Analiza substantelor inhalate de victimele din Colectiv a fost facuta publica. Cianuri, monoxid, acid clorhidric
Specialistii Universitatii Politehnice au prezentat oficial rezultatele analizelor privind gazele inhalate de victimele tragediei din Colectiv.
Mai multi chimisti de la Universitatea Politehnica din Bucuresti au analizat substantele rezultate in urma arderii buretelui folosit pentru izolarea fonica in clubul Colectiv, depistandu-se monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidric, monoxid de azot, dar si bioxid de azot.
"Am auzit zilele acestea medicii povestind de diferentele pe care le-au inregistrat cu acest accident fata de accidentele similare anterioare. Am incercat sa vedem ce produs de ardere da acest burete. La universitate avem o instalatie prin care putem sa retinem produsii de ardere si sa ii identificam", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Senatului institutiei de invatamant superior, Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica.
Potrivit acesteia, ponderea cea mai mare in amestecul de gaze era detinuta de monoxidul de carbon, care poate omori "aproape instantaneu".
"Ponderea cea mai mare in amestecul de gaze este detinuta de monoxidul de carbon care are afinitate extraordinar de mare fata de hemoglobina, impreuna cu care formeaza un compus foarte stabil - carboxihemoglobina si produce moartea prin asfixiere. Alaturi de monoxidul de carbon se identifica acidul cianhidric, care este un acid extrem de coroziv fata de tesutul viu, acidul clorhidric cu aceeasi actiune extrem de agresiva fata de mucoase atunci cand cel aflat in asemenea situatie a inhalat o asemenea substanta, monoxid de azot si bioxid de azot. De asemenea si acestia sunt toxici pentru organism. Principalul efect nociv il exercita monoxidul de carbon care blocheaza hemoglobina si ceilalti constituenti - acidul cianhidric, acidul clorhidric. Oxizii de azot sunt de asemenea si ei extrem de toxici. Numai monoxidul de carbon putea omori. Este o moarte instantanee aproape", a explicat profesorul universitar.
Luni, Ioan Lascar, seful sectiei de chirurgie plastica de la Spitalul Floreasca, comenta aceste rezultate, care inca nu erau oficiale : „O astfel de combinatie de otravuri, cu greu si-ar putea-o imagina cineva. Ne-am confruntat cu o situatie total neprevazuta. Aceasta face ca, desi arsurile nu sunt in cea mai mare parte impresionante, prin asocierea cu inhalarea gazelor toxice, dar si cu temperatura care a generat arsuri la nivelul cailor respiratorii si a tesutului pulmonar, s-a ajuns la aceasta evolutie imprevizibila".
Sursa: Agerpres
Etichete: incendiu, analiza, intoxicatie, colectiv, acid, monoxid, cianura,
Dată publicare:
03-11-2015 15:17