400 de morți, 2600 de case arse și peste 50.000 de refugiați. Bilanțul violențelor din Myanmar
ONU a anunțat că peste 58.000 de membri ai comunității Rohingya au fugit de violențele din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, și s-au refugiat în țara vecină Bangladesh, relatează BBC.
Poliția din Bangladesh a ignorat ordinele guvernului de a-i opri pe refugiații din Myanmar care fug de violențe să treacă granița.
Violențele au izbucnit in statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului în urmă cu o săptămână, cauzând moartea a cel puțin 400 de persoane. Cel puțin 2.600 de case au fost în zone locuite de musulmanii Rohingya.
Cel puțin 1 milion de etnici Rohingya trăiesc în Rakhine și de mai multe decenii aceștia fac obiectul persecuțiilor, inclusiv restricțiilor asupra libertății de mișcare. Armata birmaneză a anunțat că desfășoară operațiuni contra 'teroriștilor extremiști' pentru a-i proteja pe civili.
#Myanmar death toll at 400 as 30,000 #Rohingya flee to #Bangladesh pic.twitter.com/D27eX4Cms6
— AFP news agency (@AFP) September 2, 2017
O nouă grupare militantă, Armata de Salvare Arakan Rohingya, a fost creată în vara anului trecut, iar în octombrie aceasta a atacat forțele de securitate din Myanmar, acțiuni urmate de represalii masive din partea armatei, soldate cu victime și în rândul civililor.
Situația gravă din Myanmar l-a determinat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să afirme vineri că moartea membrilor comunității Rohingya din ultima săptămână constituie un genocid care îi vizează pe musulmanii din regiune.
These Rohingya were shot at while fleeing violence. But now they are trapped at the Bangladesh-Myanmar border. pic.twitter.com/f7190LajGN
— AJ+ (@ajplus) September 2, 2017
''Acolo are loc un genocid. Toți cei care ignoră acest genocid comis sub umbrela democrației sunt și ei parte din acest masacru'', a declarat Erdogan, cu ocazia celebrării sărbătorii musulmane Eid al-Adha la sediul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, de guvernământ) din Istanbul.
Șeful statului turc a precizat că situația din Myanmar va fi dezbătută în cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, care începe pe 12 septembrie la New York.