Abdicare istorică și o nouă eră pentru Japonia. Împăratul Akihito a renunțat la tron

×
Codul embed a fost copiat

Împăratul Akihito al Japoniei a încheiat, marţi după-amiaza, ceremonia prin care a renunţat la Tronul Crizantemei în favoarea fiului său, Naruhito, marcând prima abdicare a unui suveran nipon în mai bine de două secole, transmite AFP.

Akihito rămâne împărat al Japoniei până la miezul nopţii, după care această ţară va intra într-o nouă eră, denumită Reiwa, şi care va corespunde întregii perioade de domnie a lui Naruhito.

Ceremonia de abdicare a avut loc în sala Matsu no ma din Palatul Imperial (Sala Pinilor n.r.).

"Astăzi îmi închei datoria de împărat. Aş dori să-mi exprima profunda apreciere pentru cuvintele pe care premierul Abe le-a adresat în calitate de reprezentant al poporului nipon. Am avut norocul să-mi îndeplinesc îndatoririle de împărat înconjurat de încrederea profundă şi de respectul poporului japonez timp de 30 de ani de la ascensiunea mea la tron. Oamenilor care m-au acceptat şi m-au susţinut ca pe un simbol, le transmit mulţumirile mele din inimă. Alături de împărăteasă, sper din toată inima că noua Reiwa (eră imperială) care începe de mâine va fi paşnică şi prosperă şi mă rog pentru pacea şi fericirea ţării noastre şi întregii omeniri", a susţinut suveranul nipon în discursul său care a marcat momentul abdicării.

Nouă eră pentru Japonia

 

Citește și
Un bebeluș a murit la creștă, după ce educatoarea s-a așezat peste el
Băieţelul care avea la naştere doar 258 de grame, externat. Cât cântărește acum. FOTO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi ere pentru această ţară, în care există cea mai veche monarhie din lume, relatează DPA.

În Japonia a fost organizat un ritual tradiţional la Palatul Imperial din centrul oraşului Tokyo, pe 30 aprilie, în timpul căruia împăratul Akihito a renunţat la tron, după o domnie de 30 de ani.

În cadrul ceremoniei, împăratul nipon, în vârstă de 85 de ani, a purtat o ţinută tradiţională şi va semnala strămoşilor decizia lui de abdicare. Aceasta va fi prima abdicare înregistrată în Japonia după ce împăratul Kokaku a renunţat la tron în 1817.

Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe şi cabinetul său de miniştri, au participat la ceremonia de marţi, în timpul căreia premierul ţării și-a exprimat gratitudinea faţă de împăratul Akihito.

În ziua următoare, pe 1 mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, precum o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.

Naruhito consideră că discuţiile cu publicul larg au reprezentat "un stâlp important" al rolului său oficial şi a precizat că va continua să aibă astfel de discuţii şi după ce va deveni împărat.

Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul împărat, soţia lui - prinţesa Masako, în vârstă de 55 de ani - şi pe alţi membri ai familiei imperiale pe data de 4 mai, când ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulţimea, a precizat Agenţia Casei Imperiale.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, care după abdicare vor deveni împărat emerit respectiv împărăteasă emerită, nu vor participa probabil la acel eveniment.

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, guvernul de la Tokyo a anunţat că viitoarea eră imperială se va numi "Reiwa".

Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare şi vor deveni primii oaspeţi care vor ajunge în această ţară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito.

Mai târziu în acest an, guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea împăratului Naruhito.

Date importante din viaţa împăratului japonez Akihito

Jurnaliştii de la AFP au publicat recent un rezumat ce conţine evenimente importante din viaţa împăratului japonez Akihito.

23 decembrie 1933: Se naşte Akihito, primul dintre cei doi fii ai împăratului Hirohito şi împărătesei Nagako, care au avut în total şapte copii.

1945: Hirohito anunţă pe 15 august capitularea fără condiţii a Japoniei în Al Doilea Război Mondial, după bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima şi Nagasaki şi intrarea în război a Uniunii Sovietice. Constituţia adoptată în 1947 retrage împăratului orice rol politic.

1952: Akihito devine prinţ moştenitor.

1959: Se căsătoreşte cu Michiko Shoda, o femeie fără origini aristocrate şi fiică a unui industriaş bogat. În anul următor se naşte primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul împărat Naruhito.

1989: Devine împărat după moartea tatălui său, pe 7 ianuarie. Ceremonia de întronare s-a desfăşurat în anul următor.

1992: Vizitează China, unde îşi exprimă, într-un discurs care a făcut istorie, "durerea profundă" faţă de amintirea "momentelor grele îndurate de populaţia chineză din cauza Japoniei" în timpul războiului.

2011: Pe 16 martie, a susţinut o alocuţiune televizată excepţională, adresată unei populaţii aflate în stare de şoc după un tsunami produs în nord-estul Japoniei, în urma căruia au murit aproximativ 18.500 de persoane şi care a lovit centrala nucleară de la Fukushima.

2012: La vârsta de 78 de ani, a suferit în luna februarie un pontaj coronarian, încredinţând pentru scurtă vreme îndatoririle sale oficiale prinţului moştenitor Naruhito. Împăratul nipon suportase deja în 2003 o operaţie chirurgicală cauzată de un cancer la prostată.

2015: Akihito exprimă "remuşcări profunde" pentru Al Doilea Război Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea conflagraţiei.

2016: Într-o alocuţiune televizată, împăratul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligaţiile sale oficiale, deschizând astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anunţat apoi că împăratul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 aprilie 2019.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Aplicația care permite prinderea hoților din magazine înainte ca ei să fugă. VIDEO
Aplicația care permite prinderea hoților din magazine înainte ca ei să fugă. VIDEO

Un program pe bază de inteligență artificială este folosit în Japonia pentru a monitoriza limbajul corporal al cumpărătorilor și să caute semnale la cei pregătiți să comită furturi din magazine.

Băieţelul care avea la naştere doar 258 de grame, externat. Cât cântărește acum. FOTO
Băieţelul care avea la naştere doar 258 de grame, externat. Cât cântărește acum. FOTO

Un bebeluş din Japonia, care a cântărit doar 258 de grame la momentul naşterii sale, urmează să părăsească spitalul după o perioadă de 6 luni şi jumătate în care a fost îngrijit în secţia de neonatologie, a anunţat instituţia citată de AFP.

”Cea mai periculoasă partidă de pescuit” din Japonia. Evenimentul se bucură de mare succes
”Cea mai periculoasă partidă de pescuit” din Japonia. Evenimentul se bucură de mare succes

La o partidă de pescuit piranha au fost invitaţi japonezii, care nu au dat înapoi. Peştii, aduşi din America de Sud pentru eveniment, au putut fi admiraţi şi fotografiaţi de participanţi.

Resturile unui avion
Resturile unui avion "invizibil" F-35, găsite în ocean. Nimeni nu ştie ce a păţit pilotul

Aeronava, aparţinând aviaţiei japoneze, a dispărut marţi deasupra Oceanului Pacific.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.