Fiţi atenţi ce medicamente comandaţi de pe internet. ''Inspectorul Pro'' a descoperit un site care vinde ilegal doctorii

×
Codul embed a fost copiat

Fiţi foarte atenţi ce medicamente comandaţi de pe internet. Potrivit autorităţilor, unul din două este falsificat, iar 20 la sută au altă substanţă activă decât cea trecută în prospect.

''Inspectorul Pro'' a descoperit un site care vinde ilegal doctorii. În urma investigaţiei jurnalistice, Ministerul Sănătăţii şi Poliţia au declanşat verificări.

Portalul descoperit de noi, PROSUPLIMENTE.RO, comercializează aşa zise tablete pentru potență, tulburări neurologice, medicamente pentru slăbit şi antidepresive care pot conţine substanţe periculoase.

Reprezentanţii site-ului recunosc faţă de Inspectorul Pro că au la vânzare pastile scoase din uz din farmaciile noastre, dar şi produse de pe piaţa asiatică, care n-au fost niciodată autorizate în Europa.

Reporter: ”Dar puteţi să mi spuneţi dacă este autorizat la Ministerul Sănătăţii ca să stau eu liniştită pentru mine, aşa?”

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Reprezentant firmă cu produse farmaceutice: ”Doamnă, cum să fie autorizat din moment ce produsele s-au scos.?! Nu se pot vinde, în mod normal, autorizate. Înțelelegeți dumneavoastră?”

Această faptă este ilegală. Într-o farmacie autorizată, aşa ceva nu ar fi posibil. Medicamentele cu prescripţie se cumpără doar dacă te prezinţi cu reţeta la farmacist. Ceea ce în cazul de faţă, nu se întâmplă.

Reporter: Pot să iau produsele dumneavoastră oricum, adică aşa printr-o simplă comandă, fără reţetă, fără absolut nimic?

Reprezentant firmă cu produse farmaceutice: Se poate sigur!

Reporter: Cum am totuşi garanţia că sunt originale? De unde sunt aduse?

Reprezentant firmă cu produse farmaceutice: ”Le aduc tot aşa, pe sub mână, cum se spune”.

Unele tablete par făcute în India, dar nimeni nu poate şti dacă substanţa activă menţionată pe folie se regăseşte în conţinutul pastilelor, câtă vreme Agenţia Naţională a Medicamentului nu cunoaşte traseul acestor produse pe care nu le-a auzorizat niciodată.

Reporter: ”Păi şi nu vă pune şi pe dumneavoastră aşa într-o postură puţin ciudată că na... le vindeţi dar nu ştiţi cum o să-i fie omului”.

Reprezentant: ”Păi acuma, asta de unde să ştiu eu? Și eu dacă consum, nu ştiu cum o să fie, trebuie să încerc înţelegeţi? E un oarecare tremurat sau s-a ridicat un pic pulsul, s-a înroşit un pic la faţă şi asta este, durează câteva ore şi pastila nu stă mai mult de 12 ore în organism, înţelegeţi?”

O astfel de afacere nu ar putea rezista dacă nu ar avea în spate o întreagă filieră.

Reprezentant: ”Vine printr o filială din Europa şi vin pe urmă la mine”.

Reporter: ”Deci prin intermediari, cum ar veni”.

Reprezentant: ”Prin intermediari, da”.

Sătul de atâtea întrebări, reprezentantul firmei ne-a recomandat să comandăm coletul cu deschidere la curier. Dacă ne convine, bine, dacă nu, returnăm. Ceea ce, evident, am şi făcut.

Am arătat pastilele comandate la Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România. Aceştia deţin o platformă unde farmaciile pot verifica dacă un medicament - autorizat în Europa - este autentic sau nu. Laurenţiu Mihai, directorul general al organizaţiei, ne confirmă că cine cumpără de pe acest site se expune unui pericol uriaş pentru că nu poate avea nicio garanţie că produsul este original.

Reporter: Eu am comandat de probă o astfel de folie şi nu mi-a venit nici în cutie şi nici măcar cu un prospect!

Laurenţiu Mihai Director General OSMR: ”Aici nu şi asuma niciun producător că e produsul lui, nefiind inscripţionat”.

