80 de ani de la abolirea Prohibitiei de alcool din SUA. Perioada in care Al Capone a condus Chicago
FOTOGRAFII de arhiva in articol | Multi americani sarbatoresc in aceasta saptamana implinirea a 80 de ani de cand a fost desfiintata Prohibitia alcoolului, interdictie care a durat 14 ani in Statele Unite ale Americii.
In acest timp, fabricile de alcool nu au avut voie sa produca, iar magazinele si restaurantele nu au avut voie sa vanda, fapt care a dus la dezvoltarea unor retele organizate de criminalitate in jurul alcoolului.
Tot in aceasta perioada a Prohibitiei, gangsterii care produceau alcool ilegal si il vindeau "la negru" au ajuns vedete ale opiniei publice, insa Reuters noteaza si un alt efect al acestei interdictii: aparitia cocktail-urilor. In anii 1920 era foarte greu de procurat un whiskey sau un gin de calitate, asa ca barmanii incercau sa estompeze gustul slab prin amestecarea bauturilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cocktailurile existau inca din secolul 19, insa combinatiile de alcool, zahar, apa si bitter au inceput sa fie folosite in shaker abia in timpul Prohibitiei. Tot prin anii 1920 existau aproximativ 15.000 de localuri ilegale unde se consuma alcool, autorul "Marelui Gatsby", F. Scott Fitzgerald, descoperea faimosul Gin Rickeys, iar politicienii se strangeau in celebrul "Club 21", care avea o crama secreta si un bar care putea disparea oricand, la venirea politiei.
Spre deosebire de cunoscutele saloon-uri, care au fost bastioane ale barbatilor inainte de Prohibitie, carciumile ilegale din SUA (cunoscute sub termenul de "speakeasies") permiteau accesul femeilor, care tocmai castigasera dreptul de a vota si se bucurau de libertate.
"Toata chestia cu cocktailurile din timpul Prohibitiei a aparut ca sa acoperim cumva calitatea slaba a alcoolului', spune John McCarthy, barman la Bathtub Gin lounge in New York.
Autoritatile estimeaza ca aproximativ 10.000 de oameni au murit in timpul Prohibitiei din cauza alcoolului contrafacut, dar si a guvernului, care a pus otrava in sticle - intr-o incercare disperata de a-i speria pe consumatori, conform cartii "The Poisoner's Handbook: Murder and the Birth of Forensic Medicine in Jazz Age New York", citata de Reuters.
Prohibitia alcoolului in SUA a avut loc intre anii 1920-1933, iar Al Capone a fost cel mai cunoscut gangster al acestei generatii.
Nascut in 1899, Capone s-a mutat in Chicago pentru a pune mana pe afacerea cu alcool a lui Johnny Torrio. Timp de 3 ani, Al Capone a avut la dispozitie o mica armata formata din 700 de oameni. Pe masura ce obtinea tot mai mult profit financiar, Capone si-a format o retea de politicieni corupti, iar pana la mijlocul deceniului reusea sa controleze suburbia zonei Cicero din centrul Chicago-ului, instalandu-si apoi omul sau in fruntea primariei.
Faima lui Al Capone nu a fost obtinuta insa fara varsare de sange. Bandele rivale de gangsteri, cum au fost cele ale lui Gennas si Aiellos, au inceput razboiul cu Al Capone, situatia degenerand intr-o ucidere de proportii foarte mari. In 1927, Capone si banda sa castigau cam 60 de milioane de dolari pe an, cel mai mult de pe urma berii.Acest gangster faimos nu numai ca era seful distributiei de alcool catre 10.000 de baruri si carciumi ilegale, dar controla si transportul de pe ruta Canada - Florida.
Al Capone a fost condamnat la inchisoare pentru evaziune fiscala si a murit pe 27 ianuarie 1947 in urma unui atac de inima, fiind bolnav si de pneumonie.
Sursa: Reuters
Etichete: SUA, alcool, Chicago, prohibitie, gangster, al capone,
Dată publicare:
04-12-2013 09:02