De la tehnici de supraviețuire la dans. Copiii descoperă lumea în taberele de vară. Cât costă o astfel de experiență
După închiderea anului școlar, festivități și examene, a venit și vremea taberelor, iar organizatorii au dat frâu liber imaginației. Este greu de numit o activitate pentru care să nu se găsească o ofertă.
Supraviețuire, dans, karate, limbi străine, karting, echitație, arte, istorie, arheologie sunt doar câteva dintre temele propuse celor mici, ca să nu se plictisească peste vară.
Toate cele 200 de camere ale unei tabere de copii din Costinești sunt ocupate până în septembrie. Cum suntem la mare, înotul este principala ocupație.
Matei Pantazi, elev: „Înotăm cam jumătate de oră contra curenților.”
Aici, 90 de copii de toate vârstele din Moldova fac pregătire la karate. Dar nu numai atât.
Victor, elev: „Culeg scoici și mă bag în apă.”
Dani, elev: „E frumos să vedem răsăritul.”
Ciprian Duca, proprietarul taberei: „De dimineața până seara, programul lor e super ocupat: ore, lecții de înot, dans, piscină, discotecă în fiecare seară.”
Lângă Brașov, copiii învață să supraviețuiască în sălbăticie. Acum își construiesc un adăpost care să îi ferească de vremea rea. În cele 5 zile cât durează tabăra, copiii vor afla cum să aprindă focul de la soare, cum să filtreze apa și să-și caute hrană în pădure.
Matei Duca-Ghenoiu, elev: „Mă face din ce în ce mai descurcăreț.”
Una dintre condițiile de bază ale taberei este accesul limitat la telefon: doar o jumătate de oră seara.
Cristi Bozgan, instructor activități supraviețuire: „În prima zi sunt înnebuniți să vorbească la telefon. Începând din a doua zi și până în ultima zi nici nu-i mai interesează. Unii nici nu mai vin să își ia telefonul.”
La poalele Pietrei Craiului, un vârf de deal s-a transformat în ring de dans. Timp de o săptămână, copiii își consumă energia cu salsa, tango, cha-cha și hore românești.
Fată: „Prima zi a fost foarte tare pentru că am mers la alergat.”
Claudia Oporanu, instructor de dans: „Primim pe oricine este dornic de mișcare și de veselie.”
Alții au ales șapte zile de mers pe bicicletă prin cele mai sălbatice zone ale Mehedințiului. Pe lângă turele propriu-zise, au și scurte lecții de mecanică.
Pasionații motoarelor merg în tabără de karting, la Prejmer, în județul Brașov. Au la dispoziție și vehiculul, dar și un circuit pe care să se antreneze, iar în program sunt incluse și cursuri de educație rutieră.
Taberele costă între 300 și 750 de lei pe zi, în funcție de confortul cazării și de recuzita necesară activităților.