Turiștii pot "vizita" Berlinul înainte de căderea Zidului. Cum este posibil
Au trecut aproape 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, iar multe dintre locurile celebre din acea vreme - cum ar fi Checkpoint Charlie - sunt acum destinaţii turistice.
O companie hightech a pus însă la punct o călătorie unică înapoi în timp - cu ajutorul realităţii virtuale.
Turiştii - şi localnicii - dornici să vadă cum arăta Berlinul pe vremea când era împărţit în două pot face acum asta doar cu ajutorul unor ochelari speciali.
Aici este Charlie, celebrul punct de trecere a frontierei între Berlinul de Vest şi cel de Est. De o parte şi de alta a Zidului e plin de militari. Odată ce ai trecut, poţi să îţi continui drumul prin Berlinul de Est, de la Catedrala Franceză către Alexanderplatz.
Spre deosebire de 1989, însă, nu mai e nimeni curios unde mergi. Totul face parte dintr-o expoziţie virtuală intitulată Time Ride, inaugurată în apropiere de Punctul de Control Charlie, transformat acum în destinaţie turistică.
Jonas Rothe, Time Ride: "Avem o responsabilitate, dar e şi o oportunitate uriaşă. Cred că cea mai frecventă întrebare pusă la Punctul de Control Charlie e "unde este zidul?" E o responsabilitate să creăm acest zid şi să facem posibilă această experienţă, dar avem şi ocazia să-i facem pe oameni să se gândească la cum erau lucrurile atunci şi ce putem învăţa din asta."
Vizitatorii expoziţiei virtuale pot folosi căştile VR chiar şi pe străzi, pentru a vedea cum arătau locurile în urmă cu 30 de ani şi cum s-au schimbat de la căderea Zidului.
Expoziţia principală are loc însă într-un autobuz reconstituit în subsolul sediului companiei care a dezvoltat aplicaţia. Pentru loccalnici , căderea Zidului e unul dintre momentele care au contribuit la noua identitate a Germaniei unite.
Jonas Rothe, Time Ride: "Când am creat TimeRide, mă tot întrebam ce înseamnă asta pentru mine. Cum ar fi fost lucrurile dacă totul s-ar fi întâmplat altfel? Dacă nu ar fi fost revoluţia paşnică din 1989? E important să ne punem aceste întrebări, să ţinem minte istoria şi căderea Zidului. Asta încercăm să facem aici."
Zidul Berlinului a fost construit în 1961 de guvernul din fosta RDG, pentru a-i împiedica pe locuitori să fugă în vest. A rezistat 28 de ani până la începutul lui noiembrie 1989, când odată cu căderea Cortinei de Fier a ajuns să fie doar o istorie de tristă amintire.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!