35 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen din Beijing. Mesajul transmis de Taiwan va înfuria conducerea Chinei
Represiunea din Piaţa Tiananmen de la Beijing de către guvernul chinez nu va dispărea "în torentul istoriei", a afirmat noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te marţi pentru cea de-a 35-a aniversare a evenimentului, notează AFP.
"Amintirile zilei de 4 iunie nu vor dispărea în torentul istoriei şi vom continua să muncim din greu pentru a menţine vie această memorie istorică", pentru "toţi cei care sunt ataşaţi de democraţia chineză", a scris pe Facebook Lai Ching-te, instalat în funcţie în luna mai.
"Pentru că asta ne reaminteşte că democraţia şi libertatea nu sunt uşor de obţinut, trebuie să răspundem autocraţiei cu libertate şi să înfruntăm cu curaj ascensiunea autoritarismului", a adăugat preşedintele taiwanez.
Pe 4 iunie 1989, China a trimis trupe şi tancuri împotriva manifestanţilor pro-democraţie şi paşnici în piaţa centrală a Beijingului pentru a pune capăt săptămânilor de proteste care cereau o schimbare politică.
Sute de oameni, chiar mai mult de o mie după unele estimări, au fost ucişi.
Subiectul este deosebit de sensibil pentru liderii comunişti chinezi şi orice menţionare a represiunii este strict cenzurată în ţară.
În prezent, mulţi tineri chinezi nu cunosc această parte a istoriei chineze din cauza acestei cenzuri.
La Taipei, este prevăzută o veghe anuală marţi la ora 18:40 (10:40 GMT) la Memorialul Chiang Kai-shek.
China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unifice cu teritoriul său după încheierea războiului civil şi venirea la putere a comuniştilor la Beijing în 1949.
Beijingul l-a acuzat pe preşedintele Lai Ching-te că împinge insula către "război", numindu-l un "separatist periculos".