A ajuns sau nu Branson în spațiul cosmic? Declarații contradictorii după zborul miliardarului

Dată publicare: 12-07-2021 08:02
Dată actualizare: 12-07-2021 11:21


"O experienţă unică în viaţă." - aşa a descris, pe scurt, miliardarul Richard Branson cursa în spaţiu cu propria rachetă.

Este un prim pas spre turismul spaţial de masă. Iar călătorii similare vor avea loc începând de anul viitor.

După o întârziere de aproape două ore din cauza vremii, racheta Unity, care a purtat avionul spaţial, a decolat cu succes de la o baza aeriană din New Mexico.

Șase oameni au pornit in călătoria suborbitală - doi piloti, trei specialisti de la Virgin Galactic şi magnatul Richard Branson - fondatorul companiei. Ajuns la altitudinea de 15.000 de metri, avionul-rachetă și-a continuat drumul pe cont propriu, zburând vertical.

În opt secunde a atins o viteză de 3.500 de kilometri pe oră. Și s-a ridicat până la aproape 90 de kilometri deasupra Terrei.

"Este experienţa supremă a vieţii mele. Să privesc în jos spre Pământ şi să realizez cât de frumos se vede din spaţiu!", a spus Branson.

Echipajul a experimentat aproximativ patru minute de imponderabilitate, după care a revenit pe Pământ.

Pe pistă din New Mexico, miliardarul a fost întâmpinat cu braţele deschise de familie.

"La fel că majoritatea copiilor, am visat la acest moment încă de când eram mic, dar vă spun sincer că nimic nu te poate pregăti pentru momentul în care vezi priveliştea asupra Pământului din spaţiu. Întreaga experienţă a fost magică", a continuat miliardarul

Cu doar câteva ore înainte să scrie istorie, Branson a mărturisit, într-o postare pe Twitter, ce l-a motivat să transforme în realitate acest zbor suborbital: "Misiunea mea este să transform visul călătoriilor spațiale în realitate. Pentru nepoții mei și ai voștri, pentru toată lumea!".

Cine contestă faptul că Branson a atins spațiul cosmic

 

Totuși, rivalii de la Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, susțin că Branson n-ar fi ajuns de fapt în spațiul cosmic, întrucât nava Virgin Galactic a atins doar altitudinea de 88 de kilometri. Altfel spus, n-a ajuns până la linia Karman, situată la o altitudine de 100 de kilometri, frecvent utilizată pentru a defini granița dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic.

Dar Forțele Aeriene Americane și Administrația Federală de Aviație plasează granița imaginară la altitudinea de 84 de kilometri, deci Virgin s-a încadrat.

În schimb, naveta de la SpaceX a dus astronauții la Stația Spațială Internațională, care orbitează la 400 de kilometri.

Peste 600 de oameni și-au cumpărat deja bilete că să ajungă în spațiu cu avionul-rachetă al companiei Virgin Galactic. Printre cei care au plătit 250 de mii de dolari pentru un bilet se numără vedete precum Tom Hanks, Leonardo DiCaprio şi Lady Gaga. Startul zborurilor se va da anul viitor.><

 


VIDEO PROTVPLUS.RO