Un inger care isi ia zborul. Monumentul din fata clubului Colectiv reprezinta un simbol al durerii, dar si al sperantei

Ultima actualizare: 01-11-2016 07:04

Un inger care isi ia zborul spre cer luand cu el sufletele minunate ale celor 64 de tineri, care au pierit in incendiul de la Colectiv. Un simbol al durerii celor care au ramas sa-i planga, dar si al sperantei ca moartea lor va schimba ceva in Romania.

Este vorba de monumentul amplasat in fata clubului Colectiv la un an de la tragedie. Duminica se vor tine slujbe de pomenire in toate bisericile si mii de oameni si-au anuntat participarea la un mars al tacerii in centrul Capitalei.

Cativa dintre parintii care si-au pierdut copiii in tragedia din Colectiv s-au intors la clubul groazei. Cu ochii in lacrimi, au privit cum acolo se inalta simbolul durerii lor.

Pe semisfera de la baza statuii sunt gravate 1300 de litere. Sunt numele celor 64 de tineri care au murit in incendiul de la Colectiv, statuia este un monument al durerii, dar totodata al sperantei ca o astfel de tragedie nu se va repeta.

Eugen Iancu, tatal unui baiat care a murit: "Dorim aici sa transmitem ideea de zbor, de plecare, sufletul lor de aici s-a ridicat si acest inger isi ia cumva zborul spre lumina lasand in urma o dara a durerii, pe spate intre aripi, e un desen al durerii cand tinerii nostri erau unii peste altii, arsi, afumati.''

Monumentul cantareste aproape 5 tone si a fost sculptat in mai putin de 2 luni.

Sculptor: "Baza este arborele vietii care i-a cuprins pe toti, dar care de fapt s-a frant, arborele lor s-a dus cu acest giulgiu si cu pozitia aceasta a ingerului de a pleca in cer, aparent este un inger, dar este de fapt un simbol al zborului catre alte lumi, catre alt univers''.

Aici, pe Pamant, parintii victimelor asteapta sa se faca dreptate.

Eugen Iancu, tatal unui baiat care a murit: ''Eu astept sa vad vinovatii ca nu mai sunt in libertate, au murit prea multi oameni, sa vezi dupa un an ca nu e nicun om in arest, niciun proces inceput, nu, oamenii astia trebuie sa plateasca si trebuie sa plateasca repede. Nu vreau sa moara de batranete inainte sa se incheie procesul''.

Socul Colectiv a unit romanii intr-o suferinta comuna. Vineri seara, supravietuitorii s-au reunit ca o mare familie, la un concert caritabil, pentru a-i ajuta pe cei care au în continuare nevoie de recuperare.

Marian Leusteanu, Supravietuitor Colectiv: "La un an de la acea nenorocire, eu vreau sa cred ca este o seara in care sarbatorim viata, bucuria de a fi impreuna si le multumim tuturor care sunt acolo sus."

Si sambata aceasta si duminica vor fi concerte, iar toti banii stransi vor fi donati ranitilor.

Catalin Scanteie, voluntar: "Sunt 20 de formatii, Copact, Talisman, Florin Chilian, dar si cinci formatii care au o legatura mai speciala cu Colectiv, au pierdut un membru al trupei in noaptea de la Colectiv sau au in trupa un supravietuitor."

Un alt monument dedicat memoriei victimelor din Colectiv va fi sfintit, duminica dimineata,  in curtea bisericii Sfântul Nicolae - Brosteni, cea mai apropiata de locul tragediei. Se va tine apoi o slujba de parastas in fata clubului, si slujbe de pomenire vor avea loc in toate parohiile patriarhiei.

Totodata duminica, de la ora 13, este programat un mars tacut, de la Piata Universitatii catre Colectiv. Peste patru mii de oameni si-au anuntat pe Facebook prezenta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO