A 10-a zi de proteste in Brazilia. Un milion de oameni pe strazi, impotriva coruptiei si saraciei

×
Codul embed a fost copiat

Un milion de oameni s-a aflat in strada joi noapte in marile orase din Braziia. Este a 10-a zi de proteste impotriva coruptiei si saraciei, iar pe alocuri, lucrurile au scapat de sub control.

Un tanar a fost lovit mortal de o masina in timpul manifestatiilor din Sao Paolo, iar in capitala Brasilia, protestatarii au luat cu asalt sediul ministerului de Externe.

Manifestantii au atacat joi seara sediul Ministerului de Externe, la Brasilia, unde au fost respinsi in ultimul moment de politie, relateaza AFP. Un grup de manifestanti a reusit sa sparga una dintre usile de sticla de la intrarea in cladirea oficiala si a fost impiedicat in ultimul moment sa patrunda in sediu, de catre politie.

Acest grup de manifestanti a aruncat, anterior, cu obiecte aprinse si sticle asupra acestei cladiri, unul dintre simbolurile capitalei, imobil proiectat de arhitectul Oscar Nemeyer.

Un manifestant brazilian a murit lovit de o masina, joi, la Ribeirao Preto, in statul Sao Paulo, a anuntat politia, relateaza AFP. "Un vehicul a intrat intr-un grup de trei persoane, iar una a murit" in orasul Ribeirao Preto, la aproximativ 330 de kilometri de Sao Paulo, a anuntat politia militara intr-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Citește și
mineriada
Analiza Bloomberg: Legatura dintre "Golaniada" din Romania din 1990 si protestele din Turcia
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Este vorba despre primul deces in cadrul manifestatiilor care afecteaza Brazilia de zece zile. Potrivit presei locale, vehiculul a incercat sa ocoleasca un grup de manifestanti care bloca strada si a lovit trei persoane.

Semn ca situatia este grava, presedintele Dilma Rousseff si-a anulat vizita in Japonia, planificata pentru saptamana viitoare.

Dilma Rousseff a convocat o reuniune de criza in contextul protestelor din Brazilia - presa

Presedinta braziliana Dilma Rousseff a convocat o reuniune de criza cu ministrii sai cei mai apropiati, dupa o zi istorica de manifestatii in tara, potrivit site-urilor a trei publicatii braziliene, relateaza AFP.

Aceasta reuniune, care nu a putut sa fie confirmata de AFP la presedintie, urmeaza sa aiba loc la ora locala 9.30 (15.30, ora Romaniei), la Brasilia, potrivit site-urilor O'Globo, Folha de Sao Paulo si O Estado de Sao Paulo.

Ministrul Justitiei Eduardo Cardoso va participa la reuniune, potrivit site-ului Folha, care scrie ca autoritatile de la Brasilia au fost "ingrozite" si "socate" de atacul asupra Ministerului de Externe, joi seara, comis de un grup de manifestanti, respins in ultimul moment de catre politie. Potrivit Folha, participantii la reuniune vor evalua situatia, sloganurile si revendicarile manifestantilor, dar si oportunitatea unei interventii radiotelevizate a lui Rousseff catre tara aflata in revolta.

Serviciile presedintiei au anuntat anterior, joi seara, ca Rousseff a decis sa isi anuleze o vizita de stat prevazuta in Japonia in perioada 26-28 iunie, "din cauza evenimentelor actuale".

Cel putin un milion de persoane au iesit in strada, in aproximativ 100 de orase din tara, pentru a cere servicii publice de calitate si a denunta factura Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, in pofida unei scaderi a tarifelor la transportul in comun, obtinuta in ultimele zile.

Cresterea acestor tarife a aprins, in urma cu zece zile, scanteia frondei care cuprinde Brazilia, in plina Cupa a Confederatiilor la fotbal, in perioada 15-30 iunie.

Manifestatiile au inceput timid la Sao Paulo in urma cu zece zile si s-au extins rapid in toata tara, precum si revendicarile. Protestatarii, in special tineri din clasa de mijloc dezaprobatori ai clasei politice si presei traditionale care se mobilizeaza prin intermediul retelelor de socializare, condamna precaritatea serviciilor publice de baza intr-o tara care s-a angajat sa cheltuie miliarde de euro pentru organizarea Mondialului din 2014.

Miercuri, confruntari violente au avut loc la Fortaleza (nord-est), in timpul meciului Brazilia-Mexic de la Cupa Confederatiilor pe care Seleçao l-a castigat cu 2-0. Aproximativ 25.000 de protestatari s-au reunit incepand de dimineata in jurul stadionului, protejat de un impresionant dispozitiv de securitate.

Alte manifestatii au avut loc, miercuri, la Belo Horisonte, Rio Branco, in Amazonia, si la Brasilia. Cedand presiunii populare, primariile din Sao Paulo si Rio de Janeiro au scazut miercuri tarifele la transporturi in comun, asa cum au procedat anterior, marti, alte orase.

