Distrugerea unui simbol: parti istorice din Zidul Berlinului, demolate pentru un proiect imobiliar

27-03-2013 18:13

Zidul Berlinului

O bucata din East Side Gallery - un tronson de 1,3 kilometri din Zidul Berlinului, pe care se afla aproximativ 100 de desene realizate de artisti din lumea intreaga a fost distrusa, relateaza NBC.

Demontarea unei parti a Zidului Berlinului, care a devenit dupa unificarea Germaniei o galerie de arta sub cerul liber si este cunoscuta sub numele de East Side Gallery, va continua in ciuda actiunilor de protest la care participa sute de oameni. O echipa de muncitori, sustinuta de 250 de forte de politie, a demolat o portiune din zid pentru a face loc unui controversat proiect imobiliar, mai relateaza sursa citata.

Lucrarile - efectuate la cererea promotorilor unui proiect imobiliar de lux, care intentioneaza sa construiasca un turn de locuinte inalt de 63 de metri, pe malul raului Spree, in apropiere de Zidul Berlinului, un simbol al Razboiului Rece - au inceput miercuri.

Zidul va fi strapuns in doua locuri, pentru ca municipalitatea vrea sa asigure acces si la un pod pentru pietonii si ciclistii care vor sa traverseze raul, iar lucrarile trebuie finalizate pana in 2015, potrivit Mediafax. Potrivit presei germane, circa 250 de politisti au fost mobilizati pentru aceste lucrari, pentru a evita orice incidente, avand in vedere ca proiectul imobiliar este unul controversat.

Pe 1 martie, o prima tentativa de spargere a zidului s-a soldat cu esec, dupa ce circa 200 de persoane s-au mobilizat pentru a protesta fata de acest proiect. Cu o zi inainte, a avut loc o manifestatie la care au participat 6.000 de persoane. Cateva zile mai tarziu, actorul american David Hasselhoff a venit sa-si arate sprijinul in fata catorva mii de opozanti ai acestui proiect.

East Side Gallery este una dintre cele mai importante atractii turistice din Berlin si reprezinta cel mai mare tronson ramas din "Zidul de protectie antifascista" - potrivit numelui sau oficial est-german -, care a divizat capitala germana din 13 august 1961 pana pe 9 noiembrie 1989. Din cei 155 de kilometri ai zidului care diviza Berlinul, au mai ramas in picioare portiuni care insumeaza doar circa trei kilometri.

 

Sursa: NBC


VIDEO PROTVPLUS.RO