100.000 de nord-coreeni la o parada militara: "Il protejam pe Kim Jong-un cu vietile noastre." FOTO

Coreea de Nord - parada - 9

Coreea de Nord a prezentat, sambata, rachete cu raza lunga de actiune in cadrul unei grandioase parade ce marcheaza 60 de ani de la armistitiul in razboiul Coreei.

Coreea de Nord a dat startul, sambata dimineata, unei vaste parade militare in prezenta liderului sau Kim Jong-un si a vicepresedintelui chinez Li Yuanchao pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a armistitiului cu Coreea de Sud, conform imaginilor transmise de televiziunea de Stat, transmite AFP.

100.000 de oameni, acrobati, gimnasti si performeri au participat la un show gigantic in Phenian pe cel mai mare stadion din lume Rungrado May Day cu o capacitate de 150.000 de locuri.  Aici nord-coreenii au desenat cu ajutorul unei coreografii spectaculoase povestea natiunii, aducand un omagiu liderului

Jong-un.

Mii de militari au inceput sa defileze in marea piata Kim Il-sung din Phenian cu ocazia acestei comemorari a armistitiului de la 27 iulie 1953, care a pus capat razboiului Coreei.

Mii de militari si spectatori strigau "il protejam pe Kim Jong-un cu vietile noastre" cand tanarul lider a aparut pe podium, flancat de principalii lideri militari si de partid.
Spectacolul a fost deschis de mii de soldati in mars, condusi de orchestre militare.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Kim Jong-un, in costum mao de culoare inchisa, a mers pana pe podium pe un covor rosu, in timp ce garzile il salutau pe fondul muzicii militare.

Sub cerul innorat erau desfasurate pancarte imense si baloane, iar piata era decorata cu drapele nord-coreene.

Rachetele, incarcate in remorci, au traversat imensa piata Kim Il-sung din Phenian, pavata in culorile tarii si unde mii de soldati si spectatori au scandat "Il protejam pe Kim Jong-un cu vietile noastre", la aparitia in tribuna a tanarului Kim.  Alte tipuri de rachete, tancuri, lansatoare multiple de rachete si tunuri automotoare au fost prezentate in timp ce avioane de lupta si elicoptere traversau cerul innorat.
Kim Jong-Un, in costum mao in culori inchise, a mers pana la estrada pe un covor rosu, in timp ce garzile il salutau pe fondul muzicii militare. "Luptam, luptam, luptam (...) pentru republica noastra", cantau soldatii.

Asupra pietei vegheaza figurile tutelare ale lui Kim Il-sung si fiului sau Kim Jong-il, tatal lui Kim Jong-un, ale caror portrete gigantice decoreaza fatada Marelui Palat de Studii ale Poporului.Armistitiul din 27 iulie 1953 a pus capat celor trei ani de lupte sangeroase care au devastat Peninsula Coreeana, scindata intre un Nord comunist aliat al Beijingului si Moscovei si un Sud capitalist aliat al Washingtonului.

Defilarea a fost urmarita indeaproape in strainatate pentru a vedea daca Phenianul a facut progrese tangibile in programul sau de dezvoltare a rachetelor balistice, asa cum pretinde.  Ultima parada de aceasta anvergura organizata in capitala nord-coreeana dateaza din 15 aprilie anul trecut pentru a comemora nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Il-sung.

Cei 60 de ani de armistitiu sunt sarbatoriti intr-un moment in care cele doua Corei incearca sa calmeze durabil tensiunile aparute dupa un tir reusit de racheta, considerat de Seul drept un test de racheta intercontinentala, un nou test nuclear si amenintari repetate cu atacuri impotriva inamicilor.
In punctul culminant al acestor tensiuni, Nordul a anuntat in martie ruperea unilaterala a armistitiului semnat sub egida ONU, declarand ca nu se mai simte legat de el. Dar Seulul a respins permanent aceasta fanfaronada fara consecinte.

Sambata, Choe Ryong-Hae, militarul cu cel mai inalt grad din armata nord-coreeana, a glorificat "istoria mandra si victorioasa" scrisa de dinastia Kim."Respectatul lider Kim Jong-un a ridicat nivelul armatei noastre si al solidaritatii in randul poporului", a declarat el. "Un mediu pasnic este mai important decat orice altceva pentru tara noastra, care aspira la construirea economiei sale si la ameliorarea vietii poporului sau", a continuat oficialul, amenintand: Coreea de Nord trebuie sa fie "pregatita sa respinga orice atac din exterior".

Vicepresedintele chinez Li Yuanchao, care a avut intrevederi in aceasta saptamana cu Kim Jong-un, era prezent in tribuna de onoare. In cursul razboiului Coreei (1950-1953), China a trimis sute de mii de soldati in peninsula, "valuri umane" care au obligat trupele generalului american Douglas MacArthur, ce a invadat Nordul, sa se replieze. Acest episod este considerat un simbol al relatiilor stranse intre cele doua tari, calificate de Mao "la fel de apropiate pe cat sunt buzele de dinti".

Dar aceste relatii s-au deteriorat in ultimele luni. China isi ascunde din ce in ce mai putin agasarea gnerata de vecinul sau turbulent si de fanfaronada sa nucleara. Noul presedinte chinez Xi Jinping, nascut inainte de armistitiul din 1953, a adoptat un ton neobisnuit de dur, declarand in aprilie ca nu ii va tolera pe cei "care provoaca haos in scopuri egoiste", cuvinte considerate ca vizand Coreea de Nord - chiar daca tara nu a fost nominalizata.  Potrivit agentiei China Noua, Li Yuanchao i-a spus lui Kim Jong-un ca Beijingul va actiona in vederea reluarii negocierilor pe tema denuclearizarii Peninsulei Coreene.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă

Patru persoane au murit joi, luate de mare, pe coasta de nord-vest şi nord-est a Spaniei, măturată de rafale violente de vânt şi valuri de mai mulţi metri înălţime, relatează AFP.

Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”
Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”

Estonia vrea să-și dubleze bugetul pentru apărare, în condițiile în care are deja alocate cheltuieli militare de 3% din PIB, astfel încât să poată fi capabilă să respingă în câteva zile un atac al Rusiei.

 

Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C
Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C

Atmosfera din Atena a devenit irespirabilă joi, după ce norilor groși de praf și nisip saharian li s-au adăugat călduri record pentru această perioadă.   

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.