Zoom va lua o măsură importantă pentru siguranța utilizatorilor. Despre ce este vorba
Serviciul de comunicare video Zoom va face în curând primul pas către criptarea end-to-end, o opţiune de securitate importantă pentru zona afacerilor şi nu numai, dar criticată la modul general de mai multe ţări.
La mai multe luni distanţă de când a promis că va oferi E2EE, (criptare end-to-end), Zoom anunţă că săptămâna viitoare va debuta prima faza a procesului de implementare, care va consta în patru astfel de faze şi se va întinde cel puţin până anul viitor, transmite News.ro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În această primă fază, E2EE va fi disponibil ca un preview tehnologic. Utilizatorii vor trebui să activeze opţiunea de la Settings şi, mai apoi, pentru fiecare comunicare în parte. Toţi participanţii la o conferinţă vor trebui să facă manual aceşti paşi pentru a folosi E2EE.
Cei de la Zoom avertizează cu unele din facilităţile serviciului nu vor fi disponibile cu E2EE. Înregistrările în cloud, transcrierile live şi alte funcţii nu vor putea fi folosite când criptarea este activată.
Iniţial, Zoom a vrut să ofere E2EE ca o opţiune disponibilă exclusiv celor care plătesc. În urma numeroaselor critici, însă, s-a decis ca criptarea să fie implementată pentru toţi utilizatorii. Apărătorii confidenţialităţii şi ale drepturile civile au criticat în masă Zoom pentru decizia iniţială, susţinând că discriminarea intimităţii este fundamental greşită.
Zoom a promis să implementeze E2EE la începutul pandemiei, când nivelul de utilizare şi numărul de utilizatori cu crescut spectaculos. Atunci a ieşit la iveală faptul că Zoom minţea când spune că oferă E2EE dar, în fapt, avea doar o criptare parţială.
Între timp, piaţa s-a aglomerat, iar Zoom este nevoit să crească nivelul produsului dacă vrea să facă faţă unor giganţi precum Google, Microsoft şi Facebook.