VIDEO. Un fost agent FBI, prizonier in Iran, este la capatul puterilor: "Ajutati-ma!"

Robert Levinson

“Help me!” (n.r. “Ajutati-ma”). La trei ani si jumatate dupa ce a disparut fara urma in Iran, un fost agent FBI a trimis familiei un e-mail disperat. Mesajul contine atasat un video de 54 de secunde.

Dupa ce a disparut acum aproape cinci ani in Iran, fara ca familia sa mai auda ceva despre el, fostul agentul FBI Robert Levinsone a reaparut in viata celor apropiati anul trecut, printr-o serie de fotografii si un video, transformand o disparitie misterioasa intr-o rapire cu un autor necunoscut, scrie The Associated Press.

In e-mail-ul trimis familiei in noiembrie 2010, care continea si video-ul despre care vorbim, Levinson facea apel la Guvernul SUA sa nagocieze cu autorii neidentificati ai rapirii.

“Am fost tratat bine. Insa am nevoie ca Guvernul Statelor Unite sa raspunda cererilor grupului care ma tine ostatic de trei ani si jumatate. Va rog sa ma ajutati sa ajung acasa”, spune fostul agent FBI in video.

Citește și
jurnalisti rapiti
Condamnare pe viata pentru doi barbati implicati in rapirea din 2005 a trei jurnalisti romani
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Levinson nu prezinta urme de violente, cel putin recente, insa a slabit considerabil. Barbatul sufera de diabet si tensiune arteriala mare si nu se stie daca primeste ingrijiri meicale.

“Nu ma simt foarte bine. In curand voi ramane fara medicamente pentru diabet”, spune Levinson.

Reprezentantii agentiei de presa Associated Press au vazut materialul video anul trecut, imediat dupa ce a fost trimis familiei, si a obtinut un transcript guvernamental al declaratiei agentului FBI. Nu au publicat insa pana acum informatiile, la cererea autoritatilor americane, pentru a nu ingreuna eforturile diplomatice de a-l repatria pe barbat.

Acum insa, dupa ce relatiile Statelor Unite cu Iranul s-au inrautatit, sotia lui Levinson, Christine, din Coral Springs, Florida, va face cel mai probabil publica inregistrarea, intr-o incercare de a contacta gruparea care ii tine sotul de 63 de ani captiv.

Aceasta miscare ar insemna o schimbare drastica de strategie, avand in vedere ca, pana acum, cazul a fost tratat de Guvernul SUA ca o problema diplomatica si nu ca o luare de ostatici.

In cei aproape cinci ani de la disparitie, autoritatile americane nu au avut nicio informatie clara despre ce s-a intamplat cu el.

Levinson se pensionase din FBI de ani buni si lucra ca detectiv particular, cand a plecat in Iran, in martie 2007. Investiga un caz de contrabanda de tigari si a ajuns in Kish, o insula-statiune unde amercanii nu au nevoie de viza pentru a ajunge.

Teoria Guvernului american a fost ca Levinson fusese rapit pentru a fi interogat si folosit in negocierile Iranului cu Washington-ul. Insa dupa ce autoritatile iraniene au negat in repetate randuri implicarea, oficialii din SUA l-au crezut mort.

Aparitia video-ului si a pozelor a schimbat in mod evident teoria initiala, cum ca acesta ar fi decedat, insa nu a rezolvat misterul locului unde este tinut captiv. Video-ul sugereaza ca acesta s-ar afla in Pakistan, la sute de kilometri de locul unde a fost rapit in Iran. Fotografiile insa, trimise familiei la putin timp dupa materialul video, contin indicii ca acesta s-ar afla in Afganistan.

In ciuda indelungatei investigatii, Washington-ul inca nu are idee cine il tine captiv pe Levinson, unde se afla si cum ar putea sa il rascumpere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"De ce-mi iei telefonul?" - ultimele cuvinte ale unei fete de 15 ani, inainte sa fie rapita

Sunt patru zile, mai lungi ca patru ani, de cand doi parinti din judetul Brasov isi cauta cu disperare fata de 15 ani. Se tem ca cineva a rapit-o, dorind sa se razbune.

Condamnare pe viata pentru doi barbati implicati in rapirea din 2005 a trei jurnalisti romani
Condamnare pe viata pentru doi barbati implicati in rapirea din 2005 a trei jurnalisti romani

Un tribunal irakian i-a condamnat la inchisoare pe viata pe doi barbati implicati in rapirea a trei jurnalisti romani in 2005, a declarat acesta, sambata, intr-un comunicat, relateaza AFP.

Fata de 13 ani, rapita de pe strada de trei barbati, care au cerut apoi rascumparare familiei
Fata de 13 ani, rapita de pe strada de trei barbati, care au cerut apoi rascumparare familiei

O copila de 13 ani, din Suceava, a trait spaima vietii ei duminica seara, cand a fost efectiv luata pe sus de pe strada si aruncata intr-o masina. Trei indivizi i-au cerut apoi familiei fetei 3.000 de lei rascumparare.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.