Filmare cu camera ascunsă la "Ghețărie". Carne vânătă cu pete, garantată până în 2020


Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 21:52
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 20:43
Categorie: Inspectorul PRO

Centrul comercial din Sectorul 6 al Capitalei, numit „Ghețăria", devenit cunoscut de-a lungul timpului din cauza neregulilor alimentare, vinde şi astăzi carne stricată, după cum arată analizele.

Produsele proaspete şi congelate luate de la „Ghețărie" și duse în laborator de „Inspectorul Pro” s-au dovedit neconforme pentru consum. Sesizate, autorităţile au retras marfa, au dat amenzi şi s-au oprit, deşi sănătatea oamenilor este pusă în pericol din cauza slăbiciunii de care dau dovadă instituţiile statului.

Șase instituţii în 6 ani nu au fost în stare să închidă un centru frigorific din Bucureşti, care a adus prejudicii mari sănătăţii consumatorului. „ La Gheţărie”, căci despre el este vorba, a fost încă din 2013 subiectul unei anchete care a demonstrat neputinţa statului de a pune ordine în domeniul alimentar.

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății în 2013: „Sesizăm organele de anchetă şi poate vor dispune măsurile necesare ca o asemenea unitate periculoasă pentru sănătatea publică să fie închisă.”

Șase miniştri şi șase ani mai târziu, unitatea declarată drept „periculoasă pentru sănătatea publică" a fost găsită la fel de echipa de la „Inspectorul Pro.” Cu produsele perisabile aruncate pe tarabă, în loc să fie ţinute în frigider. Ziua, marfa se dezgheaţă cât stă la vânzare, iar noaptea se recongelează.

Vânzătoare: „Doamnă, avem aripioare frumoase, ciocanele, pulpițe.”
Reporter: „De cât timp sunt?”
Vânzătoare: „Congelate 13.12.18 şi expiră în 06 - 2020!”

Împreună cu Ramona Nedelus, inginer responsabil de încercări în laboratorul de chimie alimentară, echipa „Inspectorul Pro” a cumpărat probe de carne pentru a le testa prospeţimea.

Vânzătoare: „Asta-i decongelată.11.06.2020. Nu ne filmaţi nu? Nu suntem la televiziune, nu?”

Laboratorul a confirmat ceea ce echipa „Inspectorul Pro” bănuia. Toate produsele cumpărate, pui proaspăt, curcan congelat, pui şi macrou congelat, erau stricate şi nu ar fi trebuit puse la vânzare.

„Avem o culoare foarte stranie. E vânăt - vânăt şi avem şi pete negricioase. El se vede deja o nuanţă uşor vernil. Mirosul e foarte puternic. Acestea nu ar trebui să apară în comerţ.”

Reporter: „Ce înseamnă că e vânătă şi uscată?”
Inspector: „Nu a fost ţinută în condiţii propice.”

Potrivit Ordinului 206 din 2002 privind normele de comercializare a cărnii de pasăre, un produs proaspăt nu ar trebui să fie detectat în laborator cu mai mult de 25 de miligrame de azot uşor hidrolizabil la suta de grame de carne. Iar PH ul nu ar trebui să fie mai mare de 6.

În cazul probelor obținute de „Inspectorul Pro”, ambii indicatori erau depăşiţi. Valorile anormale ale azotului au trădat lipsa de prospeţime a cărnii. Iar depăşirea valorii maxime admise a PH-ului a demonstrat că produsele respective au fost şi injectate.

Alexandru Ciric, ICA: „Răcite şi încălzite, congelate şi decongelate. Pe lângă faptul că produsul era foarte vechi mai este şi injectat! În niciun caz să nu mâncăm aşa ceva!”

Legal vorbind, injectarea e interzisă în cazul alimentelor neprelucrate, indiferent că sunt proaspete sau congelate. Unii comercianţii injectează carnea cu soluţii care conţin apă, sare, coloranţi şi polifosfați, ca să atârne cu până la 40 % mai mult la cântar și să reziste în galantare chiar şi 3 săptămâni.

Alexandru Ciric, ICA: „Acumulăm cantităţi mari de fosfor. La cât fosfor consumăm, o să ajungem să strălucim în întuneric.”

Direcţia de Sănătate Publică a recunoscut încă de acum 6 ani că acest complex reprezintă un pericol pentru consumatori. Dar atât! Nici vorbă de închiderea halei, pe motiv că nu s-ar încadra în atribuţiile instituţiei. La fel, Direcţia Generală Antifraudă, Direcţia Sanitar Veterinară, Poliţia Locală, Primăria Sectorului 6 şi Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorului.

Reporter: „Cine închide o societate comercială?”
Adrian Lazăr, reprezentant al Primăriei Sectorului 6: „Cel care îi dă aviz: oficiul comerţului, DSP şi DSV.”

Gabriel Cărbunaru, Garda Financiară: „Garda Financiară nu închide nicio societate comercială.”

Teodor Negulescu, director DSP București: „Noi nu putem să punem lacătul pe hală. Noi facem adresa către Garda Financiară.”

Aşadar, instituţiile statului s-au întrecut în neimplicare. În urma sesizării depuse de „Inspectorul Pro”, Direcţia Sanitar-Veterinară Bucureşti a reluat, zilele trecute, controalele la „Gheţărie.” Speriaţi de prezenţa inspectorilor unii vânzători s-au făcut nevăzuţi.

