TikTok, în mijlocul războiului a două superputeri. „E suprimat fără dovezi” că încalcă securitatea națională a SUA

×
Codul embed a fost copiat

TikTok este din nou în centrul atenției. Aplicația deținută de ByteDance este sub vizorul autorităților americane, care cer interzicerea ei.

Motivul - implicarea guvernului chinez, dar fără o dovadă, ci doar îngrijorări. Inclusiv Guvernul României a recomandat angajaților la stat să nu instaleze TikTok pe telefoanele de serviciu. E greu de aflat adevărul, dar vrem să deslușim un pic din misterul ce-nconjoară rețeaua de socializare.

Mai e nevoie doar de o decizie a Senatului american ca TikTok să fie interzis. Sunt discuții interminabile despre această aplicație, nu doar în Statele Unite ale Americii, ci și-n Europa. În India, Tik Tok nu are voie să funcționeze. Care sunt motivele pentru care este atât de controversată rețeaua de socializare, aflăm chiar acum.

Tik Tok are în acest moment peste 1 miliard de utilizatori activi. E loc de distracție, educație, descoperit artiști noi, ori rețete delicioase de prăjituri.

Platforma a avut o creștere fantastică, și-n doar 7 ani a ajuns să genereze venituri de 15 miliarde de dolari pe an.

Citește și
banane
Metoda prin care poți prelungi viața bananelor chiar și până la 15 zile. Experimentul unui bărbat a devenit viral pe TikTok

TikTok este din nou în centrul atenției, după ce Camera Reprezentanților a votat pentru interzicerea aplicației în Statele Unite ale Americii. Acum mai este nevoie doar de un vot al Senatului.

Din acest motiv, este poate cel mai discutat subiect din ultimele luni. Sunt discuții interminabile despre originile acestei aplicații și faptul că statul chinez poate oricând să acceseze datele utilizatorilor sau să manipuleze algoritmul. Dar, este TikTok o aplicație chinezească?

Jakub Olek - director politici publice TikTok: „Dar îngrijorările sunt legate de faptul că datele și algoritmul pot fi manipulare de guvernul chinez. Da, aceasta este îngrijorarea. Iar acesta este motivul pentru care a fost creat Proiectul Clover în Europa, Proiectul Texas în SUA. Nu împărțim date cu guvernul chinez, nu există TikTok în China. TikTok este deținută de o companie care a fost fondată în China, dar acum este incorporată în Insulele Cayman, cu sediul în Singapore, Malaezia și Statele Unite ale Americii. Este o companie internațională.”

TikTok LLC este proprietarul aplicației, cu diverse entități globale care procesează datele pentru publicitate – atât în Europa, Marea Britanie, Elveția cât și-n Statele Unite ale Americii – LLC are sediul în Culver City, California. Peste, avem TikTok LTD. Complicat, nu?

În China, ByteDance are alte aplicații sau servicii – ca Douyin – din care și statul chinez deține 1%.

Jakub Olek - director politici publice TikTok: ByteDance este o companie mare care are acțiuni la mai multe companii din diverse industrii. Multe dintre ele sunt în China. Acelea sunt localizate acolo. Dar nu sunt înrudite cu TikTok. TikTok este un produs care nu este disponibil acolo. Companie diferită, echipe diferite, oameni diferiți.”

Dezvoltatori sunt în întreaga lume. O lege din China spune că oricând, orice companie din China este obligată să colaboreze cu autoritățile.

Jakub Olek - director politici publice TikTok: Avem trei birouri mari. Unul în Singapore, unul în Malaezia, unul în Statele Unite. Dar avem forță de muncă și-n Europa, în Marea Britanie, Franța, Germania. Suntem o afacere globală – nu e un singur spațiu unde stau toți.”

Atunci când CEO-ul Tiktok a fost audiat de Congresul American, a negat orice intervenție ori monitorizare a datelor a guvernului chinez. Dar, statul chinez a declarat în repetate rânduri că se opune vânzării acestei aplicații. Și-atunci, de ce ar face acest lucru?”

Michael Burgees, parlamentar american: „Aceste eforturi continue ale administrației Biden ar afecta serios încrederea investitorilor în Statele Unite ale Americii, a spus Shu Jueting – un purtător de cuvânt al ministerului. Dacă acest lucru este adevărat, China se opune vânzării forțate.

Contrar declarațiilor tale, China crede că este în controlul TikTok și software-ului, nu e corect?

TikTok nu este disponibil în China. Astăzi avem sediul în Los Angeles și Singapore dar nu spun că fondatorii ByteDance nu sunt chinezi, sau că nu folosim angajați chinezi, ca multe alte companii din lume. Folosim expertiza lor în anumite proiecte.

