Starea deplorabilă a taberelor căutate chiar și de străini acum 30 de ani: „Dezastru!”

×
Codul embed a fost copiat

Deşi suntem în plină de vară, taberele şcolare de stat, cândva o soluţie pentru părinţi, nu mai au ce să le ofere elevilor. Prin dezinteres şi neimplicare, autorităţile au destrămat visul a sute de mii de copii care voiau să-şi petreacă o vacanţă la munte

O echipă de la „Inspectorul PRO'' vă prezintă locurile unde, odinioară, vacanţa mare era aşteptată cu sufletul la gură.

Patrimoniul taberelor şcolare de stat, altădată valoros pentru ce oferea elevilor, a ajuns o ruină. Din 156 de locuri câte cazau elevi acum 30 ani, doar 68 mai sunt funcţionale. Mult restrânse - şi acestea au condiţii precare de găzduire. S-a ajuns aici pentru că descentralizarea învăţământului s-a făcut fără asumarea responsabilităţilor. Guvernul aşteaptă implicarea primarilor, în timp ce aceştia speră să primească totul pe tavă, de la administraţia publică centrală.

O echipă de la „Inspectorul Pro” a dat un raid prin taberele de pe Valea Prahovei care atrăgeau elevi ca un magnet în anii lor de glorie.

Altă dată, autorităţile din România puneau preţ pe ce înseamnă tabăra şcolară de stat. O tabără de la Timișul de Sus este toată dărâmată. Această clădire s-a prăbuşit pe jumătate şi este un dezastru cum arată.

Citește și
Tabere în țară pentru copiii românilor care trăiesc în străinătate. Cine se poate înscrie
Tabere în țară pentru românii care trăiesc în străinătate. Cine se poate înscrie
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La Timișul de Sus, 10 vile găzduiau elevi. Acum mai toate sunt în paragină. O femeie povesteşte intrigată cum era în urmă cu 30 de ani.

Anca Teodorescu, turistă : „Nu mă gândeam să văd aşa ceva. Aşa pustietate, aşa dezastru.”
Reporter: „Cred că, altă dată, era mare bucurie aici, nu?”
Turistă: „Da. Am fost de două ori aici, în tabără. Ne-a plăcut atât de mult încât am venit de două ori la rând. Abia aşteptam să văd, să recunosc, dar nu mai e nimic… Nimic nu mai seamănă. Dezastru! Dezastru!"

A ţinut să imortalizeze momentul, ca să poată face comparaţie cu fotografiile din copilărie.

Anca Teodorescu:Erau 10 vile. Eu am stat la vila 6 şi aşa arăta.”
Reporter: „Poza după 30 de ani, nu?”
Anca Teodorescu: „Da…"

Imobilele aparţin de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Braşov. Directorul instituţiei a refuzat să se întâlnească cu echipa de la „Inspectorul PRO.”

Câteva dintre aceste clădiri au fost retrocedate. Localnicii susţin că unele au revenit de drept foştilor proprietari.

Reporter: „Este proprietate privată aici?”
Localnic: „Da. Este a cui a fost. A primit-o înapoi...”
Reporter: „Aici era tabăra înainte, nu?”
Localnic: „Da."

Proprietăți ajunse pe mâna unor persoane care nu aveau drept să le primească

 

Altele ar fi ajuns însă pe mâna unora care nu ar fi avut niciun drept să le primească. E uşor de înţeles de ce: sunt chiar în mijlocul naturii, într-o zonă superbă unde turismul a explodat. Şi, odată cu el, interesul imobiliar.

Reporter: „Această clădire a aparţinut de taberele şcolare… ”
Îngrijitor: „A fost odată! Toată televiziunea cum vine, cum filmează… Ce să vadă lumea? O casă?”
Reporter: „Da. O casă! Ne puteţi spune a cui este?”
Îngrijitor: „Domnişoară, vă certaţi cu mine… Aveţi chef de filmări…”
Reporter: „Vă întreb, nu mă cert…”
Îngrijitor: „Nu, nu, nu mai întrebaţi nimic… Gata.”
Reporter: „E secretă locaţia?”
Îngrijitor: „Da!"
Reporter: „Aceasta este a lui Mazăre?”
Îngrijitor: „Da, este a lui Mazăre!”

Reprezentanții Primăriei Predeal susţin că nu pot dezvălui numele proprietarului. Au menţionat doar ca vila a fost retrocedată.

Tabără la care veneau elevi străini, lăsată în paragină

 

Şi în Timișul de Jos, la fosta tabăra internaţională, situaţia este trasă la indigo. Ce nu s-a retrocedat este în paragină. Vorbim despre un loc superb, cu care Brașovul se mândrea. Tabără era atât de bine organizată şi avea condiţii atât de bune, încât primea în vacanţe chiar şi copii din străinătate.

Ramona Țintea, reporter:Aici veneam eu în tabără. Când eram mică, mă aducea mama mea, care era profesoară la o şcoală specială din Braşov. Uitaţi ce-a ajuns această clădire. Aici erau sute de copii cu care m-am împrietenit şi eu. Una din grijile mamei mele era să nu ajung acolo, în DN1, pentru că şi atunci era foarte circulat. Acum pare că aici nu mai are nimeni nicio grijă."