Reporter: Poate să fie orice fel de pastilă în folia asta, nu?

Laurenţiu Mihai: ”Într-adevăr, la cum arată n-aş avea curaj!”

În cazul de faţă, nici medicamentele, aparent produse în Europa, nu sunt în regulă. Deşi au fost recunoscute de aplicaţie, specialiştii spun că sunt scoase din lanţul legal al farmaciilor şi nu se mai ştie dacă în cutie există produsul original.

Laurenţiu Mihai Director General OSMR: ”Indiferent care ar fi fost calea de achiziţie a produsului până la momentul în care au intrat în posesia vânzătorului pe internet, de la acel moment nu se mai poate urmări trasabilitatea produslui, deci nu mai ai nici garanţii de securitatet şi siguranţă. De unde am privi, este o înlănţuire de acte ilegale”.

Am mers cu dovezile la Ministerul Sănătăţii. Secretarul de stat, Andrei Baciu, se arată şi el uimit de ceea ce poate vinde acest site.

Andrei Baciu Secretar de Stat Ministerul Sănătății: ”Cum mi-aţi prezentata dumneavoastră poza... te uiţi la... şi te bulversează, te şochează modul de prezentare. Nu ştii despre ce este vorba, este un caz foarte grav Îţi trimite două blistere legate cu un elastic, cine a văzut aşa ceva vreodată? Uitându-te la chestia asta îţi dai seama că domne nu te simţi în siguranţă să înghiţi pastilele respective deci n-o faci”.

În faţa Echipei de la Inspectorul Pro, Andrei Baciu a spus că va sesiza Poliţia.

Andrei Baciu: ”Noi am verificat dacă respectiva denumire există în baza de date a Ministerului Sănătăţii şi pot să vă spun că nu există o autorizaţie emisă pentru această denumire. Mai mult decât atât, din denumirile puse pe site-ul respectiv, am văzut că sunt prezentate către vânzare medicamente care se eliberează numai pe bază de prescripţie, lucru care nu se poate întâmpla conform legislaţiei în vigoare”.

Am revenit cu telefonul la reprezentantul site-ului şi i-am adus la cunoştinţă neregulile depistate de autorităţi.

În ultimii cinci ani, poliţiştii şi specialiştii de la Agenţia Naţională a Medicamentului au verificat zeci de cazuri privind comerţul online cu produse farmaceutice. În toate situaţiile au fost găsite pastile ţinute în condiţii insalubre, în casele celor care deţineau afaceri ilegale. Am prezentat dovezile noastre Comisarului-Șef, Răzvan Marinică, de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice.

Comisar-Șef Răzvan Mariica Direcţia de Investigaţii Economice: ”Probabil că şi cel care le vinde le primeşte la rândul lui în cantităţi foarte mari şi nu le primeşte într-o cutie corespunzătoare cu prospect”.

Reporter: Aşa se procedează? Vin aşa en gros?

Răzvan Mariica: ”De obicei, da. vrac! Acestea pot fi chiar contrafăcute. Vom deschide o investigaţie, să cercetăm şi noi, să ajungem la o concluzie!”

Afacerile ilegale de acest gen de produse au în spate un vid legislativ. Legislaţia actuală nu incriminează falsificarea pastilelor ci doar a brandurilor de pe piaţă. În plus, fapta devine penală doar dacă, în urma consumului, sănătatea persoanei a fost afectată. În faţa echipei de la Inspectorul Pro, Ministerul Sănătăţii a promis că va revizui legislaţia astfel încât afaceri de acest gen să poată fi stopate imediat.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă
Pățania unor români care au vrut să închirieze apartamente de la o escroacă din Constanța. Au rămas fără bani și fără casă

Chiriile au crescut de la un an la altul cu 20 de procente și odată cu ele și înșelătoriile. Foarte mulți tineri cad în plasa escrocilor care plasează pe piață apartamente care nu le aparțin.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.

România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor
România, fruntașă în UE la numărul de morți în accidente rutiere. Șoseaua din Capitală devenită un coșmar al șoferilor

România deține un record negru în Uniunea Europeană. Avem cei mai mulți morți pe șoselele nesigure din țara noastră. Șoferii și pietonii nu au disciplină în trafic, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranţa rutieră.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.