Cum a pierdut România un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să refacă multe centre de agrement
În România, o tabără din două este în ruină! În 35 de ani, statul român nu a avut nicio strategie de salvare a patrimoniului turistic școlar.
Ultimul raport al Curții de Conturi arată modul în care au fost neglijate centre de agrement de peste 100 de milioane de euro.
Taberele s-au aflat când la Educație, când la Tineret și Sport, fără ca vreunul dintre ministere să investească în ele. Acum, Inspectorul Pro a aflat că Guvernul a decis să mute patrimoniul către un al treilea minister.
"Bine ați venit în tabără!". De câte ori nu ați fost întâmpinați, în copilărie, cu acest mesaj care dădea startul vacanței perfecte?
Pe cât de mare era atunci bucuria, pe atât de puternică este acum indignarea. Din 145 de tabere școlare, 82 sunt în paragină. Și mare parte dintre ele nu au nici măcar acte de proprietate, pentru că terenurile nu sunt intabulate.
Asta anulează din start orice investiție din fonduri europene... Poate, singura gură de oxigen.
Statul a lăsat așadar în faliment cea mai mare avere educațională. Ultimul raport al Curții de Conturi arată că patrimoniul centrelor de agrement se ridica, în urmă cu un deceniu, la peste 100 de milioane de euro.
Tabăra școlară de la Arbanasi, județul Buzău, se întinde pe mai bine de 6 hectare și era cândva unul dintre cele mai mari locuri de relaxare pentru elevi.
Directoarea taberei susține că centrul va fi refăcut... Când, nu știm!
Medina Papuc, director tabără Arbanasi: Aceste clădiri vor fi demolate.
Reporter: Și vor fi construite altele de la zero?
Medina Papuc, director tabără Arbanasi: "De la zero, da. S-a elaborat un proiect, proiect care s-a depus la Compania Națională de Investiții."
De la bugetul de stat, ajutorul a fost aproape zero. Curtea de Conturi arată, în ultima analiză făcută, că timp de 4 ani investițiile pentru 23 de tabere nefuncționale au fost de 3.750 de lei... Adică 750 de euro în total!
După zeci de ani în care taberele s-au plimbat de la Ministerul Educației la Ministerul Tineretului și Sportului, în 2011 guvernul a găsit o modalitate să scape de ele. 26 de centre au trecut în administrarea consiliilor județene.
Transferul nu a fost un succes! Vă prezentăm cazul taberelor din Dâmbovița.
Suntem la 5 km de tabăra Vânătorul. Peisajul este absolut mirific, însă este absolut imposibil ca autocarele cu elevi să ajungă aici. Nu au mai venit copii de ani de zile, tabăra este închisă.
Consiliul Județean Dâmbovița nu a putut să pună tabăra pe picioare. În urmă cu 5 ani, a concesionat-o unei firme. Nici aceasta nu a redeschis-o!
Director de proiect tabăra Vânătorul: "Suntem în urmă cu investițiile. Ea va fi introdusă în circuitul turistic... dar trebuie un pic de răbdare."
Dan Popa, secretar general al CJ Dâmbovița: "Colegii mei, după materialul dvs., o să meargă la fața locului să vedem efectiv stadiul investițiilor. Putem trece și la rezilierea acestui contract."
În tabăra Stejarul, lucrurile stau și mai rău.
Locurile de cazare au fost înghițite pur și simplu de pădure, din cauza unor alunecări de teren. Motivul real pare să fi fost defrișările necontrolate. Iată ce mărturisește un specialist al Direcției Județene de Tineret și Sport.
Dan Popa, secretar general al CJ Dâmbovița: "Până în acest moment nu am identificat o soluție financiară nici pe programe europene și nici pe program național. Au trecut câțiva ani, trebuia să se vadă ceva. Suntem eligibili într-un nou program care ar putea să ducă la reabilitarea acestor tabere."
La Cerbul, concesiunea pare să funcționeze. Firma care administrează centrul de agrement de aici a refăcut jumătate din tabără. A investit 650.000 de euro și plătește acum Consiliului Județean o redevență de 35.000 de lei pe an.
În urmă cu 2 ani, Guvernul a hotărât să treacă taberele în administrarea Ministerului Familiei. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Am mers, pentru explicații, la Doina Pârcălăbu, secretar de stat în Ministerul Familiei. Oficialul susține că Agenția Națională pentru Sport nu a fost pregătită să predea acest patrimoniu.
Doina Pârcălăbu, secretar de stat Ministerul Familiei: "Nicăieri nu te poți duce să înregistrezi fără să ai actele de proprietate. Nu am fost de acord să preluăm, că era așa un biblioraft cu toate, doar pe baza acelui biblioraft să-ți asumi că ai preluat patrimoniul."
În replică, șefa Agenției Naționale pentru Sport, dă vina pe Ministerul Familiei. Elisabeta Lipă spune că predarea nu a fost posibilă pentru că ministerul nu a avut direcții județene pentru tineret, care ar fi trebuit să preia aceste centre de agrement.
Din cauza acestui haos, în ultimii patru ani s-a pierdut un milion de euro din fonduri europene, bani care ar fi putut să renască centrele de agrement de la 2 Mai, Băile Herculane, Păltiniș, Valea Budului și Șuncuiuș.