„Altă dată, când veneam eu în tabără, aici era sala de mese - aşa îmi amintesc. Şi acum este un grajd - uite. Este fân înăuntru… Ce-au ajuns clădirile acestea, incredibil."

Câţiva kilometri mai încolo, trei familii împart o vilă dărăpănată care a aparţinut taberei Colonia 2. Primăria Predeal le-a oferit spaţiul drept locuinţa socială. Oamenii n-au linişte nici astăzi, din cauza presiunii pe care o pun pe ei rechinii imobiliari.

Locatar: „Nu vedeţi ce zonă frumoasă e aici… Păi…, ce era aici… De 3 - 4 ori pe zi, maşini aici… Domne', trebuie să plecaţi ca noi suntem proprietari… Păi… au mai fost alţii înainte, tot propritari! Nu-i adevărat! Noi suntem! Plecau ăaia, veneau alţii: noi suntem proprietarii aici!”

Sunt și alte vile neîntreţinute, care au rămas în proprietatea statului. Dar într-un mod atipic: Primăria Predeal deţinea terenul, iar Primăria Braşov, clădirile. Șase ani a durat dispută dintre edili.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: „Nici nu ne-am imaginat că-ţi dă cineva clădirea fără terenul aferent. Aia nu stă în aer!”

Reporter: „În 2014, v-aţi făcut şi publicitate şi aţi promis că veţi da în funcţiune aceste tabere. De ce aţi făcut asta, dacă ştiaţi că situaţia juridică este incertă?”

Sorin Toarcea: „Ne-am gândit că vom soluţiona foarte rapid, fiind vorba de două autorităţi publice locale."

Echipa „Inspectorul Pro” a mers la Primăria Predeal pentru răspunsuri. Este inadmisibil ca o tranzacţie dintre două primării care nu s-au aflat în judecată să blocheze refecerea taberelor ani în şir.

Reporter: „Căutam pe cineva din conducerea Primăriei…”
Angajată: „Nu prea aveţi pe cine…"

Primarul este condamnat pentru corupţie, aşa că a fost revocat din funcţie. Viceprimarul şi-a dat demisia, iar secretarul, singurul om cu care echipa „Inspectorul Pro” ar fi putut discuta, este în concediu.

Angajat primărie:Avem o colegă care-i ţine locul. Doamna spune că nu este făcută să dea interviuri. ”
Reporter: „Aici este Biroul Taxe şi Impozite, nu? Ce să zic… N-am mai întâlnit aşa o situaţie pe la nicio primărie pe unde am fost noi, fără primar, fără viceprimar, fără secretar…"

Reprezentantul Primăriei Braşov susţine, totuşi, că situaţia juridică a fost în cele din urmă rezolvată. Au primit terenul şi la anul vor începe lucrările pentru refacerea taberei.

Lipsa de implicare a primarilor trebuie suplinită însă de Guvern. Anul trecut, Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat bani doar pentru o singură tabăra şcolară, cea din judeţul Hunedoara. Pentru celelalte, zero lei, după cum se poate vedea chiar din documentele oficiale furnizate de minister.

Echipa „Inspectorul Pro” i-a arătat imaginile cu taberele şcolare de stat aflate în paragină şi ministrului Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei.

Ministrul Bogdan Matei susţine că a demarat, la începutul anului, un proces de descentralizare, prin care aceste unităţi de cazare, gândite pentru elevi, vor trece în administrarea Consiliilor Judeţene.

Din păcate, lipsa banilor şi neimplicarea autorităţilor au făcut ca 53.000 de locuri de cazare în tabere să dispară. Zeci de mii de copii, ai căror părinţi nu-şi permit o excursie privată, nu au acum ocazia să iasă din satul lor. Vor consuma rapid distracţiile din jurul casei, iar bucuria vacanţei de vara va depinde doar de inventivitatea lor şi nu de posibilităţile părinţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Taberele de vară pentru elevi, în stare deplorabilă. Cum arată camerele în care vor fi cazaţi
Taberele de vară pentru elevi, în stare deplorabilă. Cum arată camerele în care vor fi cazaţi

Mai sunt zece zile până la vacanţă de vară, iar elevii care se gândesc să meargă în tabăra trebuie să fie foarte prudenţi când îşi aleg destinaţia.

Tabere în țară pentru românii care trăiesc în străinătate. Cine se poate înscrie
Tabere în țară pentru românii care trăiesc în străinătate. Cine se poate înscrie

Peste 3.000 de elevi, studenţi şi chiar profesori români, care locuiesc în diaspora, sunt invitaţi în tabere de vară acasă.

Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze

Tabăra Năvodari, unde au ajuns mii de copii în fiecare vară este miercuri o ruină. A căzut pradă intereselor imobiliare şi a dispărut bucată cu bucată. Vorbim de peste o sută de hectare aflate la malul mării şi peste 300 de de clădiri.

Taberele spirituale pentru adulţi sau cele haiduceşti, printre cele mai căutate de români
Taberele spirituale pentru adulţi sau cele haiduceşti, printre cele mai căutate de români

Vacanţele fără telefon, în mijlocul naturii, departe de zgomotul oraşului, sunt tot mai căutate de cei care caută relaxarea adevărată.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.