Timpul "trece mai repede" în prezent decât în ultimii 50 de ani. Ce se întâmplă cu Pământul
Timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultima jumătate de secol, arată datele oficiale ale oamenilor de știință.
Rotația Pământului este mai rapidă decât în mod normal și, ca rezultat, lungimea unei zile este în prezent tot mai mai scurtă, transmite Daily Mail.
Oamenii de știință discută acum dacă să șteargă o secundă din timp pentru a explica schimbarea și să readucă trecerea precisă a timpului înapoi cu rotația Pământului.
În timp ce adăugarea așa-numitei „secunde de salt negativ” nu a mai fost făcută până acum, au fost adăugate în total 27 de „secunde de salt” din anii 1970. Pentru a menține o concordanță între timpul atomic și cel astronomic, ocazional se adaugă așa-numitele „secunde in plus”.
Acest lucru se datorează faptului că, de zeci de ani, Pământul a avut nevoie de puțin mai mult de 24 de ore pentru a finaliza o rotație, dar de anul trecut acest lucru s-a schimbat.
Din anii '60, ceasurile atomice păstrează înregistrări ultra-precise ale lungimii zilei și au constatat că, în ultimii 50 de ani, Pământul are nevoie de mai puțin de de 24 de ore pentru a finaliza o rotație.
Cu toate acestea, la mijlocul anului 2020, această tendință de lungă durată a fost inversată, iar zilele sunt acum mai scurte.
Pe 19 iulie 2020, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde mai scurtă.
Înainte de 2020, cea mai scurtă zi a avut loc în 2005, dar acest record a fost spulberat de 28 de ori în ultimele 12 luni.
În medie, zilele trec acum cu 0,5 secunde mai repede.
Această pierdere este detectabilă doar la nivel atomic, dar are implicații semnificative.
Pentru a menține intactă această relație armonioasă, experții din cadrul Serviciul Internațional pentru Rotația Pământului și Sisteme de Referință din Franța au adăugat anterior secunde în plus.
Acest lucru s-a întâmplat de 27 de ori începând cu anii '70, ultima dată având loc în ajunul Anului Nou 2016.
Cu toate acestea, întrucât Pământul a încetinit în mod constant și nu și-a accelerat rotația, nu a existat niciodată o necesitate de a adăuga un salt negativ secundar.
„Este cu siguranță corect că Pământul se învârte mai repede acum decât oricând în ultimii 50 de ani. Este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativ în cazul în care rata de rotație a Pământului crește în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla”, a declarat pentru The Telegraph cercetătorul Peter Whibberley în cadrul Laboratorului Național de Fizică din Marea Britanie.