Dar conform purtătorului de cuvânt ar fi un caz de export al tehnologiei din China. China crede că deține (n.r. TikTok), deși tu nu crezi acest lucru.”

Din acest motiv, TikTok susține că investește peste 12 miliarde de dolari în Project Clover și Project Texas – două enclave, centre de date, pe cele două continente care țin datele utilizatorilor, fără acces extern.

În SUA, Project Texas este administrat de Oracle – cu tot cu audit și verificare a codului sursă al aplicației. În Europa, pentru project Clover – NCC Data, o companie de cybersecurity este cea care a testat siguranța aplicației și de acces a datelor. Până acum nu au găsit vulnerabilități. De altfel, aceste companii sunt și cele care monitorizează în permanent fluxul de date, de unde vin și de unde pleacă.

Mariannette Miller-Meeks, guvernatorare Iowa: „Știm că oamenilor le place această platformă de socializare, știm că firmele mici o folosesc, dar faptul că Partidul Comunist Chinez are acces la baza de date, are capacitatea de a transmite mesaje în masă și de a face propagandă, acest lucru pune în pericol securitatea noastră."

Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe: „Chiar dacă SUA nu au găsit dovezi privind modul în care TikTok pune în pericol securitatea națională, nu au încetat suprimarea TikTok-ului. În cele din urmă, acest lucru se va întoarce împotriva SUA."

Max Klymenko, antreprenor și creator de conținut: „În prezent, TikTok are o importanță incredibilă, din punct de vedere cultural, pentru generația Z și pentru cei mai tineri. Pentru acest public, TikTok este o platformă foarte importantă. Acolo e lumea divertismentului, acolo curg comentariile și analizele din lumea divertismentului. Acolo se face și o anume educație."

Nimeni nu deține adevărul, e clar. În același timp, e și un joc de putere, spun mulți specialiști. Interzicerea TikTok poate avea consecințe și asupra afacerilor care se folosesc de rețeaua de socializare ca să ajungă la clienți. Doar în Statele Unite ale Americii sunt 170 de milioane de utilizatori.

Steven Jiang, CNN: „Cred că, până la urmă, așa cum au subliniat mulți experți, esența acestei dispute trece dincolo de o singură aplicație și algoritmii foarte secreți și eficienți din spatele acesteia. Este, într-adevăr, vorba despre controlul tehnologiilor înalte între două superputeri, nu doar TikTok și algoritmii, ci și semiconductorii, calcul cuantic și altele de genul acesta.”

Și-n România, un consiliu de securitate a recomandat angajaților la stat să nu instaleze TikTok pe telefoanele de serviciu. Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis acest lucru pentru proprii angajați.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un fenomen violent este ”trending” pe TikTok. Utilizatoarele din New York sunt lovite cu pumnul, la întâmplare, pe stradă
Un fenomen violent este ”trending” pe TikTok. Utilizatoarele din New York sunt lovite cu pumnul, la întâmplare, pe stradă

O serie de videoclipuri care au devenit virale, de la mai multe tinere utilizatoare de TikTok, povestesc despre faptul că acestea au fost lovite pe străzile orașului New York, provocând îngrijorare în rândul fanilor online cu privire la acest subiect.

Metoda prin care poți prelungi viața bananelor chiar și până la 15 zile. Experimentul unui bărbat a devenit viral pe TikTok
Metoda prin care poți prelungi viața bananelor chiar și până la 15 zile. Experimentul unui bărbat a devenit viral pe TikTok

Un bărbat a împărtășit pe TikTok o metodă inedită prin care bananele se pot păstra pentru a ține mai mult, scrie Mirror.

Uniunea Europeană cere Facebook și TikTok să identifice și să eticheteze postările ”deepfake” cu Inteligență Artificială
Uniunea Europeană cere Facebook și TikTok să identifice și să eticheteze postările ”deepfake” cu Inteligență Artificială

Comisia Europeană a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului" care amenință integritatea alegerilor europene din această vară.

Ministrul Digitalizării: Să nu se panicheze populația. Nu interzicem TikTok
Ministrul Digitalizării: Să nu se panicheze populația. Nu interzicem TikTok

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat că e o chestiune de săptămâni până când va exista o reglementare clară a rețelelor sociale, astfel încât să fie eliminate mesajele care încalcă regulile democratice.

Proiect: ”TikTok, un spațiu al teribilismului”. ”Suntem într-un război cibernetic”: Cum ar trebui să intre tinerii pe rețea
Proiect: ”TikTok, un spațiu al teribilismului”. ”Suntem într-un război cibernetic”: Cum ar trebui să intre tinerii pe rețea

TikTok este un spațiu al teribilismului, pe care se promovează mesaje extremiste, iar prezența copiilor pe această rețea trebuie să fie cât mai moderată, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea unui proiect de lege privind TikTok.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitate de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitate de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent