Coronavirusul din China, considerat "inamicul public numărul unu". 100 de oameni mor zilnic
Coronavirusul din China este "cel mai cumplit dușman pe care vi-l puteți imagina și reprezintă o amenințare globală mai mare decât terorismul".
Este avertismentul Organizației mondiale a sănătății, care cere măsuri imediate și cât mai agresive posibil pentru contracararea epidemiei.
Agenția ONU pentru sănătate a dat și un nume virusului care a ucis, până acum, cel puțin 1.112 oameni și a îmbolnăvit peste 44.600. Numărul cazurilor de infecții de pe vasul japonez în carantină, pe care sunt și români la bord, a ajuns la 174 și, după aprecierile specialiştilor, continua să crească.
În primul rând, avem un nume pentru boală, iar acesta este Covid-19. "Co" vine de la "corona", aşa cum ştiţi, "vi" vine de la "virus", iar "d" de la "disease (boală)".
Oficialii chinezi încearcă să dea asigurări că situaţia se ameliorează. Cred că epidemia va atinge apogeul spre sfârşitul acestei luni şi se va termina în aprilie. Însă directorul Organizaţiei Mondiale a sănătăţii nu este deloc optimist.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: "Un virus poate avea consecințe mai grave decât o acțiune teroristă. Este adevărat! Iar dacă lumea nu este în alertă și nu consideră acest dușman viral drept "inamicul public numărul unu", cred că nu ne vom învăța lecțiile".
Spre Wuhan şi alte mari oraşe lovite de epidemie sunt trimişi sute de medici din toată țara. Unii susţin că merg acolo din proprie iniţiativă. De pildă, aceasta doctoriţă i-a spus fetiţei sale de cinci ani că pleacă să lupte cu un monstru care i-a atacat pe locuitorii din Wuhan.
Voluntară: "M-am oferit voluntar imediat după ce am auzit veştile pe grupul de chat. Soţul meu a aflat că plec de la alţi colegi. Aceştia i-au spus că soţia lui s-a oferit voluntar pentru a se alătura echipei medicale din Wuhan."
În China sunt oraşe întregi plasate în carantină, în încercarea de a opri răspândirea temutului virus.
De obicei, mai ales iarna, locuri ca acest mall sunt tixite de oameni. Acum, nici țipenie.
Este vorba despre aproximativ 70 de milioane de oameni care sunt izolaţi şi care sunt obligaţi să stea în case sau nu pot părăsi localitatea în care se află. Legăturile feroviare, rutiere şi aeriene cu zonele în care au fost semnalate multe cazuri de îmbolnăvire sunt închise.
Kat Sunobu kato, ministrul Sănătății din Japonia: Referitor la Diamond Princess, nava de croazieră care a sosit în portul Yokohama pe 3 februarie și este în carantină, încă 39 de persoane au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus.
Asta înseamnă că numărul total al celor testaţi pozitiv, doar pe această navă, a ajuns la 174.
Grav este că a fost infectat și un ofițer de carantină, aflat în contact cu cei de la bord. Peste 3.600 de pasageri şi membri ai echipajului - printre care şi 17 romani - sunt în continuare în carantină pe Diamond Princess.
În schimb, pentru un grup de 195 de americani evacuați din Wuhan, epicentrul epidemiei, s-a încheiat perioada de izolare, de două săptămâni, la o bază militară din sudul Californiei. Nimeni din acest grup nu a fost testat pozitiv pentru coronavirus.
Au sărbătorit ieşirea din carantină aruncând măştile sanitare în aer, ca la o ceremonie de absolvire.