Turcia, marea epurare. Erdogan da afara 15.000 de profesori, 1.577 de decani si lasa fara licenta posturi de radio si TV
Ministerul turc al Educatiei a anuntat marti suspendarea a 15.200 de membri ai personalului din subordine din cauza legaturilor pe care le-ar avea cu puciul ratat din weekend, potrivit postului privat NTV, scrie Reuters.
Ministerul turc al Educatiei a anuntat marti suspendarea a circa 15.200 de angajati banuiti de legaturi cu retelele predicatorului islamist exilat in SUA, Fethullah Gulen. Acesta e acuzat de presedintele Recep Tayyip Erdogan ca este in spatele tentativei de lovitura de stat prin care o factiune a armatei a incercat sa-l inlature de la putere, iar posturilor de radio si televiziune apropiate lui Gulen li s-au retras licentele, transmit agentiile AFP si EFE.
De asemenea, organismul intitulat Consiliul Superior al Educatiei a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultati. In cadrul Organizatiei Nationale pentru Informatii, 100 de persoane - dintre care marea majoritate nu se mai aflau in serviciul activ - au fost suspendate, a declarat marti un oficial turc de rang inalt.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La randul sau, Consiliul Suprem al Radioului si Televiziunii din Turcia a anuntat retragerea licentelor tuturor posturilor de radio si televiziune apropiate de predicatorul Gulen.
Conform agentiei de presa Anadolu, decizia priveste in total 24 de posturi. De asemenea, 34 de jurnalisti considerati ca avand legaturi cu organizatiile lui Gulen au ramas fara legitimatiile de presa.
Unele institutii media apropiate lui Gulen au fost tinta autoritatilor turce si inaintea tentativei de lovitura de stat. Astfel, cotidianul Zaman si agentia de presa Cihan au fost preluate de stat in luna martie.
Guvernul de la Ankara desfasoara acum o ampla operatiune de epurare in toate structurile statului dupa ce o factiune din cadrul armatei a incercat sa puna mana pe putere prin forta. Conform unui inventar facut de agentia France Presse, cel putin 25.000 de functionari au fost suspendati sau concediati, iar numarul total al arestarilor in randul militarilor si magistratilor a trecut de 7.500.
Inaintea tentativei de lovitura de stat, administratia presedintelui Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen ca incearca sa construiasca “o structura paralela” in armata, justitie, mass-media si invatamant pentru a prelua puterea in Turcia. Guvernul turc solicita acum SUA extradarea acestuia, dar Washingtonul cere dovezi care sa ateste implicarea lui Gulen in tentativa de puci.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Turcia, erdogan, ankara, lovitura de stat, epurare,
Dată publicare:
19-07-2016 18:11