Muntele Baisorii, locul unde lipsa investitiilor transforma turistii in intrusi
Inspectorul Vacanta a ajuns in Muntii Apuseni si a gasit o lume de poveste, de un pitoresc aparte, de care nu profita aproape nimeni. Localnicii nu stiu sau nu au posibilitatea sa-si faca reclama, iar autoritatilor prea putin le pasa de promovarea zonei
Pe Muntele Baisorii, cu rezervatie naturala si peisaje pitoresti, ar putea veni straini din toata lumea, atrasi de traditiile si ospitalitatea oamenilor. Din nefericire, turistii nu prea au cum sa ajunga aici decat din intamplare, pentru ca promovarea zonei - vorba lui Caragiale, e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Sa nu mai vorbim de faptul ca soseaua e cum e, iar turistii nu au niciun magazin alimentar si nicio farmacie pe o raza de 25 km. Multi dintre ei se mira ca nu exista o statiune adevarata intr-un asemenea paradis natural, cum numai in Austria si Elvetia mai gasesti.
La 1.400 de metri altitudine avem senzatia ca atingem cerul cu mana. Nu suntem in Alpi, ci la 50 de kilometri de Cluj, in Statiunea Muntele Baisorii. Strainii care vin aici sunt fermecati de pacea locului, de casele traditionale, dar si de satenii care au iesit la coasa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La 1.200 de metri altitudine exista trasee perfecte pentru bicicleta, insa, paradoxal, putini investitori si-au deschis pensiuni in zona. Unul dintre ei ne explica de ce.
"Ar trebui un centru de informare, o harta pe care sa se afiseze traseele turistice, pentru ca zona are foarte mult de aratat. Ar mai trebui o alimentara, in momentul in care ai nevoie de ceva, sa te aprovizionezi", explica Dana Nicula, proprietara unei pensiuni.
In urma cu patru ani, Dana a investit peste 4 milioane de euro intr-o pensiune de 4 stele si are de gand sa faca si un centru spa. Dar este un caz singular: nu intalnim in rest decat cabane private. Turistii care ajung aici nu pricep cum de nimeni nu s-a gandit sa promoveze aceasta zona la potentialul ei.
„Este ca o mica Austrie si noi personal dorim sa mai venim aici. Ar trebui dezvoltata un pic zona. Ii lipseste statiunii o farmacie, in caz ca vin turistii din alte parti trebui sa coboare 20 de km in vale sa cumpere ceva, nu exista nici un magazine alimentar de unde sa-ti iei cate ceva", spune unul dintre turisti.
La apusul soarelui, putinii turisti se aduna in jurul focului. Dupa drumetii, un gulas la ceaun e perfect! Iar la o palinca buna, turistii isi promit sa revina aici, cu speranta ca vor gasi, totusi, schimbari in bine.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, ardeal, zona turistica, inspectorul vacanta,
Dată publicare:
09-09-2013 10:17