Ce forme de viaţă ar putea exista pe Venus. "Ceva foarte mic, care trăieşte în picături"
Viaţa pe alte planete este un subiect de film, care s-ar putea să devină realitate. O echipă de astronomi americani şi britanici au găsit posibile semne de viață în atmosfera celei mai apropiate planete vecine, Venus.
Însă nu ar trebui să ne bucurăm prea tare. Cercetătorii se bazează doar pe indicii vagi care arată prezenţa unor microbi în norii plini de acid sulfuric din atmosfera lui Venus.
Două telescoape din Hawaii şi din Chile au descoperit, în norii deşi din atmosfera planetei Venus, semnătura chimică a fosfinei, un gaz toxic care pe Pământ este produs doar în laborator... sau de organisme vii.
Sara Seager, cercetător, autor și astronom MIT: „Pe Pământ, fosfina este asociată doar cu viaţa. Nu poate fi obţinută printr-un alt proces planetar. Aşa că suntem entuziasmaţi să mergem mai departe şi să încercăm să aflăm dacă sunt forme de viaţă pe Venus care produc această fosfină”.
Gazul se mai găseşte şi pe Jupiter, însă condiţiile de aici sunt mult diferite faţă de cele de pe Venus. Cercetătorii care au făcut descoperirea, unii dintre ei de la Colegiul Imperial din Londra, alţii de la universitatea americană MIT, spun că au verificat toate posibilităţile care ar fi putut duce la apariţia fosfinei pe Venus. Vulcani, fulgere, meteoriţi, nimic nu a dat rezultate.
Sara Seager, cercetător, autor și astronom MIT: „Niciun proces pe care l-am verificat până acum nu produce fosfină în cantităţi suficient de mari ca să explice descoperirea substanţei în atmosfera de pe Venus”.
Aşa că au rămas două posibilităţi distincte: una, că ar fi vorba despre un proces chimic despre care omenirea încă nu ştie nimic. A doua posibilitate, mult mai fascinantă, este existenţa unor forme de viaţă în atmosfera planetei Venus.
Ar putea fi o particulă microbiană
Sara Seager, cercetător, autor și astronom MIT: „Credem - sau speculăm - că ceea ce numim "viaţă" ar fi, de fapt, un fel de particulă microbiană, ceva foarte mic ce poate să trăiască în picăturile lichide de pe Venus, unde ar fi protejat de mediul extrem”.
Descoperirea a provocat un val de interes la nivel mondial. Alţi experţi în domeniu susţin că e mult prea devreme să vorbim despre primul semn de viaţă extraterestră, dar sunt de acord că este nevoie de cercetări aprofundate care să facă lumină...
David Grinspoon, astrobiolog la Institutul de Știință Planetară: „Nu consider (acest studiu, n.r.) drept o dovadă de necontestat că există viaţă pe Venus, dar este într-adevăr o biosemnătură. E un semn legitim că ar putea exista un mediu viu, prosper, pe Venus”.
Agenţia aerospaţială americană are deja în plan două posibile misiuni spre Venus, dar nu le-a dat încă undă verde. Prima dintre misiuni, botezată DaVinciPlus, ar urma să ajungă în amosfera venusiană cel mai devreme în 2026.