, marturisea ea. Se va casatori din obligatie mai mult. A fost un esec pe toata linia: a divortat de Jean-Louis si isi va dedica intreaga viata ca sa se impace cu fiul ei, Jerome, care nu a suportat niciodata viata boema a mamei sale actrite.
In 1977, Jeanne Moreau se va casatori cu regizorul filmului ”Filiera franceza” si ”Exorcistul”, William Friedkin. ”Am fost bulversata ca m-a cerut in casatorie. Era pentru prima data”. Povestea lor insa a fost ca o furtuna. ”A fost o relatie violenta, dureroasa si distructiva”. Divortul s-a pronuntat in 1981.
Actrita a fost inconjurata de barbati mai mult sau mai putin celebri. Unul dintre acestia a fost Louis Malle, cu care a avut o relatie intensa. In timpul filmarilor la ”Amantii” a simtit ca-l pierde. ”El avea o legatura cu Mijanou Bardot, sora lui Brigitte. Eram disperata…”. A urmat o legatura cu Pierre Cardin, cu care a ramas prietena.
Jeanne a devenit ”La Moreau”, cea care i-a facut pe multi regizori sa intoarca capul dupa ea, de la Francois Truffaut la Orson Welles, care i-a declarat intr-o zi ca e indragostit si care a numit-o ”cea mai mare actrita a tuturor timpurilor”.
I s-au atribuit legaturi cu starul italian Marcello Mastroianni, cu care a filmat ”Noaptea”, de Michelangelo Antonioni, sau cu actorul american Lee Marvin. In 1965, pe platourile de filmare de la ”Viva Maria”, o superproductie filmata in Mexic, ea se afla in bratele seducatorului George Hamilton, care interpreta un amant revolutionar. A fost o dragoste la prima vedere si o legatura efemera. Un an mai tarziu, se afla in bratele lui Tony Richardson, regizorul filmului ”Mademoiselle”, a carui proiectie va scandaliza Croazeta.
”Am trait ca un barbat. Adica am avut aventuri, amanti, de la care am putut sa plec cand am avut chef”, s-a confesat ea pentru Madame Figaro, referindu-se la numeroasele despartiri pe care ea insasi le-a provocat.
Premiata la Venetia pentru rolul din filmul ”Les Amants” (1958), Jeanne Moreau a primit numeroase trofee pentru interpretare la festivaluri internationale, dar si titluri onorifice.
In 1960, la Cannes a fost desemnata cea mai buna actrita pentru rolul din ”Moderato cantabile”, pentru ca in 1964, Festivalul de la Karlovy Vary a recompensat-o pentru rolul din ”Le journal d'une femme de chambre”.
In 1967, a primit distinctia ”cea mai buna actrita straina” la premiile BAFTA, pentru ”Viva Maria!”. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat, in 1996, un premiu onorific.
British Film Institute a sarbatorit-o in 1990, iar zece ani mai tarziu, la Berlinala, ea a primit Ursul de Aur onorific.
In 1997, a primit distinctia onorifica a Festivalului de Film de la San Sebastian, dar si cea a galei European Film Awards. A fost distinsa cu trei trofee Cesar, dintre care doua onorifice.