O unitate de elita a Spitalului Floreasca, in care pot fi tratate persoanele arse, zace nefolosita. Explicatia autoritatilor
Pare ca uneori soarta chiar rade de noi, pentru ca de ani de zile luam de bun tot ce ni se spune. Pentru ca asa sunt romanii, inocent de creduli, uneori. Iar cand afla adevarul, sunt bulversati.
In plina tragedie nationala, cu peste 150 de oameni nenorociti de foc, aflam ca Spitalul Floreasca din Bucuresti are o sectie speciala pentru arsi, complet echipata cu aparatura de ultima generatie, unica in tara, dar care n-a putut fi folosita, vineri noapte si nu poate fi utilizata, nici in prezent. Sectia a fost inaugurata in urma cu 7 luni, chiar de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Ioana Lascar: Pe aici este introdus pacientul cu brancajul acela. Si pacientul este presurizat, cu controlul de oxigen, uitati ce tablou ca o nava spatiala.
Nicolae Banicioiu: Asta e prima oara cand vad asa ceva.
Reporter: La ce pacienti se foloseste?
Ioan Lascar: Este o barocamera dedicata ingrijirii unui singur pacient. bolnavii arsi grav beneficiaza de terepia cu oxigen care imbunatateste circulatia la nivelul tesuturilor de ambalaj si evident imbunatatesc si accelereaza evolutia pacientului.
Aceste imagini au fost filmate in aprilie 2015. Nicolae Banicioiu, Ioan Lascar si Andrei Chiliman inaugurau atunci cea mai moderna sectie din Romania pentru tratarea victimelor cu arsuri grave.
Reporter: Cazurile grave de la explozii ?
Ioan Lascar: Despre asta vorbim despre bolnavii arsi grav la care se adauga deseori si politraumatisme
Adica exact tipul de rani suferite de tinerii din Clubul Colectiv. Din noaptea accidentului si pana acum niciunul dintre ranitii ajunsi la Floreasca nu a fost tratat aici.
''In momentul de fata , saptamana trecuta a avut o problema tehnica pe partea de instalatie de aer, problema care este in curs de remediere" a declarat Nicolae Banicioiu pentru Europa FM.
Ioan Lascar: Am avut dificultati cu aceasta uzina, care ne-au indemnat la prudenta cu privirea la instalarea pacientilor in acest spatiu.
O uzina cu care se mandreau amandoi acum 7 luni.
Ioan Lascar: Este o uzina deasupra, este o uzina de aer conditionat si ea sesizeaza imediat. Tocmai asta e de fapt, cred ca uzina de aer a fost cea mai scumpa.
Pe de alta parte, profesorul Ioan Lascar spune ca NU a folosit sectia pentru ca are doar 6 paturi, iar la Floreasca au ajuns 14 raniti in stare critica. Si nu a vrut ca doctorii sa piarda timp mergand dintr-un colt in altul al spitalului.
“Din motive strategice medicale am grupat intregul lot in serviciul de terapie intensiva, ca sa putem utiliza cu maxima eficienta resursa umana. In unitatea noastra de Arsi avem o singura sala de operatie. Ea nu este dimensionata si nicaieri in lume nu exista o unitate dimensionata pentru catastrofa” a declarat Ioan Lascar la Europa FM.
Altfel, sectia speciala ar fi trebuit sa aiba propria schema de personal , separat de restul spitalului.
Reporter: Mai trebuie medici?
Ioan Lascar: Tocmai am incheiat procedura de concurs pt ocupare posturi medici specialisti chirugie plastica, urmeaza ca in sapt urmatoare sa acoperim necesar medici anestazisti. o buna parte din personalul mediu a fost deja recruta
Reporter: Cand incepeti sa ii dati drumul?
Ioan Lascar: Intr-o saptamana, doua pana cand resursa umana vine de la instruit
Nici medici nu sunt. Asta desi ministrul Sanatatii spune ca, dupa deblocarea posturilor din sanatate, in 2014, Spitalul Floreasca a scos de 3 ori posturile la concurs.
Catalin Tolontan, jurnalist: “Doctorii din Spitalul Floreasca cat si oficialii Spitalului Floreasca au marturisit foarte clar si on si off the record: niciodata niciun om nu s-a intmplat sa fie tratat in acele paturi de spital moderne sau sa fie operat in sala respectiva. De ce totusi, pe deoparte avem o balanta tulburatoare: un stat care investeste 15 ani intr-un centru care este dedicat unei situatii care, din nefericire are loc, si cand situatia are loc cele doua componente : oamenii si investitia, nu se pot uni."
Ioan Lascar: Pacientii care vor demonstra in urmatoarele zile ca vor fi incadrati in categoria de extrema gravitate vor beneficia de transferul la acest serviciu
Constructia unitatii de elita a inceput in urma cu 15 ani. Echipamentele medicale au costat peste 4 milioane si jumatate de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: pacienti, Nicolae Bănicioiu, spitalul floreasca,
Dată publicare:
02-11-2015 19:44