Turcia INTERZICE funeraliile religioase pentru pucistii ucisi. 50.000 de persoane au fost arestate sau concediate din functie
Aproximativ 50.000 de oameni au fost retinuti, concediati sau suspendati din functie de Guvernul turc dupa tentativa esuata de lovitura de stat de saptamana trecuta, relateaza BBC News.
Eliminarea din sistem a celor considerati neloiali presedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsa marti, pentru a include profesori, decani universitari si chiar jurnalisti, relateaza News.ro.
Autoritatile turce le-au interzis tuturor cadrelor didactice universitare sa calatoreasca in strainatate, relateaza televiziunea de stat TRT. Masura vine dupa ce Guvernul le-a ordonat tuturor decanilor universitari, 1.577 la numar, sa demisioneze.
De asemenea, autoritatile au suspendat licentele a 21.000 de profesori din invatamantul privat, ceea ce ridica numarul persoanelor suspendate din functie in tara la aproape 60.000, potrivit Bloomberg.
In total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, 1.577 de decani universitari au primit ordin sa demisioneze, 8.777 de angajati ai Ministerului de Interne au fost suspendati, la fel ca si 1.500 de angajati ai Ministerului de Finante si 257 de angajati din biroul premierului.
Mau mult, 24 de posturi de radio si televiziune acuzate de legaturi cu Gulen au ramas fara licenta.
De asemenea, directoratul pe probleme religioase din Turcia a anuntat marti ca imamii nu vor conduce rugaciunile pentru ''soldatii pro-pucisti care au lovit in natiunea turca'', relateaza agentia de presa Anadolu.
Potrivit sursei, Directoratul, care are angajati in toata Turcia 75.000 de imami, a precizat ca interdictia nu se aplica in cazul celor care au luat parte la puci sub constrangere sau au avut un rol fara voia lor.
Nu se stie sigur care este numarul sustinatorilor puciului ucisi in cursul tentativei de vineri de preluare a puterii in Turcia, dar se crede ca el ar fi mai mare de 20.
Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei sa respecte statul de drept si drepturile omului.
Potrivit Guvernului, acestia sunt aliati ai clericului de opozitie Fethullah Gulen, pe care il acuza ca se afla in spatele tentativei de puci.
Premierul Binali Yildirim sustine ca acesta conduce o “organizatie terorista”. “ii vom smulge din radacini”, a spus el in parlament.
Turcia exercita presiuni asupra Statelor Unite sa il extreadeze pe Gulen, iar aceasta chestiune a fost evocata in cursul unei discutii telefonice intre presedintele american Barack Obama si presedintele Erdogan, ce a avuut loc marti.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca decizia privind o eventuala extradare va fi luata in baza tratatului dintre cele doua tari.
In replica, un purtator de cuvant al Guvernului turc a sugerat ca Statele Unite ar trebui sa il extradeze pe cleric “pe baza suspiciunilor”, in loc sa ceara dovezi factuale.
“Exista o suspiciune foarte puternica, privind implicarea *lui Gulen – n.r.) in tentativa de lovitura de stat. Deci acesta este un motiv suficient”, a spus purtatorul de cuvant Ibrahim Kalin.
Pe de alta parte, Gulen a descris drept “ridicola” acuzatia ca s-ar afla in spatele puciului. “Cer Guvernului Statelor Unite sa respinga orice efort de abuz vizand procesul de extradare pentru lansarea de razbunari politice”, a spus el intr-un comunicat.
Pentagonul a anuntat marti ca au avut loc discutii intre secretarul apararii Ash Carter si omologul sau turc, privind baza aeriana Incirlik, din sudul Turciei.
Baza, care este folosita de coalitia americana anti-ISIS, nu are energie electrica de la tentativa de stat.
Potrivit bilantului oficial, lovitura de stat de vineri s-a soldat cu 232 de morti si 1.541 de raniti.
Sursa: News.ro
Etichete: Turcia, erdogan, ankara, lovitura de stat, epurare,
Dată publicare:
20-07-2016 08:27