Activistă din Polonia, despre ororile din Ucraina: Cadavrele unor fete dezbrăcate, sfâșiate și agățate în copaci
Oxana Litvinenko, o activistă pentru drepturile omului din Polonia, a povestit unele dintre ororile auzite despre violurile și crimele din Ucraina.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Ea a declarat, pentru The Guardian, că femeile care treceau granița au început să îi povestească despre violurile și crimele petrecute, dar că i-a venit să creadă până când nu a văzut și fotografii.
“O femeie de 70 de ani, care spunea că este dintr-una dintre zonele ocupate din apropierea Irpinului și Bucea, a trecut granița cu fiica și strănepoata ei. Erau tratate de voluntari din misiunea franceză. Fiica, care avea peste 50 de ani, avea cancer și era foarte bolnavă. Medicilor nu le venea să creadă că cineva aflat în situația ei, cu o gaură în stomac și fără bandaje, era atât de disperat să plece, încât ar risca să călătorească atâtea ore fără îngrijire medicală”, a povestit ea.
Respectiva femeie i-a spus activistei că nepotul său care lupta pentru forțele din Ucraina a făcut fotografii cu ceea ce văzuse pe front.
“Mi le-a arătat și abia atunci am înțeles că era mai rău decât mi-aș fi putut imagina vreodată”, a menționat activista.
Nepotul femeii a venit acasă și a rugat-o să plece din țară. “El i-a spus că femeile sunt violate și ucise de trupele ruse, dar ea a refuzat să plece. În disperare, el i-a arătat fotografiile și ea a înteles că trebuie să fugă. În una dintre fotografiile pe care mi le-a arătat era corpul unei tinere agățat (de un copac- n.red.). Nu avea mai mult de 14 ani. Nepotul ei i-a spus că se plimba prin pădure căutând cadavre lăsate de ruși și și-a ridicat capul și le-a văzut pe aceste fete înșirate din copaci, toate foarte tinere. Erau goale și sfâșiațe. Ea a spus că a transmis fotografiile anchetatorilor din Ucraina, care adunau dovezi ale crimelor de război”, a continuat Oxana Litvinenko.
“Nu eram pregătită să văd așa ceva. În Ucraina există acum multe fotografii cu ceea ce s-a întâmplat în Bucea, dar în Polonia acestea nu sunt difuzate pe scară largă. De când mi-a arătat poza, creierul meu încearcă să șteargă imaginea”, a adăugat ea.