Mesajul publicat in 2014 de Adi Rugina, eroul din Colectiv. "Ma duc la vot, apoi imi scot bata si o asez frumos langa usa"

Adrian Rugina

Adrian Rugina, "Vikingul" pentru prieteni, cel care si-a pierdut viata in tragedia din Colectiv, dupa ce a salvat mai multi tineri, transmitea un mesaj clar pe 16 noiembrie 2014, in ziua alegerilor.

Adrian avea urmatorul mesaj la alegerile din noiembrie 2014:

"Am fost mereu de parere ca orice exercitiu democratic incepe cu stampila de vot si se termina cu bata in mana. Mai pe romaneste, te duci si votezi, chiar daca, dupa 25 de ani, esti scarbit mereu de a vota fara incredere, doar raul cel mai mic. Apoi stai si speri ca raul cel mai mic nu e asa de rau. Si apoi, daca vezi ca ai gresit, iesi in strada, protestezi, strigi, te lupti, pana ceva se schimba cu adevarat. Si apoi o iei de la capat. Revolutiile nu se intampla pe Facebook, rezultatele nu se obtin la o bere, schimbarea e dura si cere sange, si nu cred ca suntem pregatiti pentru asta", scria el pe Facebook.

"Tara asta ar trebui sa traiasca minunat doar din agricultura si turism. Stiu ca mitul cu “Granarul Europei Interbelice” e, probabil, mai mult conjunctural, dar asta chiar si asa, potentialul e enorm. Cu mici exceptii strategice, industria in Romania ar fi putut fi doar un hobby dedicat sutelor de minti luminate care parasesc anual tara pentru proiecte de cercetare prin alte tari, dispuse sa investeasca in inteligenta. Pentru ca, de 25 de ani, toti cei care ne-au condus, indiferent de nume sau de culoare politica, au investit exclusiv in prostie. In prostire si in prostime. Pentru ca o tara de oameni inculti, datori si bolnavi, se conduce usor, nu-i asa? Cand la parterele de bloc vom avea si altceva decat shaormerii, farmacii si sedii de banci, atunci inseamna ca, poate, suntem pe calea cea buna", mai spunea Vikingul in 2014.

"Pana atunci, educatia e ca si inexistenta, sistemul medical e la pamant, si se mai tarasc doar pentru ca, ici colo, mai exista un profesor care nu-si bate joc de meserie sau un doctor pentru care bunul simt si juramantul lui Hipocrate mai au inca o semnificatie. Sistemul de asigurari sociale nu e altceva decat o gluma proasta, si ma intreb inca, si probabil o sa ma tot intreb, daca peste 25 de ani o sa aiba cineva sa-mi plateasca si mie o pensie. Si raspunsul momentan e ca nu. Pentru ca grosul de oameni care vin din urma, viseaza la un BMW, la mana a 6-a, inmatriculat in Bulgaria. Si apoi, stau si scuipa seminte sprijiniti de vechitura fara benzina in rezervor".

"In mod normal, intr-o tara normala, n-ar trebui sa-mi fac griji pentru pensie. O mica afacere, condusa corect, ar trebui sa produca suficient, sa-mi permita sa pun deoparte fie si un minim care sa nu-mi dea depresii cu 25 de ani inainte sa am nevoie de el. Ei bine, nu e tocmai asa. Statul roman nu stie sa-si sustina decat propriul buzunar. In rest, te ingesuie cu zeci de controale, popriri nesimtite, suprataxare, birocratie, lipsa de interes. In paralel, statul si-ai lui reprezentanti, pe care i-am votat si apoi i-am lasat sa-si faca de cap, sau pe care nu i-am votat pentru ca ne era scarba sa mergem la vot, si-au batut joc de orice. Au furat tot ce era de furat, au dat tunuri peste tunuri. Lucrurile au transpirat intotdeauna, dar nimeni n-a luat atitudine. Stirile au aparut in presa, noi am dat de doua ori Share pe Facebook, ultragiati nevoie-mare intre doua cafele, si povestea a trecut. Nesimtirea a proliferat an de an, pe fondul unei prese controlate, directionate, care in cea mai mare parte ai ei (incerc cu greu sa nu generalizez), n-a facut decat sa distribuie rahat prin toate canalele, in orce forma, totul orientat catre intoxicare, prostire, dezinformare".

