Marea problema in cazul banilor "disparuti" in Panama. Explicatia lui Barack Obama: "Majoritatea operatiunilor sunt legale"
Comunitatea internationala trebuie sa inaspreasca legislatia in privinta paradisurilor fiscale, pentru a combate sustragerea de la plata impozitelor, dar si operatiunile de spalare de bani.
Astfel suna apelul lansat de presedintele american, Barack Obama, in reactia sa la Dosarul Panama. Liderul de la Casa Alba a admis ca "marea problema este ca majoritatea operatiunilor sunt legale".
In acest timp, islandezii sunt confuzi si jenati de faptul ca seful guvernului lor a devenit personaj principal in acest scandal.
Anuntul privind demisia premierului Islandei, primul inalt oficial devenit victima a scandalului Panama Papers, a fost facut de oficiali ai formatiunii acestuia, Partidul Progresului. N-a fost o decizie usoara pentru Sigmundur Gunnlaugsson, care i-a cerut initial presedintelui tarii sa dizolve Parlamentul, in cazul in care isi va pierde sprijnul politic.
Abia dupa ce seful statului l-a refuzat, politicianul a decis sa se retraga din fruntea cabinetului. Islandezii, care au iesit in strada sa ii ceara demisia, spun ca sunt confuzi si jenati de turnura pe care a luat-o situatia.
"Parca jucam intr-o farsa. Mai intai premierul a spus sa o sa renunte la functie, apoi a adaguat ca este doar temporar. El si presedintele se contrazic unul pe altul, este absurd", spune un protestatar.
"Intreaga situatie a atras atentia intregii lumi asupra tarii noastre, ceea ce este foarte rusinos", este de parere o alta participanta la proteste.
In tot acest timp, dezvaluiri facute de ziarul Le Monde sugereaza ca fonduri manevrate prin circuite offshore ar fi finantat casatoria fiicei presedintelui Putin, Katerina. 10 de milioande de euro au fost investite in statiunea de ski Igora, unde a avut loc nunta. Banii au fost imprumutati printr-o firma detinuta de Serghei Roldughin, prietenul apropiat al preseditelui Putin, si nu au mai fost inapoiati vreodata.
In prima sa reactie referitoare la scandalul Panama, presedintele american, Barack Obama, a atras insa atentia ca marea problema este aceea ca multe dintre operatiunile dezvaluite de presa sunt legale.
Barack Obama, presedintele SUA: "Eludarea impozitelor este o problema globala. O mare parte din aceste tranzactii sunt legale si exact aici este problema. Nu e vorba ca oamenii acestia incalca legea, ci legile sunt atat de prost facute, incat le permit celor care au suficienti avocati si contabili sa se sustraga responsabilitatilor pe care le au cetatentii obisnuiti."
Obama a pledat inca o data pentru reforme fiscale care sa elimine portitele care permit sustragerea de la plata taxelor si sa acopere vidurile legislative.
Reactia presedintelui Klaus Iohannis in cazul "Panama Papers"
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca scandalul Panama Papers trebuie privit cu seriozitate si s-a declarat multumit ca pe aceasta lista nu se regasesc oameni foarte cunoscuti sau aflati in pozitii politice inalte din Romania.
"Cred ca aceasta chestiune trebuie sa o privim cu toata seriozitatea. Daca un om de afaceri care castiga foarte bine in Romania prefera sa faca o schema de acest tip si sa nu plateasca impozite in Romania, ci in cu totul alta parte, de exemplu in Panama, atunci mi se pare ca este un lucru care poate sa fie judecat nu numai din punct de vedere legal, ci cel putin in spatiul public, in spatiul media si din punct de vedere moral. (...) Dupa parerea mea este o problema care nu ne afecteaza numai pe noi si recunosc ca sunt multumit, sper sa nu apara alte surprize, ca nu am regasit inca nume foarte cunoscute sau in pozitii politice foarte inalte din Romania in aceasta lista Panama Papers.", a declarat Iohannis, intr-un interviu difuzat miercuri de TVR1.
Seful statului a subliniat ca fenomenul offshore-urilor reprezinta o problema pentru economia globala, adaugand ca este necesara o regandire a circuitului economic global, conform Agerpres.
"Ca este posibil, momentan, acest model al offshore-urilor este o chestiune cu care, personal, am probleme si cred ca avem in fata noastra o regandire a intregului circuit economic global, o regandire a intregului sistem de impozitare si taxare pentru firme.", a afirmat seful statului.
El a sustinut ca un alt aspect ii priveste in mod special pe politicieni in legatura cu provenienta banilor.
"Sunt foarte multe semne de intrebare si nu vreau sa acuz direct aici pe nimeni, ca nu am aceste date, dar intrebarea ramane in spatiu. Acesti bani care au fost ascunsi nu cumva provin si din coruptie? La aceasta intrebare, anchetatorii vor trebui sa vina cu raspunsuri foarte pertinente si am vazut ca sunt deja urmari politice. Un prim-ministru a demisionat. In urma acestui scandal, s-au anuntat anchete ample in foarte multe tari. Si la noi, ANAF-ul a anuntat ca va face verificari.", a conchis Iohannis.
Sursa: Pro TV
Etichete: premier, ancheta, scandal, dosar, barack obama, islanda, panama papers,
Dată publicare:
06-04-2016 22:28