A doua zi de negocieri intre cele doua Corei. Acuzatii de ipocrizie si unitati de artilerie dublate: "reducem divergentele"
Coreea de Sud si Coreea de Nord si-au reluat duminica negocierile incepute cu o zi inainte pentru evitarea unui conflict armat, insa Seulul a acuzat Phenianul de subminarea discutiilor.
Ministerul Apararii sud-coreean a declarat ca Phenianul si-a dublat unitatile de artilerie la frontiera si a dislocat 50 de submarine de la bazele lor militare.
"Coreea de Nord adopta o atitudine ipocrita in timp ce discutiile continua", a declarat un oficial al ministerului sud-coreean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Negocierile au fost reluate in satul de la frontiera Panmunjom, unde a fost semnat acordul de incetare a focului dupa razboiul din 1950-1953. Discutiile au fost suspendate dupa zece ore de negocieri fara niciun rezultat care s-au incheiat in noaptea de sambata spre duminica. In opinia analistilor, continuarea negocierilor reprezinta un semnal pozitiv.
Presedintia sud-coreeana a afirmat ca cele doua parti "continua sa-si reduca divergentele". Situatia ramane insa tensionata.
Armatele celor doua tari sunt in stare de alerta maxima si desfasoara armament de-a lungul frontierei, unde schimburi de tiruri de artilerie au avut deja loc.
Coreea de Nord cere Coreii de Sud sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian, amenintand in caz contrar cu o "reactie militara extrem de puternica".
Seulul ii cere in schimb Phenianului sa prezinte scuze pentru explozia unei mine antipersonal care a mutilat doi soldati sud-coreeni in timp ce patrulau la frontiera la inceputul lunii august.
Cele doua Corei sunt, din punct de vedere tehnic, inca in stare de razboi, intrucat Razboiul din Coreea (1950-1953) s-a incheiat cu un simplu acord de incetare a focului si nu cu un tratat de pace.
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, negocieri, Coreea de Sud,
Dată publicare:
23-08-2015 12:19