"Ce se va intampla cu dosarele existente, cu anchetele mai vechi si mai noi, cu cei appx 250 de politicieni care urmeaza a fi anchetati in dosarele care urmeaza sa fie deschise, sau daca asta se va mai intampla vreodata, depinde de noi. Nu depinde de ei. Dar stiu ca, in primul rand, aceasta caracatita monstruoasa, pusa pe furt si imbuibare, numita PSD (si in toate formele de la FSN incoace) trebuie sa moara. Trebuie distrusa si spulberata. Asta nu inseamna ca toti ceilalati, cu Basescu sau Constantinescu, cu Boc sau Antonescu, si tot neamul lor, sunt mai presus. Istoria n-o sa-i consemneze vreodata pe nici unul dintre ei ca vreun sfant, vreun erou sau patriot. Avem doar 25 de ani de minciuni, furt si proliferare sistematica a bataii de joc. Nici unul dintre ei nu merita sa se spuna despre el ca “a fost mai bun decat celalalt”, ca “ a facut”, ca “a incercat”. Romania trebuie schimbata sistemic. Total, la scara mare".

"Toate problemele de mai sus nu se vor rezolva doar cu alegerea unui presedinte, dat fiind rolul constitutional al acestuia, fie el si cel mai frumos si mai intelept dintre toti. Dar e un prim pas, care trebuie facut atent si urmarit si mai atent, fie si doar pentru ca taica Putin si-a mobilizat niste multe tancuri la o aruncatura de bat de urnele noastre de vot. Din pacate, mi-e teama ca, in doua saptamani de acum, Facebook-ul va fi din nou plin de poze cu pisici. Dupa cea mai scarboasa campanie electorala din istorie, cu cel mai urat dintre candidatii pe care i-am avut vreodata, care a reusit sa atraga o ura si un dezgust fara precedent, oamenii se vor relaxa. Vor avea nevoie sa schimbe subiectul, indiferent de cine castiga. Si usor-usor, lucrurile se vor raci, poporul va incepe sa uite, televiziunile vor difuza de doua ori mai multe mega-productii de doi bani, ca sa ne “ajute”.

"Cam atat. Acum ma duc la vot. Dupa care imi scot bata din dulap si o pun frumos langa usa. Imi doresc din tot sufletul ca raul cel mai mic sa fie chiar un bine. Sper, ca de fiecare data, sa nu ma insel. Pana acum, m-am inselat de fiecare data. Sau ei mi-au inselat asteptarile.Daca se intampla din nou, povestea aia cu plecatul din tara nu e, la modul realist, o optiune. Cel putin, nu pe scara larga. Multi dintre noi vor alege, constient sau nu, sa ramana aici"  - Adrian Rugina.

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, care au murit în incendiu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ordinul a fost conferit "în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul "Colectiv" din Bucureşti, încercând salvarea mai multor vieţi cu preţul sacrificiului suprem".

Adrian Rugină şi Claudiu Petre au reuşit să iasă teferi din clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, s-au întors pentru a salva alte vieţi, dar au murit.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
S-au împlinit 9 ani de la tragedia din Colectiv. Sute de oameni au adus lumânări și flori: ”Nimeni nu a învățat nimic!”
S-au împlinit 9 ani de la tragedia din Colectiv. Sute de oameni au adus lumânări și flori: ”Nimeni nu a învățat nimic!”

S-au împlinit 9 ani de la noaptea în care clubul Colectiv din Capitală a fost cuprins de un incendiu devastator: 65 de oameni - cei mai mulți tineri - au murit în cel mai grav eveniment de după Revoluție.

Unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, va avea pedeapsa redusă, ca urmare a prescrierii faptelor
Unul dintre patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, va avea pedeapsa redusă, ca urmare a prescrierii faptelor

Curtea de Apel Bucureşti a dispus miercuri reducerea pedepsei aplicate lui Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, de la 8 ani la 6 ani şi 6 luni, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracţiuni.

 

Colectiv: Instanţa supremă admite în principiu recursul în casaţie introdus de Piedone. Procesul începe în februarie
Colectiv: Instanţa supremă admite în principiu recursul în casaţie introdus de Piedone. Procesul începe în februarie

Fostul primar Cristian Popescu-Piedone a introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cale extraordinară de atac împotriva condamnării de patru ani închisoare primită în dosarul Colectiv, cererea sa urmând a fi dezbătută în luna februarie 2023.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.