Urmarile scandalului Panama Papers. Seful unei banci austriece a demisionat

Panama Papers

Michael Grahammer, seful Hypo Landesbank Vorarlberg, creditorul austriac mentionat in Panama Papers, este unul dintre primii bancheri importanti care demisioneaza in urma scandalului.

Actionarul majoritar al bancii este provincia austriaca Vorarlberg. Michael Grahammer, director general din 2012, a informat banca in legatura cu demisia sa, se arata intr-un comunicat publicat joi de Hypo Landesbank Vorarlberg, care adauga ca decizia reprezinta o surpriza.

"Raman convins 100% ca banca nu a incalcat niciun moment reglementarile sau sanctiunile", a afirmat seful Hypo Landesbank Vorarlberg.

Acesta a adaugat ca decizia de a demisiona este rezultatul diverselor evolutii din ultimul an, precizand: "In cele din urma, prejudecatile presei din ultimele zile in legatura cu banca si cu mine au fost decisive in adoptarea acestei decizii".

Luni, Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Austria (FMA) a anuntat ca investigheaza daca Raiffeisen Bank International si Hypo Landesbank Vorarlberg au respectat regulile pentru prevenirea spalarii de bani, dupa ce au fost mentionate in Panama Papers.

Citește și
Gianni Infantino
Perchezitii ale politiei elvetiene la sediul UEFA in scandalul Panama Papers. Acuzatiile aduse actualului presedinte
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

FMA examineaza daca s-au respectat procedurile, cum ar fi verificarea naturii tranzactiilor si a persoanelor implicate, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.

"Daca va fi necesar, cazul poate fi raportat autoritatilor", a adaugat oficialul FMA.

Datele se refera la cel putin 12 fosti si actuali sefi de stat si 128 de personalitati publice implicate in tranzactii financiare ilicite. Printre cei implicati se afla presedintele rus Vladimir Putin, fostul presedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi si presedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informatii vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari si mai discrete firme de avocatura offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca considera ca aceasta companie nu a comis nicio ilegalitate si ca ea este victima unei "campanii internationale impotriva vietii private".

Documentele au fost obtinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicatia germana a precizat ca un angajat al firmei de avocatura a transmis datele, punandu-si viata in pericol. Angajatul nu a fost identificat in raport. Asa-numitele "Panama Papers" prezinta activitatile unui numar de 214.000 de entitati offshore, conform presei din 78 de tari implicata in evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a impartasit informatiile Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC si publicatiei britanice Guardian.

Bancile austriece Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Hypo Vorarlberg au fost mentionate in investigatie deoarece ar fi ajutat persoane foarte bogate sa-si mute banii in conturi offshore pentru a evita plata taxelor.

Din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul presedinte ucrainean Petro Poroschenko sa evite plata taxelor, conform informatiilor aparute in revista Falter, care, alaturi de postul de televiziune ORF, a colaborat la investigatii. Banca s-ar fi ocupat de un credit de 115 milioane de euro dintr-un cont offshore in Insulele Virgine Britanice care avea legatura cu Roshen, cel mai mare producator de ciocolata din Ucraina, detinut de Poroschenko.

Hypo Vorarlberg, membru al the Hypo Alpe Adria, care a fost salvata de la faliment de statul austriac, este, de asemenea, mentionata in legatura cu 20 de afaceri offshore.

Pastrarea banilor in conturi bancare offshore nu este ilegala si ambele banci au precizat ca au indeplinit toate cerintele autoritatilor de reglementare. "Desigur, RZB si-a indeplinit obligatiile legale", a afirmat purtatorul de cuvant al Raiffeisen, Ingrid Krenn-Ditz.

Hypo Vorarlberg a subliniat ca legile au fost respectate in mod riguros pentru a preveni spalarea de bani.

Scurgerile de informatii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firma de avocatura din Panama au dezvaluit cum politicieni de top, staruri sportive si criminali si-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arata intr-o ancheta aparuta duminica in publicatia germana Sueddeutsche Zeitung.

"2,6 terabiti de date, 11,5 milioane de documente si 214.000 entitati offshore: Panama Papers reprezinta cea mai semnificativa scurgere de informatii la care au avut vreodata acces jurnalistii", a anuntat duminica Sueddeutsche.

Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate sunt emailuri, extrase de cont, copii dupa pasapoarte si alte documente. Pe langa dezvaluirea activitatilor offshore a 140 politicieni si oficiali de rang inalt din intreaga lume, datele includ si numele unor spioni, traficanti de droguri si alti infractori. Numeroase celebritati si sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.

Guvernul panamez a dat publicitatii o declaratie in care sustine ca a urmat o politica de "toleranta zero" in toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenta.

Documentele din Panama Papers acopera perioada anilor '70 pana in primavara acestui an.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Fiul lui Kofi Annan, fostul secretar general al ONU, apare in documentele Panama. Cum a facut un profit de un milion de lire
Fiul lui Kofi Annan, fostul secretar general al ONU, apare in documentele Panama. Cum a facut un profit de un milion de lire

Fiul fostului secretar general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, se numara printre sutele de personalitati ale caror nume apar in documentele Panama, pentru ca ar avea legaturi cu firme offshore, relateaza Le Monde.

Perchezitii ale politiei elvetiene la sediul UEFA in scandalul Panama Papers. Acuzatiile aduse actualului presedinte
Perchezitii ale politiei elvetiene la sediul UEFA in scandalul Panama Papers. Acuzatiile aduse actualului presedinte

Sediul UEFA a fost miercuri "teren" pentru perchezitii, dupa ce tot dosarul Panama Papers a scos la iveala detalii despre o posibila afacere ilegala.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.