Guvernul, incapabil sa dezamorseze cea mai vasta actiune sociala din ultimii 20 de ani in Brazilia, a anuntat, in cursul diminetii, mobilizarea unor trupe de elita ale politiei, cu scopul de consolida protejarea primariilor celor sase orase care gazduiesc competitia, si anume Rio de Janeiro, Recife, Fortaleza, Belo Horizonte, Salvador de Bahia si Sao Paulo.

"Noi protestam deoarece banii ar fi trebuit investiti in educatie si sanatate, nu in stadioane. Ei au aratat un circ in ochii lumii", declara un manifestant din Fortaleza, Matheus Dantas, in varsta de 18 ani.

In interiorul stadionului, incalcand recomandarile FIFA (Federatia Internationala de Fotbal), unii spectatori au afisat pancarte de sustinere fata de manifestanti in care anuntau ca "Brazilia mea este pe strazi. Gigantul s-a trezit". Atacantul nationalei Braziliei, Neymar, transferat cu o suma uriasa de FC Barcelona, s-a declarat solidar, miercuri, cu protestatarii, urmand exemplul altor trei coechipieri.

"Sunt trist fata de tot ce se intampla in prezent in Brazilia. Tot timpul am fost de parere ca nu ar trebui sa cobori in strada pentru a cere conditii mai bune in tranporturi, sanatate, educatie si securitate. Aceasta este DATORIA (cu majuscula, potrivit versiunii originale) Guvernului", a scris el, pe retelele de socializare.

In schimb, "regele" Pele, in varsta de 72 de ani, de trei ori campion mondial cu Brazilia, in 1958, 1962 si 1970, a solicitat, intr-o inregistrare video, sustinerea selectionatei braziliene si uitarea manifestatiilor. "Vom uita toata aceasta confuzie care se petrece in Brazilia si vom gandi ca selectionata braziliana este tara noastra, este sangele nostru", a spus Pele.

Presedinta Dilma Rousseff a declarat marti ca va "asculta" revendicarile legitime ale manifestantilor, dar nu a avansat propuneri concrete pentru solutionarea conflictului. Cota sa de popularitate a scazut cu opt puncte din martie pana in iunie, dar ramane la un nivel ridicat, la 71%, potrivit unui sondaj realizat inainte de declansarea frondei sociale, confirmand un sondaj de opinie publicat cu cateva zile mai inainte.

Cota de popularitate a presedintei braziliene a scazut inca inainte de manifestatii

Cota de popularitate a presedintei braziliene Dilma Rousseff a scazut cu opt puncte procentuale din martie si pana in iunie, dar ramane ridicata, la 71%, a confirmat miercuri un sondaj realizat inaintea valului de nemultumire sociala din tara, relateaza AFP. Potrivit unei anchete CNI/Ibope, popularitatea presedintei - care era in continua crestere de la venirea sa la putere in 2011 - a scazut de la 79% in martie la 71% in iunie, din cauza cresterii inflatiei cu 6,5% in ultimul an.

Nivelul aprobarii Guvernului a scazut, de asemenea, de la 63% la 55%.

Acest sondaj a fost realizat asupra unui numar de 2.002 persoane, la nivel national, in perioada 8-11 iunie, chiar inaintea manifestatiilor tinerilor - cele mai importante din ultimii 20 de ani - impotriva unei cresteri a tarifelor la transportul in comun si cheltuielilor prevazute cu Mondialul de fotbal din 2014. Marja de eroare a sondajului este de doua puncte procentuale.

"Oamenii incep sa simta efectul cresterii inflatiei, iar acest lucru provoaca nemultumire", a declarat Renato Fonseca din cadrul Confederatiei Nationale a Industriei (CNI), insarcinat cu sondajul.

Aceasta ancheta confirma un sondaj Datfolha publicat in urma cu 15 zile, care releva deja o scadere de opt puncte procentuale a popularitatii lui Rousseff.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Confruntari violente intre manifestanti si politie la Rio de Janeiro. Avertismente cu gloante reale
Confruntari violente intre manifestanti si politie la Rio de Janeiro. Avertismente cu gloante reale

VIDEO. Manifestanti si politisti s-au confruntat luni seara in fata Adunarii legislative, la Rio de Janeiro, in centrul orasului, la finalul unor proteste fata de cresterea tarifelor transportului in comun si a costurilor cu Mondialul din 2014.

Analiza Bloomberg: Legatura dintre
Analiza Bloomberg: Legatura dintre "Golaniada" din Romania din 1990 si protestele din Turcia

Demonstratia de forta oferita de premierul turc Recep Tayyip Erdogan protestatarilor din Istanbul evidentiaza paralela intre recentele evenimente din Turcia si "golaniada" din Romania din primavara lui 1990, comenteaza Bloomberg, in pagina electronica.

O masina a politiei braziliene fugareste avionul unor traficanti de droguri. VIDEO ca la Hollywood
O masina a politiei braziliene fugareste avionul unor traficanti de droguri. VIDEO ca la Hollywood

Cativa politisti din Brazilia au dovedit in fata lumii cat de devotati sunt meseriei pe care o practica.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.