Valea Draganului, zona in care natura atrage toti banii. Investitiile ajung la 1,5 mil EUR/hotel
Daca mai aveti zile libere, dati o fuga si in Apuseni pe Valea Draganului. Veti gasi un colt de rai unde natura a creat poate cele mai frumoase peisaje dupa cum spun cei care le-au admirat.
Au simtit si investitorii potentialul turistic al zonei, asa ca au construit hoteluri, pensiuni si cabane la care vin si straini, nu doar romani.
Am ajuns in inima muntilor Apuseni, pe Valea Draganului. De pe baraj, zarim un hotel cocotat in varful unei stanci. Proprietarul a investit peste un million si jumatate de euro pana acum, cu folos, spune el.
"O parte sunt bani europeni care au fost bineveniti. Cu siguranta avem locuri minunate in tara trebuie doar exploatate", marturiseste Emerich Cocis, investitor.
Odata ajunsi pe Valea Draganului trebuie neaparat sa incercati o plimbare cu barca pe barajul aflat la 1000 de m altitudine.
Coboram patru kilometri de la baraj si ajungem in mijlocul padurii, la cabana pe care o tine Badea Teodor. In cele 11 camere aranjate in stil traditional intalnim un grup de slovaci, pasionati de enduro.
De patru ani, slovacii fac drumul de la Bratislava pana aici pentru ca in padurile lor sunt interzise sporturile cu motor.
"Cine e pasionat de enduro stie ca, daca nu ai fost in Romania, nu ai fost nicaieri. Doar aici simtim ca ne intoarcem in timp si avem parte de libertatea cu care eram obisnuiti acum 20 de ani", spune un turist.
"Traseele de aici seamana cu cele pe care am fost la campionatul mondial si la campionatele europene si natura este incredibila", sustine un alt pasionat de enduro.
"Romania este o tara incredibil de frumoasa, pentru mine cea mai frumoasa din Europa. Aveti foarte multa padure, mult spatiu verde. Tara voastra e locul perfect pentru enduro", ne spune Patrick.
Cei opt slovaci au cunoscut si partea neprimitoare a Romaniei. In alte zone din tara, hotii le-au furat banii si motocicletele. Dar aici, in mijlocul salbaticiei, se simt in siguranta.
"Le place muntele, le place cum ma comport cu ei, le dau din produsele noastre ecologice. Anul asta la Satu-Mare le-au furat 3 motociclete. Au fost la Moneasa, le au furat bani, eu aici le asigur securitatea si nu li se fura nimica", povestete Teodor Pascalau, proprietar cabana.
Tot pe Valea Draganului, turistii au la dispozitie si casute ecologice din stuf. Platesc de la 60 pana la 200 de lei pe zi. Pe langa sporturile extreme, se pot avanta si pe trasee montane.