Atenție la ce service schimbați freonul la mașină. Efectele pot fi catastrofale

×
Codul embed a fost copiat

Un pont pentru şoferi, mai ales în astfel de zile caniculare: fiţi foarte atenţi în ce service-uri vă schimbaţi freonul de la maşină.

O unitate din două nu este autorizată, iar piaţa românească este plină de agent de răcire contrafăcut. Mult mai ieftin, dar care vă poate distruge instalaţia de aer condiţionat. Escrocheria este semnalată de Asociaţia Specialiştilor Auto. 

Mulţi mecanici auto folosesc acum, în plină vară, freon de proastă calitate. Vorbim despre un agent de răcire de 3 ori mai ieftin decât cel original, cu un efect catastrofal. Compresorul de aer condiţionat se distruge iar temperatura din maşină poate depăşi 50 de grade. În astfel de condiţii, şoferul îşi pierde atenţia şi riscul unui accident este mult mai mare. Costul reparaţiilor se poate ridica la câteva mii de euro, numai în cazul instalaţiei de răcire.

Mecanic: "Poate să depăşească şi 1500 de euro. Reducem 100 de lei -150, dar mărim costurile cu 2500 de lei cât ar costa un compresor sau mai mult, în funcţie de maşină. Va trebui spălată instalaţia, înlocuit radiatorul de răcire şi alte componente care vor costa mult mult mult."

Citește și
lac peste
Cum ajungem să consumăm pește contaminat cu metale grele, pe care alte țări îl refuză
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Semnalul de alarmă este tras de Asociaţia Specialiştilor Auto din România. Ei sunt cei care au descoperit că unii mecanici încarcă instalaţiile auto cu agent de răcire folosit pentru frigidere, abatoare ori hale industriale. O escrocherie, spune Victor Balaş, preşedintele ASAR.

Victor Balaş, preşedintele ASAR: "Tot ce vedeţi aici e freon de contrabandă. Nu se mai termină."

Ca să demonstrăm acest lucru, echipa de la Inspectorul Pro şi Asociaţia Specialiştilor Auto au analizat conţinutul mai multor butelii cu freon, cumpărate de pe internet. Rezultatele experimentului sunt revoltătoar. Unii vânzători au refuzat categoric testarea.

Victor Balaş: În legătură cu anunţul de freon. E testat? Adică mi-l daţi cu buletin?
Vânzător: Nu…da…nuu…deci nu se poate aşa ceva.

Victor Balaş: Eu vă cred, dar data trecută am cumpărat în butelie, mi-au crăpat 4 compresoare de client şi pe urmă când am pus analizorul înăuntru era R22.
Vânzător: Da cum să nu fie??? Poate aţi greşit numărul.

Aparatul folosit de noi este un analizor, special conceput pentru testarea concentraţiei gazelor din butelii. Am verificat în total 3 recipiente: o butelie originală şi două cumpărate de pe site-urile de anunţuri. Înşelăciunea nu e vizibilă întrucât toate produsele au aceleaşi însemne, atât cele originale cât şi cele de contrabandă.

Victor Balaş: Ar trebui să fie 134A, adică agentul frigorific scris pe această butelie,100%.  Facem testarea - R134A în componenţa 23,6 % şi un gaz necunoscut pentru noi…adică nu e un alt agent refrigerant, în componentă de 76,4 %.

Adevăratul gaz auto ar trebui vândut numai în butelii reîncărcabile. Aşa prevede legea, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Internetul este plin însă de recipiente de unică folosinţă. Feriţi-vă de ele. Acesta ar fi cam singurul indiciu care va arăta că urmează să fiţi înşelaţi.

Escrocheria a apărut după ce Uniunea Europeană a luat măsuri pentru reducerea poluării cu freon. Şi a decis că până în 2030 să scadă cu două treimi producţia gazelor de acest gen.

Victor Balaş: Primul efect a fost explozia preţului freonului, preţul unei butelii ajungând aproape la 2000 de lei, de la 2-3 sute. Drept urmare au început să apară importurile ilegale din China, Turcia sau alte ţări care nu aparţin UE.

Şi aşa au început să se strice maşinile pe bandă rulantă. Compresoarele unor autoturisme au cedat încă din garanţie. Vă daţi seama ce pierderi uriaşe au avut distribuitorii de piese auto.

