De ce zace nefolosita unitatea de elita de la Floreasca, in care pot fi tratati arsii. Autoritatile vin cu "noi explicatii"
Unitatea ultra-moderna pentru tratarea ranitilor cu arsuri grave de la Spitalul Floreasca nu a fost folosita dupa incediul de la Colectiv pentru ca personalul medical si-a dat demisia din cauza salariilor mici.
"Oamenii nu stateau acolo mai mult de doua saptamani'', potrivit noului Ministru al Sanatatii. In plus barocamera, un echipament unic in Romania, care poate trata in acelasi timp arsuri si intoxicatii nu a fost nici macar instalata, din motive tehnice, spune profesorul Ioan Lascar.
14 tineri gravi raniti au ajuns in noaptea de 30 octombrie la Spitalul Floreasca. Aceleasi spital care cu 7 luni inainte inaugurase o unitate unica in Romania destinata marilor arsi. Cu sali de operatii, echipamente de ultima generatie, paturi speciale, rezerve cu usi etans, gandite pentru a minimiza orice risc de infectie. Pe scurt o investitie de minimum 4 milioane de euro care nu a servit la nimic.
Reporter: Ati aflat ce s-a intamplat acolo?
Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu: Problema este a personalului. Perioada medie de existenta a acestor cadre medicale in spitale a fost de doua saptamani deoarece vazand efortul pus cap la cap cu veniturile i-au determinat sa abandoneze.
Asadar oamenii se inscriau la concursuri, stateau doua saptamani si isi dadeau demisia, spune ministrul. Prea mult stres, prea multa munca, prea putini bani. Din aprile si pana acum s-au organizat patru concursuri din acest motiv.
Reporter: Deci pe parcursul unui an ati angajat 35 de oameni in aceasta unitate si tot pe parcursul unui an au plecat toti?
Ioan Lascar: Nu toti…Au plecat jumatate.
Lipsa de oameni: este motivul oficial pentru care cele mai perfomante echipamente medicale pentru ingrijirea arsilor nu au fost folosite. Nu medicii lipsesc ci infirmierele si brancardierii, adica personalul mediu. La inagurarea din aprilie nimeni nu isi punea problema personalului. Din contra, atunci eram anuntati ca toata schema este ocupata.
“O buna parte din personalul mediu si elementar a fost deja recrutat si in momentul de fata se afla in diferite etape de instruire” declara Ioan Lascar in aprilie 2015.
Profesorul Lascar sustine ca oamenii au plecat deoarece la angajare le-a fost promis un spor de 100% , care intre timp n-a mai fost acordat desi a depus memorii atat la Ministerul Muncii cat si la cel al Sanatatii. Totusi pe 2 noiembrie, la 3 zile de la accidentul Colectiv, ministrul de atunci, Nicolae Banicioiu, declara ca unitatea de arsi nu a fost deschisa din cauza unei probleme la instalatia de aer, nu din lipsa de personal.
“Da, dar asta nu era treaba mea, ca eu sunt chirurg. Au rezolvat-o inignerii. La momentul respectiv au avut o problema cu uzina, cu fabrica de aer steril, care intre timp au rezolvat-o. Dar nu e treaba mea asta”, a declarat Ioan Lascar.
Instalatia de aer a fost cea mai scumpa achizitie din toata sectia. O alta, tot costisitoare, a fost barocamera. Ranitii din Colectiv au suferit atat arsuri cat si intoxicatii cu cianuri. Barocamera e utila in ambele cazuri.
Reporter: A fost folosita aceasta barocamera?
Ioan Lascar: Nu. Pentru ca nu e instalata din motive tehnice, eu sunt chirurg nu am cum sa comentez. Dar barocamera este o bomba. Este un echipament extrem de pericuols. Reclama anumite exigente.
Asadar la 7 luni de inaugurare unitatea de arsi de la Floreasca sta inca nefolosita. Din cand in cand, echipele medicale din sectia de chirurgie plastica opereaza si in salile din noul departament. Insa niciun bolnav nu e internat in post operator.
Pe de alta parte noul guvern a initiat si un program national pentru arsi pentru plata tratamentelor extrem de costisitoare. Printr-un alt program de 26 de milioane de euro al Bancii Mondiale executivul vrea sa construiasca inca 4 sectii similare cu cele de la Floreasca: in Iasi, Targu Mures, Timisoara si inca unul in Bucuresti.
De la 1 octombrie salariile din sistemul sanitar au fost majorate cu 25%.
Reporter: Este suficienta aceasta majorare pentru a atrage personalul necesar pentru cele 5 acum sectii de arsi?
Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu:Ca sa fiu sincer nu cred ca va pot raspunde la aceasta intrebare.