Soia modificată genetic în țară, deși e interzisă. Descoperirea făcută pe o plantație
La 12 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, în România încă se mai cultivă organisme modificate genetic.
Deși legislația este dură și fermierii riscă amenzi uriașe, nimeni nu verifică, de exemplu, plantațiile ilegale de soia.
Descoperirea făcută de Organizația „Agent Green" a fost confirmată de o echipă de la Inspectorul Pro. În urma sesizării noastre, Direcția Agricolă Tulcea a declanșat o anchetă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Culturile modificate genetic pot fi periculoase pentru sănătate din cauza erbicidelor folosite şi a lipsei datelor ştiinţifice pe termen lung. Motive suficiente pentru Uniunea Europeană ca să interzică toate plantaţiile de soia, sfeclă, cartofi şi rapiță care au la baza soiuri modificate genetic.
Uniunea nu a blocat însă şi importul de astfel de culturi pentru că sunt folosite pe scară largă ca furaje pentru animale. Şi aşa se explica mirajul plantaţiilor ilegale. Agricultorii susţin că o cultură modificată genetic are o producţie dublă, iar cultivatorii îşi risca pielea pentru profituri uriaşe.
Gabriel Păun: "La recoltă cât aţi avut de obicei media?"
Fermier: "Am avut şi 4000."
Gabriel Păun: "E bun. Deci pe modificat genetic ai obţinut cam 4 tone maxim, cel mai bun…"
Fermier: "Da. La cea convenţională trebuie irigare, dacă vrem producţie mare."
Gabriel Păun: "Păi ce? E mai rezistentă la secetă asta modificată?"
Fermier: "Da".
Un fermier din localitatea Văcăreni, judeţul Tulcea, a fost prins la început de an cu o cultură modificată genetic. Soia era destinată exportului, iar transportul ilegal a fost descoperit la graniţa cu Bulgaria. Autorităţile au declanşat imediat o anchetă care a scos la iveală că şi alţi 4 fermieri din Tulcea procedează la fel.
Deşi dovezile erau concludente, reprezentanţii statului au închis cazul motivând că ar fi vorba despre o poveste izolată. Au dispus doar distrugerea recoltei şi atât.
Pentru astfel de cazuri legea prevede sancţiuni foarte dure: amenzi între 50.000 şi 80.000 de lei.
Gabriel Păun: "Te-au amendat de la Gardă?"
Fermier: "Nu…"
Gabriel Păun: " Ai scăpat."
Fermier: "Da."
Gabriel Păun: "A fost pentru furajare sau pentru alimentaţie?"
Fermier: "Pentru furajare."
Șapte luni mai târziu, investigatorii de la Agent Green s-au întors în zona contaminată din Tulcea. Au găsit iar câmpurile cultivate cu soia şi au prelevat probe din două locuri diferite.
Au vrut să verifice dacă agricultorii şi-au învăţat lecţia. Ambele teste analizate într-un laborator autorizat au ieşit pozitive.
Aceasta este una din parcelele unde ONG-ul a descoperit soia modificată genetic. A făcut analize de laborator, le avem şi noi. Scrie foarte clar că a fost detectat ADN din soia modificată genetic.
Cantităţile detectate de specialişti au fost mari : 83,66 la sută, în cazul primei probe şi 48,04 la sută, pentru cea de-a doua!
Virgil Vrăjmașu, directorul laboratorului: "Având o curbă aici, curba asta înseamnă ca proba mea este pozitivă. Ţinând cont că normele admit o limită de până la 0,9 la sută, 83 la sută este fără dubiu că este modificată. ADN-ul a fost extras şi recoltat din boabe."
Reporter: "Practic, din ceea ce ajunge în consum…"
Virgil Vrăjmașu: "Da."
Reprezentanţii Agent Green susţin că nu poate fi vorba despre o contaminare naturală.
Gabriel Păun: "Nici vorbă de contaminare. Sunt fermieri care nu s-au oprit niciodată în a cultiva, deşi ea este interzisă de 13 ani."
Laboratorul independent a alertat imediat Direcţia Sanitar Veterinară Tulcea. Şi a informat autoritatea ca pe teritoriul judeţului au fost descoperite culturi ilegale cu hibrizi de soia interzişi de lege! Două săptămâni mai târziu, cei responsabili să ia atitudine au reacţionat cu aceeaşi nepăsare de la începutul anului.
Echipa de la Inspectorul Pro a mers la Tulcea pentru explicaţii
Iordan Pavel, director adjunct la Direcția Sanitar Veterinară Tulcea: "Noi nu putem da curs unor fantezii."
Reporter: "Despre ce fantezii vorbiţi?"
Iordan Pavel: "Nu pot eu să caut dacă suspicionez ceva. Aşa primim telefoane ca în…, pe strada X…"
Reporter: "Dar aţi primit o sesizare de la un laborator autorizat, nu este o fantezie."
