120 de milioane de europeni sunt pensionari. Ce se intampla pana in 2060
Comisia Europeana a publicat o Carte Alba referitoare la pensii adecvate, sigure si viabile, documentul propunandu-si sa ajute oamenii sa economiseasca mai mult si sa asigure faptul ca promisiunile legate de pensii sunt indeplinite.
Cartea Alba examineaza modul in care UE si statele membre pot actiona pentru a rezolva principalele probleme cu care se confrunta sistemele de pensii.
Documentul prezinta o serie de initiative pentru a contribui la crearea conditiilor adecvate astfel incat cei care sunt capabili sa poata continua sa lucreze, pentru a garanta ca persoanele care se muta intr-o alta tara isi pot pastra drepturile la pensie, pentru a ajuta oamenii sa economiseasca mai mult si pentru a se asigura ca promisiunile legate de pensii sunt indeplinite si ca oamenii obtin ceea ce asteapta la varsta pensionarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Asigurarea unor pensii adecvate in viitor este posibila daca ne vom indeplini angajamentele de reforma. Suferim deja impactul imbatranirii – generatia «baby-boom» iese la pensie si pe piata muncii intra mai putini tineri. Dar nu este prea tarziu sa gasim solutii la aceste probleme", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune László Andor, la prezentarea documentului.
Comisarul a adaugat ca este important sa se ridice varstele de pensionare, subliniind faptul ca, potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, numerosi europeni ar ramane pe piata muncii chiar dincolo de varsta de pensionare in cazul in care conditiile ar fi favorabile.
Cartea Alba propune crearea de oportunitati mai bune pentru lucratorii in varsta, solicitand partenerilor sociali sa adapteze practicile la locul de munca si pe piata fortei de munca, dezvoltarea unor sisteme suplimentare de pensii private, imbunatatirea sigurantei sistemelor suplimentare de pensii, inclusiv printr-o revizuire a directivei privind institutiile pentru furnizarea de pensii ocupationale (IFPO) si o mai buna informare a consumatorilor, compatibilizarea pensiilor suplimentare cu mobilitatea, prin intermediul unei legislatii care protejeaza drepturile la pensie ale lucratorilor mobili si prin promovarea instituirii de servicii de monitorizare a pensiilor pe teritoriul UE.
"Acestea pot oferi cetatenilor informatii despre drepturile la pensie si estimari privind veniturile lor dupa pensionare". Documentul isi mai propune sa incurajeze statele membre sa promoveze prelungirea vietii profesionale active, si sa continue monitorizarii gradului de adecvare, viabilitatii si sigurantei pensiilor si sprijinirea reformelor sistemelor de pensii in statele membre.
CE precizeaza ca pensionarii reprezinta o parte importanta si in crestere rapida a populatiei UE (120 de milioane sau 24%), in special in conditiile in care generatia "baby-boom" atinge varsta de pensionare, iar numarul celor aflati in plina varsta activa scade. "In 2008, raportul dintre persoanele de varsta activa (15-64 de ani) si cetatenii UE in varsta de 65 de ani si peste era de patru la unu. Pana in 2060, acest raport va scadea la doi la unu. Impactul imbatranirii demografice este agravat de criza economica. Pensiile reprezinta deja o cota importanta a cheltuielilor publice: in medie, 10% din PIB in prezent, cu o crestere posibila la 12,5% in 2060. Cu toate acestea, cheltuielile cu pensiile de stat variaza, in prezent, de la 6% din PIB in Irlanda la 15% in Italia, demonstrand faptul ca statele se afla in situatii diferite, desi se confrunta cu probleme demografice similare", se arata in comunicatul Comisiei Europene.
In timp ce criza afecteaza sistemele de pensii bazate pe principiul repartitiei printr-o scadere a nivelului de ocupare a fortei de munca si, prin urmare, prin scaderea contributiilor la sistemul de pensii, sistemele ce se bazeaza pe finantare sunt afectate prin scaderea valorii activelor si printr-un randament redus.
Anul trecut, 16 state membre au primit o recomandare specifica la nivel de tara referitoare la pensii, iar altele cinci s-au angajat la reforme ale sistemului de pensii in cadrul memorandumurilor lor de intelegere.