80 de ani de la abolirea Prohibitiei de alcool din SUA. Perioada in care Al Capone a condus Chicago

Prohibitia din SUA, anii 1920

FOTOGRAFII de arhiva in articol | Multi americani sarbatoresc in aceasta saptamana implinirea a 80 de ani de cand a fost desfiintata Prohibitia alcoolului, interdictie care a durat 14 ani in Statele Unite ale Americii.

In acest timp, fabricile de alcool nu au avut voie sa produca, iar magazinele si restaurantele nu au avut voie sa vanda, fapt care a dus la dezvoltarea unor retele organizate de criminalitate in jurul alcoolului.

Tot in aceasta perioada a Prohibitiei, gangsterii care produceau alcool ilegal si il vindeau "la negru" au ajuns vedete ale opiniei publice, insa Reuters noteaza si un alt efect al acestei interdictii: aparitia cocktail-urilor. In anii 1920 era foarte greu de procurat un whiskey sau un gin de calitate, asa ca barmanii incercau sa estompeze gustul slab prin amestecarea bauturilor.

Cocktailurile existau inca din secolul 19, insa combinatiile de alcool, zahar, apa si bitter au inceput sa fie folosite in shaker abia in timpul Prohibitiei. Tot prin anii 1920 existau aproximativ 15.000 de localuri ilegale unde se consuma alcool, autorul "Marelui Gatsby", F. Scott Fitzgerald, descoperea faimosul Gin Rickeys, iar politicienii se strangeau in celebrul "Club 21", care avea o crama secreta si un bar care putea disparea oricand, la venirea politiei.

Citește și
Al Capone
Masina lui Al Capone, "una din cele mai insemnate din istoria Americii", scoasa la licitatie
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Spre deosebire de cunoscutele saloon-uri, care au fost bastioane ale barbatilor inainte de Prohibitie, carciumile ilegale din SUA (cunoscute sub termenul de "speakeasies") permiteau accesul femeilor, care tocmai castigasera dreptul de a vota si se bucurau de libertate.

"Toata chestia cu cocktailurile din timpul Prohibitiei a aparut ca sa acoperim cumva calitatea slaba a alcoolului', spune John McCarthy, barman la Bathtub Gin lounge in New York.

Autoritatile estimeaza ca aproximativ 10.000 de oameni au murit in timpul Prohibitiei din cauza alcoolului contrafacut, dar si a guvernului, care a pus otrava in sticle - intr-o incercare disperata de a-i speria pe consumatori, conform cartii "The Poisoner's Handbook: Murder and the Birth of Forensic Medicine in Jazz Age New York", citata de Reuters.

Prohibitia alcoolului in SUA a avut loc intre anii 1920-1933, iar Al Capone a fost cel mai cunoscut gangster al acestei generatii.

Nascut in 1899, Capone s-a mutat in Chicago pentru a pune mana pe afacerea cu alcool a lui Johnny Torrio. Timp de 3 ani, Al Capone a avut la dispozitie o mica armata formata din 700 de oameni. Pe masura ce obtinea tot mai mult profit financiar, Capone si-a format o retea de politicieni corupti, iar pana la mijlocul deceniului reusea sa controleze suburbia zonei Cicero din centrul Chicago-ului, instalandu-si apoi omul sau in fruntea primariei.

Faima lui Al Capone nu a fost obtinuta insa fara varsare de sange. Bandele rivale de gangsteri, cum au fost cele ale lui Gennas si Aiellos, au inceput razboiul cu Al Capone, situatia degenerand intr-o ucidere de proportii foarte mari. In 1927, Capone si banda sa castigau cam 60 de milioane de dolari pe an, cel mai mult de pe urma berii.

Acest gangster faimos nu numai ca era seful distributiei de alcool catre 10.000 de baruri si carciumi ilegale, dar controla si transportul de pe ruta Canada - Florida.

Al Capone a fost condamnat la inchisoare pentru evaziune fiscala si a murit pe 27 ianuarie 1947 in urma unui atac de inima, fiind bolnav si de pneumonie.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cu urmele gloantelor FBI inca in pereti, vila legendei gangsterilor din anii 30 e scoasa la vanzare
Cu urmele gloantelor FBI inca in pereti, vila legendei gangsterilor din anii 30 e scoasa la vanzare

Legenda gangsterilor din anii ’30 este din nou in atentia presei de peste hotare. Este vorba despre Kate "Ma" Barker, cea mai importanta figura feminina din lumea gangsterilor.

Masina lui Al Capone,
Masina lui Al Capone, "una din cele mai insemnate din istoria Americii", scoasa la licitatie

Masina armata cu care Al Capone a jefuit zeci de banci, un Cadillac V8 Town Sedan, este scoasa la licitatie.

Cum arata actorii din
Cum arata actorii din "Scarface" la 30 de ani de la premiera filmului

La aproape 30 de ani de la premiera, echipa filmului "Scarface" s-a reunit la Los Angeles pentru a sarbatori istoria acestui titlu legendar, care a reinventat genul filmelor cu gangsteri.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.