Efectele acordului economic UE-Japonia în România. Produsele care se ieftinesc și cu 30%

Ultimul update: Sambata 21 Iulie 2018 08:30
Data publicarii: Sambata 21 Iulie 2018 07:04
Categorie: Financiar

Celebra carne de vită, Kobe, din Japonia, sosul de soia nipon, vinul de orez - sake, ceaiul verde, unele maşini şi televizoare, din ţară soarelui răsare se vor ieftini cu 10 până la 30% şi în România.

Asta după ce Uniunea Europeană şi Japonia, au semnat cel mai important acord comercial din istorie. Tratatul deschide şi piaţa japoneză pentru investitorii români care doresc să exporte acolo vinurile, carnea sau brânzeturile româneşti, de exemplu.

Alimentele tradiţionale japoneze, pe care şi restaurantele cu specific nipon de la noi le folosesc, cum ar fi sosul de soia, ceaiul verde sau celebra supă "dashi" vor scăpa de taxele vamale de anul viitor, adică se vor ieftini.

Elena Broscaru, reprezentant restaurant Yuki: "Dashi este compus din Katsuobushi, adică fulgi de peşte, afumaţi şi uscaţi timp de trei luni consecutiv şi dup-aia daţi pe o razătoare mică. Se combină cu alga kombu, care este o algă mai mare. Noi le combinăm pe acestea, punem apă fiartă pe deasupra, ceea ce este baza, sau sufletul mâncării tradiţionale japoneze."

Cea mai cunoscută şi scumpă carne importată din Japonia este carnea de vită Kobe - care are taxe vamale de până la 40%.

Ionuţ Constantin, manager restaurant Vacamuuu: "În restaurantul nostru poate fi găsită undeva la 200 de grame, 900 de lei, o servim pe sare de Hymalaia. Modul în care a fost hrănită şi crescută o face să fie atât de apreciată şi de căutată. Este o rasă de vită care este servită cu bere şi este masată zilnic, i se face masaj."

Iar atât de stricte sunt regulile din Japonia, încât certificatul care însoţeşte carnea are inclusiv poza fermierului care a crescut vaca şi i-a făcut masajul.

Ştefan Liiceanu, project manager Takumi: "Reducerea unor taxe vamale sau eliminarea lor completă ar fi o veste foarte bună pentru consumatori. Mai ales că produsele cu valoare adăugată mare, să vă dau un exemplu cuţitele renumite în toată lumea sau chimonourile produsele din mătase sunt taxate cu 15%"

Iar aceste taxe vamale sunt puse peste preţul produsului cu tot cu transport, peste care se calculează TVA-ul, aşa că eliminarea ar înseamnă reduceri de cel puţin 20 de procente. Ieftiniri se vor simţi şi la piesele de maşini sau autoturismele japoneze - unde taxele sunt de 10%.

Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei în România: "De asemenea acest tratat nu este doar pentru scăderea tarifelor, ci şi pentru pentru stabilirea unor reguli de investiţii, protejarea denumirilor geografice şi a vieţii private, dar şi, surprinzător, pentru susţinerea măsurilor contra schimbărilor climatice"

Pe harta firmelor româneşti care exporta deja în Japonia sunt 271 de companii, în care lucrează 21.000 de oameni. Trimitem acolo în special seifuri, volane de maşini, mobilă de bucătărie, termopane şi apă minerală. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie
Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie
VIDEO PROTVPLUS.RO
bere artizanala
Încălzirea globală ar putea duce la scumpirea berii, care ar putea deveni un lux
Cele mai puternice pașapoarte din lume. În câte țări intri fără viză cu pașaport de România
Credite de 60.000 de lei fără dobândă pentru români. Care este condiția obligatorie
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
Euro
A doua țară UE, după Grecia, care zdruncină zona euro. “Situaţia este extrem de fragilă"
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români
Cel mai mare combinat din România se vinde. Un miliardar, lăudat de Forbes, va deveni noul patron
Bursa de la New York și-a continuat declinul. Războiul comercial dintre SUA și China sperie investitorii