Daniel: Pentru afacerea noastră e un deficit foarte mare, de milioane de euro. Rata de întoarcere a crescut foarte mult în decursul anului 2018, de la 0,34 % până la 14 % ceea ce este enorm.

Slabu George, şef service: Ne-am asumat ce s-a întâmplat. S-au reparat maşinile, noi aparatul. Şi de atunci nu mai recomandăm la nimeni.

Mecanicii corecţi au renunţat imediat la freonul de contrabandă. Celelalte service-uri trebuie oprite de autorităţi. Vă întrebaţi, desigur, ce măsuri au luat instituţiile de control? Niciuna! Asta deşi Asociaţia Specialiştilor Auto a sesizat fenomenul!

Victor Balaş: Nu am văzut încă nicio acţiune din partea poliţiei, nu am văzut nicio acţiune din partea vămii sau poliției de frontieră, care să stopeze aceste importuri, pentru că aici vorbim de camioane întregi încărcate cu freon care sunt pe teritoriul patriei.

Am cerut şi noi reacţii autorităţilor de control. Poliţia Română, Registrul Auto Român şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ne-au transmis că nu e de competenţa lor să aplice sancţiuni. Pretind, de asemenea, că nu au înregistrat niciodată cazuri de importuri ilegale.

Potrivit legii, Ministerul Mediului ar trebui să le sesizeze neregulile și nu echipa de la Inspectorul Pro. Garda de mediu ne-a dezvăluit că stă de 5 ani cu mâinile legate. Nu are niciun laborator acreditat de verificare a substanţelor şi se confruntă şi cu un vid legislativ.

Marian David, director Garda de Mediu: Garda de mediu nu îşi poate permite să soluţioneze şi să urmărească apariţiile de pe internet. Discutăm de laboratoare acreditate, noi în primul rând nu avem echipamente pentru aşa ceva.

Şi aşa se face că în 5 ani au dat doar două amenzi şi au întocmit doar 5 dosare penale pentru introducerea pe piaţă a unor substanţe care nu au respectat legea.

Marian David, director Garda Naţională de Mediu: Cuantumul sancţiunilor, încadrarea faptelor trebuiau realizate sau mai bine spus elaborate în cadrul unui act normative naţional care încă nu a apărut.

Reporter: Durează elaborarea sau emiterea unei hotărâri de guvern 5 ani?

Marian David: Eu sper că nu. Au trecut 5. Regulamentul e din 2014 suntem în 2019…ştiu că se lucrează mai departe nu ştiu.

După cum vedeţi sunt multe nereguli pe piaţa freonului auto. Aşa că, dacă nu vreţi să cădeţi prada mecanicilor incorecţi, asiguraţi-vă că service-ul auto care repară maşina dumneavoastră este înregistrat la Registrul Auto Român. Şi ţineţi cont că în România există 9.500 de service-uri autorizate şi alte peste 10.000 neautorizate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dezastru pe litoral: turiștii întâmpinați cu gunoaie, câini vagabonzi și terase închise
Dezastru pe litoral: turiștii întâmpinați cu gunoaie, câini vagabonzi și terase închise

La început de sezon estival, litoralul românesc pare că ratează, încă o dată, startul. În sud, avem gunoaie, buruieni şi clădiri în ruină, iar în nord se construieşte de zor, fără nicio regulă urbanistică ori de bun simţ.

Cum ajungem să consumăm pește contaminat cu metale grele, pe care alte țări îl refuză
Cum ajungem să consumăm pește contaminat cu metale grele, pe care alte țări îl refuză

Pe mesele noastre ajunge pește din import, pe care alte țări refuză să îl mănânce. 90% din ce consumăm vine de afară. Şi mai grav e faptul că mult pește intră în ţara neverificat, deși a fost prins în ape poluate, contaminate cu metale grele.

Cum ajung mii de hectare de pădure să fie rase de pe faţa pământului. Bariera verde a Capitalei, în pericol
Cum ajung mii de hectare de pădure să fie rase de pe faţa pământului. Bariera verde a Capitalei, în pericol

Pădurile din jurul Capitalei sunt în pericol să dispară, atrag atenţia organizaţiile neguvernamentale. În prezent, au loc tăieri de amploare atât în nordul, cât şi în sudul Bucureştiului.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.