Miting pentru "pedeapsa cu moartea" la Istanbul. De ce nu s-a mai intors Erdogan la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat

Ultima actualizare: 22-07-2016 07:26
turcia- agerpres

Reinstituirea pedepsei cu moartea pare doar o chestiune de timp, in Turcia. Dupa lovitura de stat esuata, presedintele Erdogan este dornic sa descurajeze tentative similare, chiar cu pretul izolarii pe plan international.

1.000 de manifestanti proguvernamentali cer la Istanbul ca pucistilor sa li se aplice "pedeapsa cu moartea"

Aproximativ 1.000 de demonstranti proguvernamentali s-au adunat marti la un miting, in Istanbul, unde agitau steaguri, strigau sloganuri prin care-l laudau pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si cerau reintroducerea pedepsei capitale, relateaza The Associated Press.

Demonstrantii s-au adunat in districtul conservator Fatih si au cerut ca pucistilor sa le fie aplicata "pedeapsa cu moartea"."Nu plecam din aceste piete", a declarat Durhan Yilmiz, un functionar de la municipalitate."Steagul turc nu poate fi coborat", a adaugat el.

"Reuniuni pentru democratie" si mitinguri au avut si continua sa aiba loc in principalele orase din Turcia, dupa haosul de vineri noaptea si de sambata, in care au fost omorate peste 200 de persoane, iar alte peste 1.500 au fost ranite.

Purtatorul de cuvant al lui Erdogan: Este “absurd” ca seful statului sa fie acuzat de orchestrarea puciului

“Este complet absurd” sa afirmi ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus in scena tentativa de lovitura de stat de vinerea trecuta pentru a-si consolida puterea, a declarat marti purtatorul sau de cuvant pentru presa, raspunzand zvonurilor care circula in acest sens, relateaza AFP.

“Daca asta nu a fost o lovitura de stat, atunci ce este o lovitura de stat?”, a intrebat Ibrahim Kalin, adaugand ca “este ca si cum am spune ca (atentatul din) 11 septembrie (2001) a fost orchestrat de Statele Unite si atentatele de la Paris (din ianuarie si noiembrie 2015) si de la Nisa (14 iulie) de guvernul francez”.

“Unii dintre generalii si comandantii care au fost arestati stiau ca vor fi inlaturati la urmatorul consiliu militar. Ei stiau ca se afla pe lista”, a continuat purtatorul de cuvant al lui Erdogan. “Intr-un anumit fel, ei au vazut (puciul) ca fiind ultima posibilitate de a impiedica acest lucru”, a mai spus oficialul turc.

Intrebat despre cererea de extradare a predicatorului Fetullah Gulen in curs de pregatire de catre Ministerul de Justitie turc, Ibrahim Kalin a declarat ca daca SUA, unde Gulen se afla in exil, “insista sa il mentina (pe teritoriul sau), multi vor crede ca este protejat de Washington”.

“Ne-am dori ca Statele Unite sa actioneze in legatura acest caz, ne-am dori sa vedem o cooperare din partea SUA cu privire la aceasta problema”, a declarat Kalin la Istanbul.

Cu putin timp inainte, premierul turc Binali Yildirim a declarat ca Turcia a “trimis patru dosare in Statele Unite pentru a (solicita) extradarea liderului terorist” (Fethullah Gulen), acuzat de guvernul turc ca se afla in spatele tentativei de lovitura de stat

Erdogan nu a mai revenit la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat

La cateva ore dupa inceperea tentativei de puci care il viza, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a plecat la Istanbul, fieful sau politic, si nu a mai revenit de atunci in capitala Ankara, o absenta care ridica intrebari, relateaza marti AFP.

Plecarea de la Ankara a sefului statului, al carui guvern a fost zguduit de tentativa de puci, si bombardarea unor institutii, intre care si parlamentul, de catre factiuni militare, au fost intens comentate pe retelele sociale.

“Presedintele (Erdogan) se afla la Istanbul de la lovitura de stat”, se arata intr-un mesaj postat pe Twitter. “Nu reusesc sa inteleg aceasta. Capitala nu este sigura?”, a intrebat ironic autorul mesajului.

“Capitala Turciei este Ankara”, a scris un altul intr-un mesaj pe Twitter. “De ce presedintele anunta din Istanbul ca totul se afla sub control? De ce toti acesti soldati trimisi la Istanbul?”, a intrebat el dupa anuntul potrivit caruia 1.800 membri suplimentari ai fortelor de ordine au fost desfasurati in cel mai mare oras din Turcia pentru a intari securitatea in locurile strategice.

“Presedintele urmareste evolutia situatiei de la domiciliul sau din Istanbul. Premierul si membrii guvernului se afla la Ankara”, a declarat un oficial turc sub rezerva anonimatului.

“Seful statului petrece cea mai mare parte a week-end-urilor la Istanbul si nu a considerat necesar sa revina la Ankara deoarece premierul se afla deja acolo. Situatia se afla sub control, insa cerem poporului sa ramana in alerta pana cand toti complicii sunt gasiti”, a adaugat el.

Conform programului sau, presedintele Erdogan ar trebui sa asiste miercuri la Ankara la o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala, in urma careia va fi anuntata “o decizie importanta”
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO