300.000 de francezi au protestat împotriva scumpirii carburanţilor. Ciocniri cu sute de răniţi
Mişcarea aşanumită "a vestelor galbene", împotriva creşterii taxelor la carburant, a organizat proteste şi baraje rutiere în toată Franţa, cu aproape 300.000 de participanţi.
O femeie a murit lovită de maşina condusă de o şoferiţă, care s-a panicat şi a apăsat pedala de acceleraţie când s-a văzut înconjurată de protestatari.
Au fost incidente şi la alte baraje rutiere, soldate, potrivit ministerului de interne, cu cel puţin 227 de răniţi, dintre care 6 grav. 73 de persoane au fost arestate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Au fost multe asemenea accidente, mai mult sau mai puţin serioase, în punctele cu blocaje rutiere organizate de "vestele galbene". De fiecare dată, acelaşi scenariu: un automobilist scos din sărite a forţat barajul şi a rănit persoanele care erau în faţa maşinii.
O manifestantă sexagenară a murit în Savoia. A fost lovită de maşină condusă de o şoferiţă care s-a panicat când s-a văzut înconjurată de manifestanţi şi a apăsat pedala de acceleraţie.
Situaţia a fost tensionată şi la Paris, în apropierea palatului Elysee, unde forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestaţi. 'Macron, demisia!', a strigat mulţimea, la circa 100 metri de reşedinţa preşedintelui Franţei.
Christophe Castaner, ministrul de Interne: "Guvernul este receptiv la toate demonstrațiile și, desigur, vom continua să răspundem la așteptările francezilor, inclusiv în ce privește puterea de cumpărare. Dar, să fie clar, ministerul de interne este și va fi foarte preocupat de siguranța și bunurile persoanelor."
Protestararii îl acuză pe şeful statului că i-a abandonat pe oamenii de rând. Macron nu a avut nicio reacţie publică faţă de aceste proteste. Dar, zilele trecute, a admis că "nu a reuşit să-i reconcilize pe francezi cu conducătorii lor". Pe de altă parte, a acuzat oponenţii politici că se folosesc de protestele faţă de scumpirea carburanţilor pentru a-i bloca programul de reforme.
Preţul la motorina, carburantul cel mai utilizat în Franţa, a crescut cu aproximativ 23 la sută, în ultimul an, până la un preţ mediu de 1,51 Euro pe litru, maxim neatins de al începutul anilor 2.000. Taxele şi accizele au scumpit motorina, în Franţa, iar picătura care a umplut paharul este o nouă majorare anunţată de guvern de la 1 ianuarie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: emmanuel macron, combustibil, veste galbene,
Dată publicare:
18-11-2018 08:31