Tot ce trebuie să știi despre recondiționarea parchetului. Cât costă dispozitivele specifice și ce sfaturi oferă specialiștii
Recondiționarea parchetului poate fi o sarcină grea dacă nu ai dispozitivul potrivit. Vorbim despre tehnologii de mii de euro, care pot readuce strălucirea de altădată a lemnului.
Este nevoie, însă, și de specialiști pe măsură. Care sunt noutățile din domeniu vedem acum. Începe iLike IT.
Iulia Ionescu, PRO TV: Vă mărturisesc că abordăm un subiect pe care nu m-am gândit că îl vom aborda vreodată la iLikeIT, dar iată că evoluția tehnologiei ne schimbă și nouă opinia, ca să spun așa. Astăzi, în platoul nostru este un parchetar profesinist, care ne învață să rașchetăm parchetul. Domnul Cristian David, sunt, în primul rând, impresionată de numărul de dispozitive pe care ați reușit să le aduceți astăzi în platoul nostru. Vreau să știu cât costă aceste dispozitive.
Cristian David, parchetar profesionist: "Dispozitivele nu pot să spun că sunt ieftine, sunt destul de scumpe, sunt profesionale. Ideea e că fiecare produs în parte, dacă stăm să le adunăm, ajungem în jur de 15.000 de euro. Avem nevoie de un buffer, avem nevoie de o mașină de margini și de o mașină de câmp".
Iulia Ionescu, PRO TV: Dumneavoastră îmi spuneți că, pe lângă mașinile de care avem nevoie, trebuie să adăugăm și accesoriile. Deci ele nu sunt incluse în prețul inițial.
Cristian David, parchetar profesionist: "Avem un accesoriu pentru șapă, mai avem un accesoriu pentru finisat parchet și multe altele".
Iulia Ionescu, PRO TV: Spuneți-mi, vă rog, pentru că ne-ați adus generații diferite de dispozitice, ce fac dispozitivele din generația nouă, actuală și nu fac cele din generația mai veche.
Cristian David, parchetar profesionist: "Cele de gerație nouă încearcă să țină pasul cu tehnologia, drept pentru care au venit și au pus tot felul de microcipuri pe ele, care ne arată câte ore a funcționat, ne arată intensitatea curentului... În caz că intensitatea curentului nu este bună, ea nu funcționează. Plus de asta, acum se lucrează la niște roboți care să facă lucrarea singuri, neasistați, printr-o aplicație pe telefon. Putem selecta viteza de lucru".
Iulia Ionescu, PRO TV: Dumneavoastră, având atâta experiență, veți avea încredere să lăsați un robot să rașcheteze un parchet de peste 100 de ani, să spunem, care este sensibil? Eu știu că în astfel de situații contează foarte mult îndemânarea specialistului, nu? Ați avea încredere într-un robot?
Cristian David, parchetar profesionist: "Da, aș avea încredere într-un robot, dar, totuși, trebuie asistat. Chiar dacă eu am aplicația pe telefon, trebuie să-l asist".
Iulia Ionescu, PRO TV: Deci nu l-ați lăsa chiar singur...
Cristian David, parchetar profesionist: "Singur, nu!".
Iulia Ionescu, PRO TV: Am văzut că ați adus un asiprator. De ce avea nevoie de un astfel de aspirator?
Cristian David, parchetar profesionist: "Pentru că această mașină nu are aspirator și sac. Celelalte mașini au".
Iulia Ionescu, PRO TV: Ajungem până în colțuri cu mașinile mici pe care le-ați adus?
Cristian David, parchetar profesionist: "Rămân 5 centrimetri în colțuri".
Iulia Ionescu, PRO TV: Și colțurile cum le rezolvăm atunci?
Cristian David, parchetar profesionist: "Le putem rezolva cu o altă mașinărie care are o formă de triunghi și șlefuim frumos".
Iulia Ionescu, PRO TV: Deci un alt accesoriu... Pe vremuri cum se rezolvau colțurile?
Cristian David, parchetar profesionist: "Pe vremuri, vechii parchetari aveau țiclinguri, care erau făcute din foi de arc. Cele care se găseau la rulourile exterioare, foarte dure, le ascuțeau, le îndoiau și puteau să rașcheteze cu ele".
Iulia Ionescu, PRO TV: Se mai practică această metodă?
Cristian David, parchetar profesionist: "Nu prea...".
Iulia Ionescu, PRO TV: Mai vreau să știu dacă v-ar cere cineva un sfat acum și v-ar spune «Uite, trebuie să-mi rașchetez parchetul în tot apartamentul și am trei opțiuni de dispozitive, unele din generație mai veche, altele din generație nouă...». Ce sfat i-ați da, pe ce dispozitiv să meargă?
Cristian David, parchetar profesionist: "Putem să mergem cu toate dispozitivele".
Iulia Ionescu, PRO TV: Prețurile ar fi la fel?
Cristian David, parchetar profesionist: "Da! Prețurile rămân la fel".
Iulia Ionescu, PRO TV: Și contează doar care sunt dotările specialistului...
Cristian David, parchetar profesionist: "Da, dotările specialistului și îndemânarea lui".
Iulia Ionescu, PRO TV: Spuneți-mi, văr rog, pentru cei care vor să facă o meserie din așa ceva, pentru că mi-ați spus la început că trebuie să facă o investiție de 15.000 de euro, cam în cât timp și-ar putea scoate banii dacă ar lucra doar cu apartamente, doar cu locuințe?
Cristian David, parchetar profesionist: "Dacă ar lucra doar cu în zona rezidențială, în doi ani ar scoate investiția, dar trebuie să aibă continuitate".
Iulia Ionescu, PRO TV: Presupun că, de-a lungul timpului, ați fost în tot felul de case, locuințe vechi, pentru că acolo se practică recondiționarea parchetului, rașchetarea parchetului... Există și cazuri care nu pot fi rezolvate?
Cristian David, parchetar profesionist: "Există cazuri care nu pot fi rezolvate mai ales la parchetul stratificat. Stratul de uzură este foarte mic, are 3 sau 4 milimetri maxim și suportă doar două rașchetări. O rașchetare se face, de regulă, la 12-15 ani, asta în funcție de cum îl întreținem".
Iulia Ionescu, PRO TV: Și dacă a trecut deja prin două rașchetări?
Cristian David, parchetar profesionist: "Dacă a trecut prin două rașchetări, nu se mai poate face nimic. Trebuie schimbat".