Sportul a devenit un lux. Cum arată acum baza sportivă unde se antrenau Năstase și Țiriac
Îndemnul: ''sport, mişcare, sănătăte'' nu mai animă pe nimeni, în anii noştri. 60% dintre români nu fac deloc mişcare, iar din această cauză am ajuns un popor sedentar. Dar oare am avea unde, dacă ne-am mobiliza?
Din păcate, mai toate bazele sportive administrate de stat sunt la pământ, iar cele private, puţine la număr, sunt extrem de scumpe. ''Inspectorul Pro'' vă arată cât de gravă este situaţia şi în acest domeniu.
Sportul a devenit un lux! Distrugerile masive, interesele financiare şi autorităţile incompetente au contribuit din plin la dezastrul bazelor sportive româneşti. Trei sferturi din infrastructura naţională a rămas la nivelul anilor 80. Iar România este una dintre puţinele ţări europene fără arene, stadioane, săli polivalente, bazine de înot şi părţii de schi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Baza Tineretului din Bucureşti - unde acum 30 de ani veneau foarte mulţi oameni să înoate şi să joace tenis - este într-o stare avansată de degradare. Aparţine Ministerului Tineretului şi Sportului care, de-a lungul anilor, a concesionat-o unor oameni de afaceri. În loc să o refacă, aceştia au lăsat-o să se distrugă. Dan Trifu, vice-preşedintele organizației Eco Civica, ne explică de ce Baza Tineretului a rămas ca în anii '80!
Acesta spune că terenurile de tenis pe care se antrenau Ilie Năstase și Ion Țiriac acum au crescut bălării.
Câţiva metri mai încolo, sunt camerele unde stăteau sportivii care se antrenau aici, iar imaginile sunt revoltătoare.
"Inspectorul PRO" a cerut explicaţii ministrului Tineretului şi Sportului. Pe final de mandat, Bogdan Matei confirmă că există un proiect şi că bazinul de înot semiolimpic va fi păstrat şi modernizat.
Reporter: Eu am văzut acum o paragină unde se lucrează ceva.
Bogdan Matei, ministrul Tineretului și Sportului: Eu nu am văzut paragina respectivă! Din păcate acolo ne chnuim de mai bine de 5 ani să construim acest bazin.
Omul de afaceri Muhammad Murad este cel care deţine în prezent o parte din bază. A închiriat-o de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi plăteşte statului român 25.000 de euro pe lună. Ne spune că, până la anul, vor exista acolo şase bazine de înot, o plajă cu 1000 de şezlonguri, un restaurant şi mai multe corpuri de cazare pentru sportivi.
Mohammad Murad, om de afaceri: "Aici va fi un restaurant care deserveşte toată zona. Aici sunt şezlonguri cu un bar la mijloc. Noi gestionăm patru bazine şi ministerul gestionează două bazine care sunt omologate. Intenţia noastră este să păstrăm cât de mult ce a fost înainte, încât să aibă o latură sportivă evidentă. Nu e rău să combinăm şi sportul cu agreementul. "
Investiţia pe care ne-o prezintă Mohammad Murad se ridică la 6 milioane de euro.
Bogdan Matei: "Au obligaţii foarte clare pe care vor trebui să le respecte. În condiţiile în care nu le vor respecta, statul român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, îşi rezervă dreptul de a-şi recupera terenul. Sub nicio formă nu ai voie să schimbi destinaţia."
La câteva sute de metri distanţă de fosta bază sportivă, investitorii privaţi fac bani din tenis. Şi astfel sportul gratis altădată a ajuns să coste acum peste 1.000 de lei pe lună.
Tenismen: 35 de lei pe oră vara şi 70 de lei iarna, la balon.
Reporter: Păi 70 de ei pe oră şi staţi de obicei cât?
Tenismen: 2-3 ore,150 de lei, cine are bani!
Constantin Căliman, de la Asociaţia pentru Politici Sportive, spune că şi în Africa se acordă educaţiei fizice o importanţă mai mare decât în România!
Constantin Căliman, membru fondator al Asociaţiei politici noi ale sportului: "Ne lăudăm cu el doar când câştiga Halep un mare trofeu. În sportul românesc avem în jur de 350 de milioane de euro, din care în proporţie de 85% sunt bani publici. Pe infrastructură nu se investeşte absolut deloc.
Asociaţia spune că s-a ajuns la acest dezastru pentru că în ultimii 30 de ani Ministerul Tineretului şi Sportului nu a făcut nimic. Un alt exemplu este fosta baza Livone Tenis Club, unde nici măcar nu există un investitor. Oficialii din minister spun că aici este pe rol un litigiu între statul român şi persoana care revendică terenul.
Ministrul Bogdan Matei se dă de gol şi recunoaşte că e interesat doar de olimpici şi nicidecum de sportul de masă.
Bogdan Matei: Ne dorim să facem performanță, nu sport de masă!
Reporter: Să ai talent şi să ai unde să faci.
Bogdan Matei: Foarte mulţi copii au şi talent şi au şi unde să facă.
Reporter: Păi eu v-am dat câteva exemple unde n-ai unde să faci…
Bogdan Matei: Și eu v-am dat un exemplu, 18 sportivi calificaţi la Tokyo 2020. Să ne mândrim în continuare cu câţi mai mulţi sportivi care câştigă medaliile cele mai strlucitoare. Important este că părinţii să-i îndrume pe copii să facă mişcare.
Reporter: Deci până la urmă toată problema e la părinţi, nu la statul român?
Bogdan Matei: Nu numai la părinți.
Reporter: Statul român n-ar rebui să se implice?
Bogdan Matei: Dar se implică foarte mult statul român.
Nu de aceeaşi părere este preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Român. Mihai Covaliu consideră că întreg sportul românesc trebuie scos din criză.
Mihai Covaliu, președinte COSR: "Dacă această bază nu o reface rapid şi aici vorbim despre infrastrutură, copii, profesori, antrenori, nu vom mai avea sport de înaltă performanţă. Când sportul e ultima roată de la căruţă, ca şi prioritate într-un guvern, avem 0,025 din PIB bugetul. Am fost când s-a apobat bugetul anul trecut şi a fost singura dată când toată lumea a ridicat mâna de la Comisia de Buget şi Finanţe. În sensul că… ce buget e asta? Neinteresant! De acord! Dă-i drumu!"
Fără bani şi fără obiective, România riscă să rămână fără sport de performanţă. Şi e nevoie de multă implicare pentru ca bazele sportive de odinioară să fie resuscitate şi să-i atragă din nou pe copii să facă mişcare.
Sursa: Pro TV
Etichete: inspectorul pro, sport, ministrul sportului, baze sportive, bogdan matei,
Dată publicare:
17-10-2019 18:36