„Am întrebat doamnele şi au spus că e cineva este, dar a plecat. Cred că au fugit dar îi găsim, îi aşteptăm.”

Comercianţii rămaşi s-au grăbit să-şi ascundă marfa, pe care o ştiau în neregulă. Pe lângă produse alterate, inspectorii DSV au descoperit o hală întreagă transformată într-un depozit ilegal.

Reporter: „Dvs. spuneţi că produsele astea dintr-un depozit de care eu sunt sigur că nu e autorizat sanitar veterinar urmează să ajungă ca şi mostră şi cetăţenii vor gusta din ele?”

Comerciant: „Da... Te asigur că nu se va întâmpla aşa ceva!”

Firma care deţine „Gheţăria”, SC Continent Marine Enterprise SA, aparţine omului de afaceri grec Spyridon Roussailes şi are un parcurs plin de scandaluri. Între 2006 şi 2012 a trecut prin 3 decizii de interzicere şi o ordonanţă de suspendare a activităţii. În paralel, a fost în proces cu statul român, între 2007 şi 2011, proces pe care l-a pierdut la Tribunalul de Arbitraj de la Washington. Apoi a intrat în insolventă şi din 2014 este în procedura de faliment.

Iată cum comentează Cornel Ionaşcu, reprezentantul lichidatorului judiciar, subînchirierea spaţiilor de acolo.

Cornel Ionașcu:Toate celelalte chestiuni ce ţin de siguranţă alimentară, de respectarea normelor cu privire la activitate pe care o desfăşoară, evident că acestea revin fiecărui client în parte.”

Clienţi care devin extrem de agresivi atunci când sunt întrebați de ce vând produse alterate.

Reporter: „Se vând produse stricate, expirate, nu sunt etichetate. Puteţi să ne comentaţi?”

Administrator: „Nu!”

Reporter: „Cum e posibil aşa ceva? Dumneavoastră sunteţi conştient de condițiile de aici?”

Administrator: „Nu sunteţi o instituţie a statului dumneavoastră. Instituţiile statului îşi desfăşoară activităţile acolo şi când termină va comunica ce au făcut. Te rog frumos închide camera nu mă filma. Te rog mult de tot. Ieşi afară din curte, te rog frumos!”

2,3 tone de alimente au fost retrase de la vânzare. Iar comercianţii au primit amenzi de aproximativ 60 de mii de lei. O picătură într-un ocean, dacă ne gândim ca şi în 2013 s-a procedat la fel, iar rezultatul se vede azi.

Ovidiu Zvorișteanu: „Trebuie să vă mulţumesc că ne-aţi atras atenţia asupra unor fenomene ilegale care se desfăşurau în acele spaţii. Dacă în 15 zile ei nu îşi vor remedia deficienţele constatate de colegii mei, sigur că se va opri activitatea!”

Echipa „Inspectorul Pro” va urmări dacă autorităţile vor merge, de această dată, până la capăt. În caz contrar, „Gheţăria” va rămâne un exemplu clar de activitate comercială nesănătoasă pentru populaţie, căreia 6 instituţii ale statului şi 6 miniştri ai Sănătăţii nu au fost în stare, în 6 ani, să-i pună punct.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Autorităţile sanitare, în alertă. Carne de porc dintr-o zonă de risc cu pestă, în România
Autorităţile sanitare, în alertă. Carne de porc dintr-o zonă de risc cu pestă, în România
Carne provenită de la vite bolnave, vândută în Europa. Măsurile promise de autorități
Carne provenită de la vite bolnave, vândută în Europa. Măsurile promise de autorități
Polonia a exportat 2.700 de kg de carne de vită suspectă spre UE, inclusiv în România
Polonia a exportat 2.700 de kg de carne de vită suspectă spre UE, inclusiv în România
FULLSCREEN
Filmare cu camera ascunsă la "Ghețărie". Carne vânătă cu pete, garantată până în 2020
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Giurgiu Ruse
Inspectorul Pro, în vizită timp de o zi la Giurgiu și în Ruse. De ce turiștii preferă să meargă în Bulgaria
Apele binefăcătoare din ”Perla Moldovei” au ajuns un pericol. ”Lumea gustă și o scuipă”
Un celebru lac din România ar putea să dispară din nou. Primarul nu face nimic, dar spune că ”muncește foarte mult”
De ce în România nu există nicio fermă de scoici. Anchetă a Inspectorului Pro
Clisura Dunării, pradă bâlciului și gunoaielor. Poliția nu dă amenzi, Primăriile sunt absente
”Perla” turismului românesc, furată bucată cu bucată. De ce spune primarul că îi e ”frică”
Litoral
Țepele de pe pe litoral. Camere cu gândaci, locuri de joacă periculoase și gunoaie
Turismul practicat ilegal în România. Mulți încep să construiască în ariile protejate
Starea deplorabilă a taberelor căutate chiar și de străini acum 30 de ani: „Dezastru!”
Statul e incapabil să se ocupe de bogățiile țării. Cum a ajuns o stațiune să fie evitată de străini
Stațiunea montană sufocată de mizerie. Focare de infecţie și bătaie de joc pe bani europeni
Destinul tragic al stațiunii românești care ascunde ”comori” unice în Europa