Ce inseamna de fapt "pe proprie raspundere". Cuvantul cheie in spatele caruia s-au ascuns toti patronii de cluburi: scaune

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia din clubul Colectiv a scos la iveala haosul din legislatia care reglementeaza felul in care patronii de baruri, cluburi sau discoteci cer avizele de functionare.

O hotarare de guvern din 2006 spune ca nu toti patronii de cluburi au nevoie de aprobarea pompierilor, ci doar cei care au spatii in care se strang peste 150 de oameni simultan. Iar inspectorii nu ii puteau verifica daca nu erau in evidenta. In timp ce ei se ascund in spatele unor hartii, mii de tineri isi pun vietile in pericol in fiecare seara.

Legi care sunt modificate cu ordonante de urgenta, modificate cu hotarari de guvern. Exprimari vagi care lasa loc de interpretari. Toate se regasesc in documentele care duc la punerea in functiune a unui club. De ce nu toate spatiile in care se strang oameni nu au nevoie de avizul pompierilor? De ce se dau avize in baza unor declaratii pe propria raspundere si de ce nu sunt verificate la sange aceste declaratii? Sunt intrebari la care pana acum nu am primit raspuns.

Patron: "Nu ai nevoie de autorizatie decat daca faci mari adunari de oameni.
Reporter: De exemplu aici ce capacitate aveti?
Patron: 72 de locuri pe scaun.
Reporter: Cand ati luat de la primarie autorizatie ati declarat...
Patron: Nu avem nevoie de avize decat de la 150."

Scaun este cuvantul cheie, cel in spatele caruia s-au asezat si patronii de la Colectiv. Daca ai mai putin de 80 de locuri pe scaune, nu iti trebuie aviz de la pompieri. Dar in picioare? In clubul care a ars erau 400 de oameni. In baza aceleasi declaratii pe propria raspundere, unii patroni au vrut sa fie siguri ca nu sunt amendati ulterior. Au cerut la ISU aviz si... au fost refuzati.

Citește și
Patriarhul Daniel - Agerpres
Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați

"Nu este obligatorie obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu."

“Tipul cladirii si tipul de activitate desfasurat nu se incadreaza in prevederi si nu e obligat sa obtina avizarea."

Cel care a cerut este un club de noapte unde se canta, se danseaza si se strang sute de oameni.

La polul opus, patronul unui club din Brasov ne arata cat de mult a durat pana a obtinut avizul. A strans un dosar gros la care s-au adaugat cheltuieli pentru sistemele de siguranta.

Laurentiu Toma manager care si-a instalat senzori in tot clubul: "Unul aici si unul acolo, doua, fum, incendiu si asa mai departe, la fiecare nivel am cate doua, inclusiv jos la baie am senzori pentru ca e bine sa le ai."

Exista extinctoare in fiecare colt al clubului, iar toate usile sunt largi si se deschid spre exterior astfel incat, in caz de urgenta, cei aflati la distractie sa poata iesi usor.

Laurentiu Toma, managerul localului: “Au venit cei de la pompieri si ne-au controlat peste tot, avem peste tot semne, prizele sa fie in regula, sa fie alarma pregatita in caz de incendiu, girofarele si ce mai avem aicea, sa avem semne de exit, lumini de veghe, daca avem in constructie materiale sensibile la foc deci chiar au verificat totul."

Clubul din Brasov are doar 140 de metri patrati si nu sunt locuri pe scaune. Cu toate acestea, a avut nevoie de avize.

De ce aceste diferente uriase intre modul in care o primarie cere aviz de la patronii unor spatii publice ? De ce in unele locuri se aplica regulile de prevenire a incendiilor si in altele nu? Am spune ca depinde de modul in care este interpretata legea.

Reporter: "Daca am la parterul unui bloc un magazin de 20 de metri patrati, cu vanzare legume fructe... Acolo nu am nevoie?
Colonel Daniel-Marian Dragne: Nu... depinde de activitate.
Reporter: Sunt unii patroni care au aviz, altii care spun ca au cerut, dar nu au primit.
Colonel Daniel-Marian Dragne: Ok. Acei patroni li s-a dat un raspuns li s-a spus ca activitatea pe care o desfasoara in spatiul respectiv nu necesita aviz si il prezinta laolalta cu celelalte documente. Legislatia permitea pana acum sa declarati pe propria raspundere ca intr-un spatiu de 400 de m 2 aveti 50 de oameni si sa veniti cu 800. E o abordare pe care nici nu pot sa o calific a administratorului."

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Situatie absolut revoltatoare. Hotii i-au spart casa bodyguard-ului ranit in tragedia din Colectiv
Situatie absolut revoltatoare. Hotii i-au spart casa bodyguard-ului ranit in tragedia din Colectiv

O alta victima a incendiului de la "Colectiv" este Florin Cristian Popescu. Tanarul, care era bodyguard la club si lucra in acea noapte, se agata cu disperare de viata, la Spitalul SRI, unde este internat in stare critica.

Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica:
Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

"Noi ne rugam in biserica, asta e randuiala bisericii" - iata raspunsul dat marti de Patriarhul Daniel celor care au intrebat de ce, de cand a avut loc tragedia din clubul Colectiv, biserica nu a fost aproape de oameni.

"Cati politicieni stiu cum e mirosul de moarte la IML? Toata clasa politica, DEMISIA". Revolta mocnita de la locul tragediei

In cea de-a treia zi de doliu national, altarul din fata fostului club Colectiv creste in ciuda mortii. Mii de oameni alimenteaza permanent candela sperantei.

Recomandări
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori

Caz cutremurător petrecut în Capitală! O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice, pentru a le lua casele.

Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă
Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă

Mircea Geoană e pe primul loc într-un sondaj asupra intențiilor de vot ale românilor. După el, urmează Marcel Ciolacu, iar Nicolae Ciucă, pe locurile codașe.

Atac armat în campusul universității din Las Vegas. Cel puțin trei persoane au murit
Atac armat în campusul universității din Las Vegas. Cel puțin trei persoane au murit

Momente de panică în campusul universității din Las Vegas, unde un bărbat a deschis focul asupra studenților.