Guvernul a aprobat ajutoarele pentru familiile victimelor din Colectiv: 200 de euro/zi pentru cazare si masa in strainatate
Guvernul a decis luni sa sprijine cu bani, familiile ranitilor, in tragedia de vinerea trecuta. Lunar, rudele celor tratati in spitalele din strainatate vor primi 7.500 de euro.
Cei ramasi in tara vor incasa 6.000 de lei. Sumele au fost aprobate intr-o sedinta extraordinara. La acestea se adauga costurile privind tratamentele pe care le achita tot statul.
Dupa ce rudele tinerilor, care se lupta sa ramana in viata, au solicitat ajutor financiar, Guvernul a stabilit sumele pe care familiile le vor primi pe toata perioada spitalizarii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
200 de euro zilnic, timp de 30 de zile, vor ajunge la cei care-i insotesc pe ranitii transferati in clinicile medicale din alte tari. La aceasta suma, care ar trebui sa acopere masa, cazarea si alte cheltuieli, se adauga inca 1.500 de euro pentru transport. In total, 7.500 de euro lunar.
Familiile celor 83 de pacienti tratati in spitalele din Romania vor primi cite 200 de lei pe zi pentru cazare, masa si alte cheltuieli. In aceste cazuri vorbim despre 6.000 de lei lunar.
Sorin Cimpeanu, premier interimar: "Aceste sume se acorda pe toata durata spitalizarii, incepand cu ziua in care au fost spitalizati. Plata acestor sume urmeaza a se face in maximum 5 zile de la primirea solicitarii."
Ca sa intre in posesia banilor, familiile trebuie sa depuna o cerere la misiunile diplomatice. In cazul celor care sunt tratati in Romania cererea se depune la agentia de plati si inspectie sociala.
In ambele situatii e nevoie de urmatoarele documente: copia actului de identitate al insotitorului si copia documentului prin care se aproba tratamentul in tara sau in strainatate.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, toate cheltuielile legate de tratamentele in strainatate, sunt acoperite de catre casa nationala de asigurari de sanatate.
Daca ranitii sunt tratati in Uniunea Europeana, decontarile se fac in baza formularul E 112 S 2, formular care trebuie contra-semnat si de medicii romani si trimis apoi la Casa Nationala de Sanatate.
Daca ranitii sunt tratati in tari din afara Uniunii Europene tratamentele sunt decontate din fondul de rezerva al Guvernului.
Repatrierea celor decedati va fi asigurata de Ministerul Afacerilor Externe. Procedurile au fost deja incepute in Olanda si Israel.