Acordul de la Moscova, mize si divergente!
Presedintele american si cel rus au semnat luni, la Moscova, un acord prealabil de dezarmare nucleara, care va servi ca baza in negocierile privind viitorul tratat ce va inlocui START 1.
START I, incheiat la sfarsitul Razboiului Rece, expira la 5 decembrie.
ACORD CADRU INCHEIAT LA 6 IULIE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Obama si Medvedev au fixat obiectivele in cifre pentru negociatori in vederea continuarii discutiilor:
- reducerea intre 1.500 si 1.675 a numarului de focoase nucleare din fiecare tara;
- reducerea intre 500 si 1.100 a numarului de vectori nucleari (rachete intercontinentale, atasate submarinelor si bombardierelor strategice);
- aceste reduceri trebuie sa aiba loc intr-o perioada de sapte ani de la intrarea in vigoare a tratatului;
- viitorul tratat va avea o durata de zece ani;
- negocierile trebuie sa conduca "foarte curand" la un acord final care sa poata fi semnat si ratificat.
ARSENALELE ACTUALE
- Statele Unite numara 2.200 de ogive strategice in uz si un numar comparabil in rezerva, potrivit Asociatiei americane pentru controlul armamentelor.
- Rusia ar dispune de 2.000-3.000 de focoase operationale si 1.800 in rezerva sau pe cale de a fi destructurate din cauza materialelor invechite, potrivit estimarilor disponibile.
- Washingtonul dispune de 1.200 de vectori nucleari, iar Rusia de 816, potrivit datelor oficiale comunicate in aprilie.
ACORDURI INCHEIATE
- Tratatul START 1 (Strategic Arms Reduction Talks) a fost semnat la 31 iulie 1991, la Moscova, de Mihail Gorbaciov, presedinte al URSS în perioada respectiva, si de presedintele american George Bush tatal.
Efortul de dezarmarea nucleara cel mai ambitios, acesta a condus la o reducere a arsenalelor strategice ale celor doua tari de la 10.000 la mai putin de 6.000 de focoase nucleare si limiteaza la 1.600 numrul vectorilor.
- In 2002, Washingtonul si Moscova au semnat Tratatul de reducere al arsenalelor nucleare strategice (SORT) care prevede un plafon cuprins intre 1.700 si 2.200 de focoase nucleare in uz si operationale pana in 2012 pentru fiecare dintre state.
PUNCTELE DE DIVERGENTA
- Principalul punct de divergenta este scutul antiracheta american din Europa de Est, iar in privinta acestuia nu a fost obtinut nici un progres la summitul de la Moscova.
Obama a refuzat sa lege proiectul de scut antiracheta de negocierile START, asa cum cere Moscova, dar a considerat posibila cooperarea cu rusii impotriva amenintarilor balistice.
- Moscova cere luarea in considerare a focoaselor nucleare stocate si nu numai a celor in uz, Statele Unite inregistrand un numar superior in acest sens.
- Moscova vrea, de asemenea, limitarea numarului de rachete intercontinentale americane cu incarcaturi conventionale, temandu-se ca va fi tinta acestora.