Iordan Pavel: "N-avem nicio adresă de la ONG, nicio sesizare."
Reporter: "Dumneavoastră nu puteţi lua legătura cu ONG-ul pentru că ONG-ul nu a făcut direct o sesizare către instituţie?"
Iordan Pavel: "Nu. ONG-ul - dacă nu comercializează el, n-am ce să controlez."
Scuza directorul DSV Tulcea - că nu poate acţiona fără o sesizare directă şi că nu poate verifica decât unităţile autorizate - nu stă în picioare.
Iordan Pavel avea obligaţia legală să informeze rapid alte două instituţii cu drept de control în astfel de cazuri: Direcţia Agricolă şi Garda de Mediu Tulcea.
Reporter: "Ca instituţie a statului pe care o reprezentaţi, având în vedere că aţi intrat în posesia unei informaţii că există câmpuri cu soia modificată genetic. nu puteţi sesiza mai departe autorităţile abilitate?"
Directorul DSV Tulcea: "Nu pot să dau eu ordin altei instituţii."
Reporter: "Dar nu daţi niciun ordin. Faceţi o sesizare."
Am mers noi să informăm Direcţia Agricolă Tulcea în privinţa plantaţiilor ilegale de soia. În mod evident, directorarea instituţiei nu cunoştea situaţia. Ne-am lovit, din păcate, de aceeaşi atitudine. Am fost întâmpinaţi de neputinţă şi blocajul pe care şi le impun singuri angajaţii statului.
Ing. Maria Mahu, director Direcția pentru Agricultură Tulcea: "Noi nu avem GPS."
Reporter: "Băgaţi coordonatele pe Google Maps."
Maria Mahu: "Nu avem buget să facem analize. Fermierii trebuie să plătească probele."
Gabriel Păun: "Limitările la care fac referire autorităţile sunt absolut jenante. Sunt obligate să aibă buget pentru asta, mai ales că nu se întâmplă în fiecare zi. Dar asta îmi arata de ce s-a cultivat în formă continuată şi s-a tolerat asta, pentru că n-au avut buget şi oameni instruiţi să facă astfel de controale."
Înainte de aderarea la Uniunea Europeană, România era campioană culturilor modificate genetic. A fost obligată să renunţe la ele, pentru că în spaţiul intercomunitar plantarea hibrizilor este strict interzisă.
Interdicţiile au fost decise după ce oficialii europeni au fost înştiinţaţi de specialişti că organismele modificate genetic sunt tratate cu erbicide toxice care se transmit în plantă şi care ne pot afecta sănătatea. În cazul culturilor de soia, este vorba de glifosat.
În urmă cu 3 ani, Agenţia Europeană pentru Chimie a decis să nu-şi mai dea acordul pentru folosirea glifosatului în agricultură. Comisarii din Parlamentul European au autorizat totuşi erbicidul temporar până în 2021.
Dragoş Dima, fost director al filialei din România a celei mai mari companii din lume din domeniul agrochimic şi al ingineriei genetice care produce acest erbicid susţine că a renunţat la postul său în momentul în care corporaţia a făcut presiune pentru că hidridele să fie acceptate în ţara noastră. Acum este responsabil în Europa de cel mai mare proiect de cultivare de soia nemodificată genetic. Un proiect în care este cuprinsă şi ţara noastră cu mai multe culturi aflate de-a lungul Dunării.
Dragoș Dima: "Urme de glifosat cu o limită mare au fost găsite în organismul europenilor, cam de 5 ori decât ar fi fost normal."(
Reporter: "Şi asta ce înseamnă?"
Dragoș Dima: "Asta înseamnă că produce efecte în timp. Agenţia Internaţională de Studiere a Cancerului l-a inclus pe lista produselor cu risc."
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic trage şi ea un semnal de alarmă.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist: "Asistăm la o creştere spectaculoasă a bolilor autoimune. De multe ori se spune în nutriţie: nu mânca lucruri pe care bunica ta nu le cunoaşte."
Având în vedere studiile independente şi avertismentele venite din toate părţile, Uniunea Europeană a mai decis că pe toate produsele din supermarket - care conţin soia modificată genetic - să fie specificat acest lucru pe etichetă.
Şi asistăm astfel la un paradox: Europa nu permite cultivarea hibrizilor, pe teritoriul ei, dar permite importurile masive de organisme modificate genetic în produse, care ajung în farfuriile oamenilor.
Dacă aceste produse sunt etichetate aşa cum obliga Uniunea Europeană, practic, rămâne la latitudinea omului dacă vrea să consume un produs modificat genetic sau nu.
Două persoane din Statele Unite, diagnosticate cu cancer, au dat în judecată compania care a produs erbicidul şi au câştigat procesele. Firma trebuie să plătească despăgubiri între 80 de milioane şi 240 de milioane de dolari. În paralel, alte 180 de mii de plângeri similare sunt acum pe rolul instanţelor americane.